You are currently viewing 6 vedligeholdelsestricks, der giver glæde på bøjlerne og ro i hovedet …

6 vedligeholdelsestricks, der giver glæde på bøjlerne og ro i hovedet …

Når man vælger sit tøj med omhu og bruger det så længe som jeg gør, følger vedligeholdelse med. Mange – inklusiv jeg selv indtil for få år siden – hader at stryge. Jeg kan ikke med et snuptag omvende dig, men jeg vil fortælle hvordan vedligeholdelse er blevet noget jeg hygger mig med og ikke et åg af strygetøj og håndvask på bunden af vasketøjskurven …

1.For det første betyder håndvask ikke vask med hænderne mere. Hvis du har en vaskemaskine med et uld/silke eller håndvaskeprogram, kan du have et skab fyldt med tøj der skal håndvaskes og alligevel altid have rent tøj, fordi det kan komme i maskinen og er færdigt på 30 min. Men der noget du er nødt til at lære, inden du giver los. Uld og silke SKAL vaskes i specialvaskemiddel – du kan huske det på at fibrene kommer fra dyr og skal have shampoo, lige som dit eget hår. Enzymerne i almindeligt vaskemiddel nedbryder fibrene langsomt. Det er derfor din silkeskjorte vasket i almindeligt vaskemiddel bliver mat. Den kan ikke lide det. Du skal lade være med det. Det er synd for tøjet …

Og så er det vigtigt du tjekker temperaturen på dit finvaskeprogram. Det må max. være 30 grader. Min vaskemaskine har et ’forkert’ uldprogram på 40 grader, så jeg bruger i stedet håndvaskeprogrammet på 30 grader. Når du husker de her to ting, er det min erfaring at langt det meste tøj, kan tåle en håndvask. Evt. bare uden centrifugering. Der er selvfølgelig undtagelser – skind skal renses, men ikke ret tit. Jeg vasker ikke selv blazere, fordi det er svært at presse og dampe (stryge) en blazer rigtigt tilbage i facon. Men ellers har selv min vintage Marni-silkekjole, som jeg i årevis brugte penge på at rense, været en tur i håndvask. Lige præcis den, var faktisk først da jeg syntes den var så slidt, at jeg ikke ville ofre rens på den, at jeg vovede det. Og den blev sørme pænere end nogensinde. Som hovedregel, har naturfibre har intet imod vand og sæbe. Det skal bare være den rigtige temperatur og den rigtige sæbe. Vær dog opmærksom på at løst strikket uldtøj – løst, som i lidt åbne masker – tit vil trække sig gradvist sammen når du vasker det. Sørg for at lægge, og ikke hænge, dit strik til tørre, fladt på et håndklæde. Og endelig: uldfibre har fra naturens hånd en selvrensende karakter, så hæng det til luftning før du vasker. Tit er det nok.

Kjolen her – en vintage Marni – blev allerflottest, da jeg endelige vaskede den på håndprogrammet …

2. Hæng vasketøjet op med det samme på en tyk bøjle med runde ender, så det ikke krøller. Slå det godt ud inden du hænger det (helst) ud af vinduet, så stryger vinden det næsten helt. Det gælder for materialer som silke, viskose, modal, tencel, polyester osv. Og det tørrer lynhurtigt om sommeren. Nemt. Nemmere end det meste vasketøj, man håndterer.

Mange hader at stryge og her er også et par fif – du lader vinden stryge det meste, men fastvævede (imodsætning til elastiske materialer som jersey) stoffer i ren bomuld eller hør SKAL stryges, for at se ordentligt ud. Men med de første 2 tricks, har du allerede sorteret en del vedligeholdelse fra – nu har du ’kun’ fastvævede skjorter, kjoler og bukser i bomuld eller hør tilbage.

