You are currently viewing 18 hacks til bedre tøjvalg!

18 hacks til bedre tøjvalg!

Flyt din kropsopfattelse og CO2 aftrykket på samme tid

Kloden drukner i aflagte klude, krisen kradser, folk holder på pengene. Trods det, står Black Friday, for døren og slår garanteret igen alle rekorder i forbrug af unødvendigt nyt. Her er der en del, som kan være godt at huske på, så det man eventuelt investerer i, også reelt er noget man har brug for. Eller dem man køber til, har brug for det. 

For meget af det tøj vi køber, handler om at dulme en forkerthedsfølelse. Moden har har altid solgt drømmen om at blive en anden og fortæller os dygtigt vi er forkerte. Men det kan fikses med det rigtige tøj. 

Sætningen, jeg oftest har hørt i et prøverum, når tøj ikke passer er: “Jeg skal bare lige tabe mig lidt, så …”

Men hey, tøj kan være forkert til dig. Du er altid helt rigtig. 

Modebranchen sælger drømme. Du bliver ikke en anden af en ny kjole. Bare fattigere.

De, der sælger, er vanvittigt dygtige til at ramme et behov, vi ikke vidste vi havde. Om købet forgår på sofaen med træt dødsscrolling og endeløse klik, når man falder for 2 for 1, gratis fragt eller ’noget til børnene’. 

Eller på turen gennem supermarkedet, hvor man ikke opdager alt det man bliver overtalt til at smutte i kurven, for slet ikke at tale om alle de målrettede tilbud, der er timet til forbrugs galore på Black Friday. 

Uanset hvad, så er der helt konkrete tricks, man kan bruge til at foretage bevidste investeringer. I stedet for mere at det samme (som klædeskabet i øvrigt bugner af allerede. Og alligevel, har du ikke noget at tage på).

Genstridige modemyter, som trænger til modspil.

18 hacks til black friday

18 hacks til at undgå købsuenza. Brug dem hvis du kan:

 • Lad være med at købe ‘en i hver farve’ når du er glad for noget. Det er sandsynligvis farven du faldt for, du bliver gladest for. 
 • Der findes ikke MUSTHAVES til garderoben. Det er et salgstrick. Det er ikke alle der trives i hvide skjorter, blå jeans og grå strik. Lær din smag at kende.
 • Når du bøvler med tøj, starter løsningen ALTID med at opdage hvad du har i skabet. Ikke i at købe mere tøj, du heller ikke går i. 
 • Der findes ingen objektive sandheder om tøj. Ingen regler alle skal følge (medmindre det er galla hos Dronningen). Derfor er der heller ikke noget du SKAL eje. 

På den måde får du bedre tøjvalg

Fordi du 

 • Undgår at spilde tid, penge og planetens ressourcer på at købe mere af det du har. 
 • Bruger dine penge rigtigt, hvis du vil investere i nyt tøj – og vælger tøj du har lyst til at slide op.
 • Modstår købetrangen, når dygtige reklamefolk og slagkraftige tilbud gør det næsten umuligt at lade være.
 • Opdager hvor sindssygt mange lækre, varierede og personlige outfits du kan finde i skabet, når du ved hvad du skal sammensætte. 
 • Får et klædeskab, der oser af muligheder i stedet for drænende at bugne, uden du har noget at tage på. 
Laura Lavas liste til bedre tøjvalg

Gør det her i stedet for 0,- kr og  0% CO2-aftryk

 • Skab overblik, kategorisér og pak det væk, du ikke kan passe eller lide.  
 • Opdag dine byggeklodser (overdele, underdele, yderdel samt helkrops – kjoler & buksedragter) i klædeskabet, der bliver til stribevis af outfits.
 • Start en positiv (det tøj, der vil forny) & en negativ (dét tøj, du har nok af) shoppeliste.
 • Vælg tøj (nyt eller velkendt) med både krop og øjne. Det bliver til yndlingstøj. 
 • Stå ved din smag. Vær kræsen. Når noget strammer, kradser eller ikke passer, bliver det aldrig yndlings. Og du ved det godt allerede.
 • Hvis tøj ikke passer, det ALDRIG dig, der er forkert. Det er tøjet, der er forkert til dig. 

Modstå købetrangen med en kort pause. Du går ikke glip. Du sparer bare skejser.

Tænd for vandhanen. Tag en pause

Det kan være svært at tage den pause, når købetrangen, julen eller alt det andet, der vil have os til at købe larmer.  Alle ved det. Men et trick er at tænde for en imaginær vandhane … lad lyden af vand der fosser ud til ingenverdens nytte fylde i baghovedet. Lidt stressende, nårs vand løber, som om nogen har glemt at lukke for hanen, ik’?

Den lyd skal vi bruge til at tage en pause. For mens du er ved at investere i dette eller hint, kan jeg fortælle at der går 10 badekar fyldt med vand, på at fremstille én bomuldst-shirt. Det er bare sådan det er.

Men overvej, når du er i gang med at købe nyt (mens lyden af vand der fosser ud af hanen larmer i baghovedet) om det virkelig ér 10 badekar fyldt med vand værd at købe den nye t-shirt (kjole/bukser/jakke/gave/indsæt selv)?

Måske er der en bluse i skabet, der kan bruges? Måske bliver den du vil købe gave til glad for en tur i biffen i stedet, tid til at snakke, et abonnement på måltidskasser eller andet, hvor du i stedet glæder med nærvær, praktik eller andre oplevelser.,

Lavpraktisk liste med løsninger, der langsomt forandrer tøjvaner.

Forandringen kommer stille af sig selv, når husker på at:

 • Der findes ikke MUSTHAVES til garderoben. Det er et salgstrick. Det er ikke alle der trives i hvide skjorter, blå jeans og grå strik. Lær din smag at kende.
 • Når du bøvler med tøj, starter løsningen ALTID i skabet. Ikke i at købe mere tøj, du ikke går med. 
 • Der findes ingen objektive sandheder om tøj. Ingen regler alle skal følge (medmindre det er galla hos Dronningen). Derfor er der heller ikke noget du SKAL eje. 
 • Kropstypetøj er tøj, der får dig til at se slankere ud. Du behøver ikke gå i tøj, der får dig til at syne mindre. Hvis du trives i noget andet, er det helt fint. Du bestemmer selv. 
 • Du skal ikke gå i det din veninde [ekspedienten, din mand, søster, vælg selv] synes er pænest, selvom de lyder overbevisende. Du må gerne bestemme selv. 

Det var i alt 18 hacks eller gode råd til at vælge rigtigt. Og faktisk kan du bruge dem på meget andet end garderoben.

Det starter med at vi tager en kollektiv bevidst pause og overvejer om vi har brug for det næste køb. Eller om den vi vil give det til, har.

Har du lyst til at tage en pause sammen?

Tusind tak fordi du læser med! Smid endelig ideer eller kommentarer her, på Facebook eller Instagram. Jeg er nysgerrig efter dine erfaringer og ønsker … kom også med her, vi har det hyggeligt!

Skriv et svar