Silhuetten er vendt! Stort nyt i hverdagsmoden og godt nyt for de bredmåsede …

Silhuetten er vendt! Hvad fanden snakker jeg om? Jeg snakker om det skift i moden, der slår igennem ret markant nu og har været undervejs de sidste par år. Hvorfor skriver jeg det så skråsikkert? Fordi jeg selv er begyndt at synes, det kunne være fedt. Jeg er hverken (se fig. 1) ‘Innovator’ (fornyer, forstået som opfinder) eller ‘Laggard’ (bagud), men snarere ‘Early Majority’ (Tidligt Flertal). Figuren er en af de ældste og mest brugte illustrationer over en trends livscyklus og viser, hvordan vi forbrugere hopper af og på nyheder.

Fig. 1 Everett M. Rodgers: Diffusion of Innovations, 1962

Derudovertror jeg på det, fordi jeg er begyndt at introducere det for mine kunder – med held – og jeg lever af at klæde folk på … virkeligheden vinder oftest over teorien, men det er smukt, når de supplerer hinanden.

Tilbage til silhuetten. ‘Silhuetten’ betyder omridset af det tøj, vi går i. Den silhuet, vi har gået rundt i de sidste små 10 år (se fig. 2), er smal forneden: skinny jeans, (læder-)leggings, pencilskirts. Hertil store, løse overdele: tunika, lange cardigan’s, storskjorter, løse toppe. Fokus har været på flotte ben og løst på resten af kroppen. Jeg har prøvet at illustrere det på tegningen og lur mig om ikke du både har en lang cardigan og mindst et par skinny jeans derhjemme … Det look kan man overordnet kalde cool eller råt baseret på en ‘rock chick’ stil, hvor også huller, nitter, lynlåse, biker boots blev hvermands eje.

tegning tøj silhuet
Fig. 2, iIllustration Laura Terkildsen

Nu skifter silhuetten, så vi får vidden forneden (se fig. 3): flared jeans, bukser med bindebånd i taljen og brede ben, nederdele med svung i skørtet. Den smalle facon flytter til overkroppen med fx. strikbluser m facon, t-shirts, smalle skjorter, korte jakker, stramme højhalsede bluser. Fokus er på taljen og overkroppen, uden at være nedringet. Det her look er retro og baseret på en blanding af Victoria-tidens (1800-tallet) ’tantede’ elementer: høje kraver, sløjfer, flæser, tilknappede halsudskæringer, nydelige bærestykker og 70’er disco glam med brede ben og supertætte overdele.

Fig. 3, iIllustration Laura Terkildsen

En trend med et ladylike og overdådigt (velour, glitter, fløjl, sløjfer, flæser) look i skarp kontrast til mange år med underspillet rock chick og cool elementer. De ’rockede’ elementer, er faktisk rykket over i det man kan kalde klassisk damemode (måske med undtagelse af hullede jeans – men det rykker snart). Men nitter, lynlåse, læderjakker etc. er blevet noget man kan finde i klassiske mærker, man vel bedst kan karakterisere, som damemærker.

Hvad stiller man så op med den nye silhuet? Man kan vælge at lade mode være mode og gøre det man plejer, fordi man er glad for sin stil. Det står én frit for. Men det moden jo netop kan, er at give en et opdateret look. Et frisk pust til garderoben. Og et indtryk – udtryk – af at man følger med. Sagt på det mere filosofiske plan med filosoffen Georg Simmels ord:

[Mode] ”er væren og ikke væren samtidig; den befinder sig i vandskellet mellem fortid og fremtid og derfor giver den os, så længe den befinder sig på sit højdepunkt, en så stærk følelse af nærvær, som få andre fænomener”

George Simmel, ”Moden” i: Hvordan er samfundet muligt. Udvalgte sociologiske skrifter, 1904

Det er præcis, hvad moden gør … det er dens berettigelse og meningen med mode, som ellers kan synes meningsløs, ødsel og flygtig. Som jeg tidligere har skrevet om her, kan det være ret fint at stemple ind i mode og trends en gang i mellem, fordi moden giver både nærvær og en følelse af ’nu’, som supplement til ens mere statiske og blivende ‘stil’. Mode er ikke det samme, som stil. Stil, definerer jeg, som det udtryk og den slags tøj, du har fundet dig til rette i: feminint, sporty, cool, business, casual og så videre. Det er noget vedvarende, som giver dig en følelse af tryghed, identifikation og velvære. Mode er flygtig, forførende og altid ny.

Hvis man nu har fået lyst til at lege med sin stil og tilføre garderoben lidt af den nye silhuet, hvordan kommer man så igang? Overordnet kan man sige, at dem med smalle taljer og evt. større måse får det nemt. Til gengæld skulle de i sin tid (virkelig) vænne sig til de smalle underdele og har haft svært at finde overdele med facon. Voila, it’s here: Løst nede og smalt oppe. Nu er det os med slanke underkroppe og mere fyld omkring maven, der skal finde ud af hvad, vi stiller op med det nye taljefokus. Til gengæld har det været en fest med alle de løse overdele og skinny jeans i mange år.

Så skik følge eller land fly? Mere om det i næste blog, for jeg foreslår, hvordan man kan bruge den nye silhuet til forskellige kropsfaconer …

Tusind tak fordi du læser med! Smid endelig ideer eller kommentarer her, på Facebook eller Instagram. Jeg er nysgerrig efter dine erfaringer og ønsker … kom også med her, vi har det hyggeligt!

Dette indlæg har 7 kommentarer

Skriv et svar