3. Jeg har indrettet mit skab sådan, at jeg har en knage for enden, hvor jeg hænger alt mit strygetøj. Lad være med at lægge det sammenfoldet i en bunke, så er det et kæmpe arbejde at stryge glat igen. Når du lader det hænge på bøjler lige fra vaskemaskinen af, skal det bare lige glattes. Jeg er begyndt at stryge meget mere end jeg plejede – måske fordi mine børn er blevet ældre, helt sikkert fordi min dejlige, tidligere personlig shopperkollega Maria, med vanlig bramfrihed en dag over frokosten sagde: “Ja, man kan fandme godt se du ikke kan lide at stryge!” … men allermest fordi jeg er begyndt at nyde pausen, når jeg står ved strygbrættet, hører dampen fra strygejernet ‘ånde’, hører gamle lp’er og nyder at se hvor langt jeg kommer. Jeg mærker stofferne glide pænere på bøjlen igen og en efter en arbejder mig igennem tøjet, mens tankerne flyver og jeg tager en pause fra min skærm- og mobilobsession. Jeg har endda et synligt resultat med masser af fint tøj, klar til at tage på, som belønning. Jeg nyder det så meget, at jeg er begyndt at stryge det der ikke nødvendigvis skal stryges – de lette stoffer som silke og viskose, fordi de bliver flottere at se på. Men dem kan du altså springe over, hvis du ikke orker.

Strik er en historie for sig …

Kan I huske mit loppefund fra sidste uge? En lækker lyseblå cashmerecardigan …

4. Strik fnugger. Det gør det bare. Det er ikke kun kvaliteten af garnet, der afgør om det fnugger. Cashmere fnugger altid over tid, selvom det er nogle af de fineste uldfibre. Kamgarn – en måde at spinde uld på, hvor man bruger lange fibre og spinder dem hårdt, fnugger ikke. Men her får overfladen et næsten blankt skær, fordi garnet er spundet tæt. Det ligger langt fra cashmerens matte, uldne, indbydende overflade, som de fleste søger these days. Så du kan godt få uld, der ikke fnugger, jeg tvivler bare på, det er det udtryk du drømmer om. Men fortvivl ej. Fnugget strik er ikke dødt. Der findes en strikbarbermaskine, der får din yndlingsstrik til at blive som ny. Se herunder på før og efter billederne. Og husk det allervigtigste når du barberer din strik: læg tøjet helt fladt på et hårdt underlag, når du fikser det op. Jeg har prøvet at skære hul i en lækker strik, fordi jeg lige skulle gøre det på vej ud af døren.

Før: Så fnugget at jeg ikke ville bruge den …
Vidunderet: strikbarbermaskine til 93,- slask  med fnug i maven fra cardi’en …
Efter: Så god som ny! Uh, jeg glæder mig til at bruge den …

Jeg har købt min strikbarbermaskine her 

5. Og så er der sko – de skal også vedligeholdes, hvis du vil se ordentlig ud og have dem længe. Sko skal pudses med skosværte, poleres med en børste og klud og til sidst imprægneres. Det regner jeg med du ved hvordan man gør. Ruskind skal have en særlig tynd ruskindssværte, som man dupper på og også imprægneres. Sneakers er den nye klassiske sko, som mange ikke ved hvad de skal stille op med og bare slider op på ingen tid. Men de skal også vedligeholdes. Jeg har skrevet om det før – se her hvordan du holder eller genopliver dine hvide sneakers, hvis du for eksempel kom til at tage dem på i byen …

Møgbeskidte og ikke muligt at have på andre steder end på legepladsen. Det er spild af gode sko, der slet ikke er slidt op.
Vand og sæbe, skopuds og impregnering, snørebånd i vaskemaskinen (i et vaskenet) og så gode som næsten nye …
Det her er den bedste sæbe til sneakers. Farven er kridhvid og selvfølgelig kun bruges til kridehvide sneakers. Stofsko kan kun vaskes, tørres og imprægneres. De kan ikke opfriskes.

6. Med til vedligeholdelse hører også lapning af huller og isyning af knapper med mere. Her er der masser af tricks at komme efter, men hvis du ikke kan holde på nål og tråd, er det lidt omsonst at forklare. Det bedste trick til at sy knapper i er, at du får hæftet enderne ordenligt. Ellers ryger de med garanti af igen. Jeg syer altid med dobbeltråd og binder en knude forneden på tråden, som jeg kan sy igennem og derved få det bedste udgangspunkt. Og så kan du binde nogle knuder af de to ender når du er færdig. Det holder supergodt og er meget nemt.

 

 

Tusind tak fordi du læser med! Smid endelig ideer eller kommentarer her, på Facebook eller Instagram. Jeg er nysgerrig efter dine erfaringer og ønsker … kom også med her, vi har det hyggeligt!

Dette indlæg har 6 kommentarer

 1. Ramona

  Cool med den strikbarbaremaskine , sådan en må jeg eje

 2. Ane

  Skønne tirsdagstricks, takker

  1. Laura Terkildsen

   I aim to please – skønt at jeg gjorde! Selv tak <3

Skriv et svar