You are currently viewing Fremtids-kig: De vigtigste elementer i modens nye silhuet!

Fremtids-kig: De vigtigste elementer i modens nye silhuet!

Se ind i fremtiden: sådan er den nye silhuet

Moden skifter. Det er essensen af mode, at den er ‘på mode’. Men den hastighed som beklædningsindustrien har skruet op for til nu at levere 4-8-12-24 kollektioner om året. Det handler ikke om mode. Det handler om at sælge tøj. Det er ret uinteressant, må jeg indrømme.

Men essensen af mode, der hvor den kommenterer og afspejler sin samtid. Det synes jeg er vanvittigt interessant. Og det er også en god ting at kunne gennemskue, for når moden virkelig skifter, vil det nye også typisk forny ganske markant. Og der skal ikke ret meget til. 

Der går 5-8 år mellem at moden virkelig skifter. Tricket til at gennemskue skiftet, handler om silhuetten. Det er fagsprog for omridset af tøj. 

Prøv at se med her. 

En rock chick silhuet

Fra finanskrisen i 2008 og ca. 8 år frem, var silhuetten stor for oven og smal forneden med nedringede v-hals udskæringer. Den såkaldte rock chick-stil. 

Dengang lærte vi at gå i skinny jeans og lange løse overdele.

Det første var en udfordring for mange. Og måske hører du til en af dem, som skulle overbevises dengang og nu har vænnet dig så meget til de smalle ben at du tænker ‘åh nej, brede bukseben’?

Dengang var det modens fortolkning eller svar på (finans-)krise: slidte jeans, forpuppende oversized cardigans, spidse hold-dig-væk støvler, matte overflader i bomuld og uld og en begrænset farveskala af kolde farver med sort, hvid, blå og grå. Måske en enkelt flaskegrøn eller bordeaux. Men så skulle det også være vildt.

Kan du genkende noget, selvom din stil ikke er rock chick – eller ikke er det mere?

Hvis, ja så er det netop silhuetten, der var afgørende, for at markere et skift i moden. Og det var nemt at lade den afspejle sig i din egen garderobe, for et enkelt par smalle jeans og/eller en lang cardigan, så var meget af det der hang i skabet, forvandlet.

Den tantede silhuet

Fra ca. 2016 stykker brød en ny silhuet igennem og moden skiftede fra rock chick: løs foroven og smal forneden, råt, casual og åbne halsudskæringer til en mere romantisk, tilknappet og bohemet silhuet med høje og runde halsudskæringer, smalle overdele og underdele med volumen.
Den silhuet kalder jeg den tantede stil, fordi den har mange elementer fra Victoria-tiden med fine feminine detaljer ved ærmer og hals, tækkelige længder på skørter og vidde i underdelene.
Det er mode i opgangstider med kæmpe økonomisk overskud og det ses: farvepaletten rummer regnbuepasteller, dybe smaragdfarver som jadegrøn, fuchsia, kongeblå til intense brændte jordfarver med den allestedsnærværende varme brune kastanjekaramel, som dominerende.
 

Et skift fra kold til varm.

Det startede med et skift i grundfarverne fra kold til varm: brun har erstattet sort som basisfarve og gul er skyllet ind over os i alt fra bleggul over citron til dybe bløde okker og honninggule. En overflods- og opgangstidsmode eksemplificeret helt ud i farveoverflod, mønstre, materialer og flagrende gevandter.
 
Denne feminine “tantede” mode, har nogle år på bagen og nu har alle tøjmærker en nederdel med volumen og længde mindst til knæene, bukser med vidde og smalle overdele. Det betyder at alle kan finde beklædningsdele fra denne silhuet, som klæder, uanset højde og drøjde.

Brug en ny silhuet til at opdatere din stil.

At få indsigt i en ny silhuet, kan for eksempel bruges til at opdatere din stil med ganske få stykker tøj. Måske en lang nederdel eller bukser med vidde og på den måde forny stort set alt i skabet. Eller prøv at knappe øverste knap i skjorten, så den samme skjorte der var casual og imødekommende, nu får et tilknappet og cool udtryk.

Den kantede silhuet

Men som nævnt, den tantede silhuet har efterhånden nogle år på bagen. Og derfor kan vi så småt begynde at se omridset af den næste silhuet. I mangel af bedre beskrivende ord, er jeg landet på at kalde den ‘den kantede silhuet’. Men det er også ret passende.

Kodeordene er netop det – kanter – brede, lange oversized blazere, bukser med lige ben eller endnu bredere. 

Gerne i stumpelængder, for at understrege den nederste kant (og pyha, det letter også udtrykket noget, når man kan se lidt ankel. Det er unægtelig et lidt tungt udtryk).
 

Men de helt lange og lige bukser og jeansmodeller, der lander på skoene, er også tilbage. Personligt foretrækker jeg lidt luft ved anklen. 

Nederdelene forbliver med vidde, men kryber opad i længden med en trapezfacon, ligesom kjolerne bliver en trapez bare helt oppe fra ærmegab eller skuldrene. De kan stadig både være helt lange eller midi. Det nye er den korte længde. Stumpelænger er the shit, som man siger på nudansk.

Den kantede silhuet får modspil af en markering af taljen under alle lagene. Måske med bælte, en kort nederdel eller en cropped strik, så man kan se ind til taljen og dermed få en kontrast til alt det oversized og omsluttende. Der kan derfor sagtens være et taljefokus halvgemt i alt det store tøj. 

Krisemoden er tilbage.

Looket er som sagt tungt, omsluttende og strik er alle steder. Det er nemlig igen en krisemode: verden er af lave – vi står midt i en galoperende klimakrise for ikke at tale om den verdensomspændende pandemi. Selvom vi er på vej ud af den, har den sat spor. Og nu også Ukraine. Men det har ikke nået at afsætte spor. Det er bare endnu en krise til at understrege følelsen, som moden afspejler.

Vi søger tilbage til det oprindelige – strikker som gjaldt det livet, omsyer sengetøj til løse kjoler (begge dele er en ny måde at camouflere et voldsomt forbrug i øvrigt), bager og rydder op og ud, flytter på landet, hjemmeskoler og går i beige fra top til tå, så vi kan blende ind. Det er selvfølgelig sat på spidsen, som trendanalyser altid er. 

Men tegnene er tydelige; de vilde, klare farverne er på væk og ind kommer jordfarverne samt de naturlige plantefarvede pasteller, vi forpupper os i hvad der kan forveksles med farfars aflagte tweedblazer, vi trækker i støvler med tykke såler, som skulle vi forcere ørkenland og pakker os i det hele taget godt ind i store, kantede og beskyttende lag. Det meste i en lidt løs silhuet. Dog med markering af taljen via linninger, cropped overdele eller synlige bælter.  

Den nye ‘kantede’ silhuet er i sin spæde start. Men den kommer til at være her i de næste mange år. 

Lær at bruge den nye silhuet

Jeg har netop slået dørene op for optag på forårets Garderobeskole. 

For første gang nogensinde med begrænset antal deltagere. 

50 pladser. 

Her skal vi selvfølgelig også arbejde med den kantede silhuet.

For at finde ud af om den kan noget i forhold til

1. Tøj man allerede har.

2. Den stil man kan lide.

3. Og hvis den kan, hvordan man så bruger den.  

Garderobeskolen er en tøjrejse på 6 uger med 2 gange live undervisning om ugen med mig inde en lukket facebookgruppe.

Sammen selve kurset, som består af videomoduler, opgaveark & kompendier, får man hver uge i gruppen i fællesskab mellem 3-6 opgaver. De er en blanding af tøj- og outfitopgaver, gå-på-jagt-i-klædeskabet- og refleksionsopgaver. Opgaverne løser man selv, deler med de andre og får vilde øjenåbnere, når man ser hvad de andre laver eller foreslår. Og inspiration til masser af nye sæt ud af det, der allerede hænger i skabet.

Alle får individuel respons fra mig, hvis de vil have det til MANDAGS-LIVE. (Den ligger fast kl. 20 om .. gæt hvornår? Mandagen!)

Alle kan sparre i det bedste fællesskab, hvor vi følges ad fra afklaring af kropstype, oprydning og overblik, garderobeopbygning,  outfitmetoder til at lave nye sæt af det, der hænger i skabet, stylingprincipper, der sætter prikken over i’et, farvesammensætninger, vedligeholdelse og styr på din personlige stil. 

Og så får vi også besøg af 3 fantastiske gæsteeksperter. Dem fortæller jeg om på mailen imorgen. 

Der er 38 pladser tilbage mens jeg skriver disse ord. Snup din her

Tusind tak fordi du læser med! Smid endelig ideer eller kommentarer her, på Facebook eller Instagram. Jeg er nysgerrig efter dine erfaringer og ønsker … kom også med her, vi har det hyggeligt!

Skriv et svar