You are currently viewing Hvorfor jeans med huller? Om punk, finanskrise og denimdødssynder …

Hvorfor jeans med huller? Om punk, finanskrise og denimdødssynder …

En af mine stamkunder spurgte for nylig, om jeg ville forklare, hvorfor det er smart med huller i jeans, som hun havde set at jeg tit sporter på Insta. Oh yes, det kan jeg, om end hun måske mente om jeg ville kunne få hende til at kunne lide det – og det er tvivlsomt. Her råder smag og behag, ikke trends og forklaringer … 

Finanskrisen i 2008, affødte et stilskift i moden, a la det der sker nu, med Den nye silhuet. Kollektivt gik vi fra købsuenzagalore til en decideret købeforskrækkelse, fordi recessionen gik hårdt ud over mange. Det afspejlede sig, som altid, i moden, der blev nøjsom, underspillet, bomuldsagtig (i al fald matte og ‘tørre’ materialer), rå og maskulin eller mere præcist: ikke klassisk feminin. Det blev storskjorter, læderjakker, læderleggings, bikerboots, lange cardigans, lynlåse og altså … hullede jeans.

Huller i tøjet stammer fra punkmoden fra slut 1970’erne og op igennem 1980’erne. Sammen med sikkerhedsnåle, iturevne nylonstrømper og læderjakker, var hullet tøj et statement, der råbte etablissementet op i hovedet. Det var i øvrigt også en tid med store samfundsøkonomiske vanskeligheder for almindelige mennesker … de der forstod (eller gerne ville ligne at de gjorde) at få økonomisk vinding – yuppierne – gik i ’powersuits med skulderpuder’. En stor kontrast til ’oprørsmoden’, som punkbevægelsen stod for.

Tilbage til trenden vi er ved at lægge bag os: Som altid fandtes looket i den dyre High Fashion (men stadigt underspillede) version – tænk tilbage på Rick Owens læderjakker, overpriced jeans,oversized Acne-cardigans og så videre. Det blev selvfølgelig lynhurtigt kopieret af prisvenlige fast fashion & high street mærker, hvor man stadig kan få looket. De hullede jeans, koster dog, som regel, lidt mere end dem uden, fordi det er dyrere at producere præcis det RIGTIGE slid.

For det går SLET ikke bare selv at klippe hul – jo til nøds i helt sorte jeans, præcis på knæet. Men i blå og grå jeans med en ’worn’ vask (vask er den måde denim er blevet behandlet på, inden den rammer butikken, for at have det helt rigtige look. Det er en videnskab i sig selv), ville dét, at lave sine egne huller, uden fx. tråde henover hullet og slid udenom, svare til at begå den største denimdødssynd af dem alle: at lægge jeans med slid op, uden at bruge original jeanskant! OH VE, OH SKRÆK! Det kommer altid til at se ud som om nogens mor, har lagt dem op … det går jo slet, slet ikke, for det look har vi ikke betalt for, tsk tsk. (Ps. Man kan til nøds lægge gennemfarvede jeans op selv, hvis man vel at mærke kan finde en tråd, der matcher den originale OG indstiller stinglængden, så de er lige så lange, som alle de andre sting. It matters. Trust me!)

Tilbage til Signe’s, spørgsmål: hvorfor er det smart? Fordi de rigtige mennesker begyndte at gå med det (Innovators), fordi det supplerer den rå, underspillede stil og fordi det har karakter af fandenivoldskhed, som alle kan tage på og i det mindste ligne en, der er med på noderne og sin egen herre. Noget man blev nødt til at afspejle i moden, efter at hele den vestlige verden med lemmingeadfærd strømmede udover samme økonomiske afgrund uden individuel stillingtagen eller bare sund fornuft.

Blazer og jeans – en nyklassiker.

Helt utroligt mange blev glad for et look med ’kant’ og en ’rå’ stil i den trend, som hullede jeans hører under. En blazer med en hvid skjorte og blå jeans med slid – voila, en nyklassiker, som tiltrængt puster til det helt klassiske blazer look med suit. Slidte jeans, sammen med nitter, lynlåse og lange cardigans, er nu nået så bredt ud, at vi er en hårsbredde fra at min mor går i det (arh, det er nok mere end en hårsbredde, men I forstår), og det tager jo al gassen af individualitetslook og rå stil … Når alle går med det, er det svært at skille sig ud. Og det er netop her på Diffusion of Innovation kurven, at trenden går ind i en ny fase: den bliver accepteret af late majority, det sene flertal, og så har den ikke lang vej igen.

Grunden til at min kunde overhovedet lægger mærke til det, er selvfølgelig, at jeg konstant lægger dem på insta, hvor hun følger med, men det er også fordi trenden er kommet så bredt ud, at den er svær at overse, hvis man bare følger en smule med. Jo længere tid der går og jo mere man eksponeres for en trend, jo mere disponeret er man for at acceptere den og måske endda have lyst til at gå i den selv.

Det hører med til moden at være lidt modig – altså at prøve noget nyt, som ikke ligger lige til højrebenet. Derfor kan det føles rigtigt modigt at trække i hullede jeans, når man ellers klæder sig pænt, forstået som præsentabelt. At tilføje hullet tøj til et præsentabelt look, vil være ‘modigt’, fordi konteksten er punk og oprør. Fædre (såvel som sønner, min egen ældste er evigt provokeret og forundret over at tøj med huller i koster MERE end hele bukser), vil korse sig over det ulogiske i at gå med slidt tøj … præcis som fædrene gjorde det i 1980’erne.

Modens væsen er flygtig og omskiftelig, men den er også smittende og tiltrækkende … og den kan kun være det, så længe den også skifter.  Hop af eller på, præcis som du lyster. Smag og behag er forskellig og forklaringer som denne, gør ingen forskel i den henseende. Derfor er det alligevel både kulturhistorie og beklædningsdannelse at kende den.

Tusind tak fordi du læser med! Smid endelig ideer eller kommentarer her, på Facebook eller Instagram. Jeg er nysgerrig efter dine erfaringer og ønsker … kom også med her, vi har det hyggeligt!

Skriv et svar