sommer is varm varmt

What to wear to work, when it’s this warm?!

I den forgangne uge gik det pressen rundt, at Jyllandspostens chefredaktør gerne ville have sig frabedt at hans medarbejdere mødte ind i shorts, toppe og så videre. Samtidig spurgte en af min kunder mig netop om hvordan man kan bruge shorts på arbejdspladsen. Det handler i min optik om hvilket tøj til hvilke anledninger, snarere end rigidt udstukkede regler, der er svære at presse ned over et evigt omskifteligt mode- og beklædningsbillede. Det er faktisk svært at være både veltilpas og velklædt, når det er så varmt, som det er med sommervejret over os.

Med til forskellige anledninger hører, at der er forskel på jobs. At arbejde i en bank kontra som pædagog i en børnehave, er et bredt spændt. Men vi nu leger, at det er yderpolerne, så tænk på hvordan de mennesker du møder i løbet af dagen, skal opfatte dig. De fleste vil gerne tages alvorligt for deres faglighed, indgå i samarbejder, der er bliver målt på evner og ikke først skulle præstere udover forkerte signaler fra et dårligt tøjvalg.

Hvis jeg skal prøve at komme med nogle anbefalinger, som ikke er regler, da vi alle er forskellige, med forskellige jobs, liv, kroppe og smag – så tænk først og fremmest på at vælge lette, vævede stoffer. Faste stoffer af bomuld, silke, viskose og sågar polyester, som ikke er hvad det har været. Det vil sige at det er meget bedre og mere åndbar kvalitet, idag end før. Det er stoffer uden stræk i, imodsætning til det fx. t-shirts er lavet af. Når du styrer lidt uden om jersey, får beklædningsdelen et pænere look og derfor kan du slippe afsted med silhuetter, er der mere løse og ferieagtige end du ellers kan. Og så er lette stoffer behageligt kølende, fordi de ikke sidder tæt til kroppen, men tillader ventilation.

Når du skal vælge lette sommerbukser, så prøv dig frem med stoffer og snit der ikke afslører buler på lår og nummi. Og vælg en model der sidder pænt glat i livet med en linning uden for mange rynker, som en elastiklinning tit giver. Til gengæld må de gerne sidde helt løst omkring hofterne og ned, så du ikke skal være obs på om de nu afslører diverse issues der.

Lette sommerbukser med fast linning foran og elastik bagved –  er at foretrække, så den ekstra volumen i sammenrynkningen ligger i lænden og ikke på maven.

Og nu vi er ved sommerbukser, så tilbage til shorts. Det er faktisk svært med shorts. Jeg elsker dem selv. ELSKER! Men de er svære at finde, hvor de ikke bliver for damede (cityshorts), for korte eller for campingagtige. Nederdele er MEGET nemmere at navigere i … En tommelfingerregel, når det kommer til shorts på job er, at de mindst skal gå til midt på låret, helst lidt længere ned. Men hvis de går til lige over knæet, så skal de være smalle og for guds skyld ikke i strækstof!

Pæn silketop med bredde på stropperne … her til pæne, smalle, lidt lange shorts.

Shorts skal være så pænbukseagtige som muligt, med fast linning og lynlås! Og så skal du sætte noget nydeligt til. Ikke en t-shirt eller lignende. Hvis de skal rockes til præsentabelt arbejdstøj, er man nødt til at kombinere med noget utvetydigt office-agtigt, som fx en skjorte, en blazer, en pæn bluse. Heller ikke i jersey. Fine vævede stoffer som nævnt ovenfor, der har et naturligt hold og fald omkring kroppen, så det ikke bliver en feriesilhuet a la tanktop og hyggeshorts – hvilket er et fedt outfit … på ferien! Jeg har tænkt lidt over chefredaktørens udfald omkring sommertøj på redaktionen og synes at det sgu’ egentlig var meget fedt med stillingtagen. For i al vores afslappethed omkring sommer, uformel omgangstone, humor og velkendte kolleger kan det godt skride lidt, det med at huske at tage pænt tøj på på job.

blommefarvet blazer silketrøje sorte shorts
Med blazer og ankelstøvler til, er det nydeligere. Her til pæne shorts, der er det absolut korteste jeg ville bruge på en arbejdsplads. Men stadig ikke sikkert det er en god ide på din arbejdsplads.

Mange er ømme om deres arme, alle aldersgrupper og vægtklasser, er det min erfaring. Og gid det dog ikke var sådan. Det er spild af smukke kvindearme at insistere på at lukke dem inde i “trekvartærmer” året rundt. Og så er det varmt! De helt tonede yogaarme, som mange tror de skal have for at kunne vise dem frem, har de fleste af os ikke. Og lige som lårbasser der ’splatter ud’ når man sidder på en stol, så gør arme det også, hvis man holder dem stramt ind til kroppen. Men det gør vi jo ikke det meste af tiden. De fleste af os bruger vores arme mere end vores ben, og bare det at sidde ved en skærm og taste løs, gør at de har en naturlig spænding, der IKKE giver ’splatterarme’ som mange straffer dem selv med, når de tester foran spejlet. Så altså – uuuuuud med de arme! Til gengæld kan du godt overveje tykkelsen af stroppen på din top, hvis du har et arbejde tættere på bank end børnehave. Spaghettistropper er SÅ lækkert – også til kvinder med kød på kroppen – men det er et meget nøgent look på kontor, derfor vælg en ærmeløs skjorte eller en bluse med brede stropper, for et mere tækkeligt udtryk.

hvid ærmeløs skjorte mønster nederdel
Ærmeløs skjorte med nydelige detaljer kan upscale en mere casual underdel.
grå nederdel sandaler ærmeløs skjorte
Og hvis det kniber med armselvtilliden, kan et lille capsleeve gøre underværker …

Og så til kjolelængden – den ændrer sig mere med moden, end med smag. I tiden er de semi-, halv- og hellange længder in. Selv har jeg en del korte nederdele i skabet, fordi det har været moden i lang tid. Jeg synes ikke, jeg er lige så tjekket i dem, som i mine fine, tøsede skørter. Men det afholder mig ikke fra at bruge dem. Jeg sørger for at sætte noget til, der er PÆNT og nydeligt, ellers føler jeg mig simpelthen for slutty. Det gjorde jeg ikke i samme nederdel for nogle sæsoner siden og det er ikke årene, der er løbet på i mellemtiden, men moden der har ændret sig.

lyserød blazer læder nederdel mønster trøje sandaler
En feminin blondebluse og en løs sommerblazer, konsoliderer den lidt korte lædernederdel og gør udtrykket sommerligt, men professionelt.

Eller vælg en løs nederdel i stedet – den kan være alle længder these days – fra mini til maxi og jo finere den er, jo mere enkelt kan det du sætter til foroven være, for få en hverdagskontrast til fx. en lang nederdel.

sort læder jakke leopard sko gul nederdel
De semilange, lidt tøsede jitterbugnederdele er stadig lækre … og det bliver de ved med at være en rum tid endnu. Jeg er godt nok glad for min egen, som jeg bruger næsten for meget.
sort kjole hvide sneakers
Der er rig muliglighed for at bruge kjoler og nederdele med mere længde for tiden. De er allesteder i alle farver og mønstre. Når den nederste del er gennemsigtig, giver det udtrykket en lethed, trods tyngden i længden.
sort kjole mønster denim cowboy jakke sorte sko orange trøje tshirt
De florlette maxinederdele er faktisk nemmere at bruge, end jeg ville have troet. Her har jeg stylet med denimjakke, fordi jeg ville nedtone den. Men en pæn bluse havde også været en mulighed.

Så rådet ang. kjolelængder er – hvad føler du dig godt tilpas i? Har du de lækreste, veldrejede stænger og elsker du at gå i bare ben, så take i away! Sæt en blazer til og tækkeligheden er i hus. Og lad være med at vælge dem sluttykorte, hvis det er til job. Det kan du sagtens gøre til fest i privaten, hvis du føler det. Men det skulle nødig skygge for din professionalisme, at du elsker at gå i baggy shorts, superkorte kjoler eller stropløse toppe. Hver ting til sin tid. Det er det jeg synes chefredaktørens noget rigide regelsæt skal bruges til: en reminder om at vi tager os selv, andre mennesker og vores job alvorligt, når vi har tænkt over hvad vi har på … også når det er varmt.

 

 

Tusind tak fordi du læser med! Smid endelig ideer eller kommentarer her, på Facebook eller Instagram. Jeg er nysgerrig efter dine erfaringer og ønsker … kom også med her, vi har det hyggeligt!

4 comments

 1. Mette Lise says:

  Jeg elsker, elsker, elsker dine fif.
  Har ikke selv fundet en god lang eller halvlang nederdel, synes faktisk nederdele er svære på mig lige nu. Men jeg er blevet bedre til at bruge de gamle sammen med noget lidt andet end jeg plejede.
  Så – hurra for dig Laura. Og for laura_lava.

 2. Mette Lise says:

  Jeg elsker elsker elsker dine fif.
  Har ikke selv præsteret at finde en lang eller halvlang nederdel endnu, faktisk har jeg det lidt stramt med nederdeleindkøb for tiden. Men jeg har fundet ny anvendelse af de gamle, takket være dig.
  Så hurra for dig, Laura. Og for laura_lava.

  • Laura Terkildsen says:

   Jaaaaa, hvor er det fedt at høre! Et forsigtigt gær på hvorfor du har svært ved de nye nederdele både at de er meget mere tøsede og feminine, end de kort smalle, som er cool og sexede. Det er to vidt forskellige udtryk. Og så er der volumen forneden i de ‘nye’ nederdele – du er mest til at vise dine lange, lækre stænger i noget smalt nede, så hut jeg visker 😉

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *