Kan jeg have det på i min alder?

… er jeg blevet spurgt om igen og igen af de kvinder, jeg har klædt på …  som faste læsere og kunder vil vide, så er jeg ikke tilhænger af regler og rigide koder for hvad man må, hvornår og hvor. Jeg er fan af at prøve ting af og se sig i spejlet med venlige øjne.

Med andre ord, jeg er fan af at man selv lærer at mærke og se efter. Jo jo, i blandet hjælp fra fagligt kompetente mennesker, hvis man ikke kan selv. Det er også vigtigt. Men der er ingen quick fixes, der kan forvandle dig, din krop og din garderobe på ingen tid. Ligesom der heller ikke er nogle andre områder i livet hvor quick fixes virker andet end kortvarigt. Men du kan til gengæld sagtens lære at få et bedre forhold til din krop, dit klædeskab og i sidste ende til dig selv, hvis du tager den lidt længere (og sjovere!) vej og lærer at mærke efter, vælge og sammensætte. Og det er slet ikke så svært – jeg har som du ved, ca. en milliard råd, tips og tricks til og med tøj, som jeg gladeligt deler ud af blot du lover mig at huske, at det ikke er regler.

Det skal være rart at have på! Ellers kommer du ikke i det.

Tilbage til start. Du er nødt til at stille dig foran dit spejl (med tøj på lige i den her klumme;) og se om du kan lide hvad du ser, og samtidig mærke efter om du kan lide at have det på. For hvis det kun er en af delene, du kan nikke genkendende til, så duer det ikke. Så er chancen for at vælge forkert for stor. Hvis du kun kan lide spejlbilledet, men tøjet strammer, kradser eller lignende, så kommer du heller ikke i det, for du nyder ikke at have det på. Jeg har et frisk-fyrs-agtigt motto der siger: “Når du kan lide at have dit tøj på, kan det ses og det ser altid godt ud”. Taktiliteten – fornemmelsen mod huden og på kroppen er lige så vigtig, som at du kan lide hvad du ser i spejlet. Når de to ting matcher, så er der bingo. Det vil være noget du bliver glad for. Og hvis du vil tænke endnu længere frem, så skal du også lige tjekke (og have overblik over) om det stykke tøj mangler i din garderobe (hvis du har 4 lignende derhjemme, bliver det et nej tak herfra) og hvis ja, om du kan kombinere det med noget du har i forvejen.

Men at det skal være rart at have på, er sikkert ikke nyt for dig, hvis du ikke er 25 år mere. Jo ældre vi bliver, jo større krav stiller vi til komforten og det er lige sådan det skal være. Færdig med at lide i billige stilletter og stramme jeans. Mænd går iøvrigt aldrig i tøj, de ikke kan lide at have på. Det ku’ vi lære noget af. Men omvendt kammer det også over for mange, der vælger udelukkende efter komfort og ender i (ja, det er mit hadetøj) tunika og gamasher. Eller næsten lige så kedeligt, mellemblå jeans, t-shirt og klassisk cardigan. Mange glemmer – eller underkender – med alderen, mageligheden, vanen, at vi er feminine væsner, der faktisk gerne vil se godt ud. Måske fordi man ikke kan finde noget der passer eller ikke kan lide at shoppe eller simpelthen stagnerer i en stil uden at følge med eller en helt fjerde grund. Der er hjælp at hente, uanset grunden. Du kan se stanghamrende godt ud i tøj, der føles som joggingtøj, men selvfølgelig ikke er det. Du har masser af muligheder, når du først lærer at vælge og at sætte tøjet sammen. Og du kan få et skab fyldt med hverdagsvelvære, når du først har overblik og det hele passer sammen på kryds og tværs.

Der er masser af muligheder for at finde det der præcis er dig, hvor du både føler dig fantastisk tilpas og ser fantastisk ud.

Så tilbage til det med alder … for det var da lidt en omvej, hvar? Hvis du havde håbet på 3 hurtige svar på hvad du må og kan i forhold til din alder, må jeg måske skuffe dig lidt . Rejsen starter med ovenstående – at du lærer at vælge selv. Regler og andre menneskers holdninger, kan aldrig afgøre hvad du kan lide. Det kan kun du selv, lige som du kun selv kan leve dit liv og være dig. Sammenlign dig endelig med andre hvis I deler dna, liv, alder, historie og alt andet. Det vil sige – sammenlign dig med dig selv. Du ér din målestok. Når det er sagt, vil jeg selvfølgelig gerne råde og vejlede, tipse og trylle, vise og forklare. Og jeg synes der er retningslinjer at følge. De handler bare ikke om alder. Det handler om hvilket tøj til hvilke anledninger og om hvad du kan lide at se på og gå i.

Helt grundlæggende, så kan du gå i det meste, hvis du vælger efter anledning og komfort. Du møder jo ikke op i en sluttykort nederdel til et vigtigt møde, hvis du tager dig selv og dit arbejde alvorligt uanset hvilken alder eller ben, du har. Hvis du synes du har pæne ben, men ikke er vild med huden/årer/mærker/rynker/hvad det nu kan være på dem, fordi du er blevet ældre, så gem de korte kjoler til vinterhalvåret og sæt tætte sorte (glatte!) strømpebukser under. Evt. kombineret med lange støvler eller sneakers eller hvad du nu er til, stilmæssigt.

Og du kan sagtens gå i stramme jeans (og ja de folder hele vejen op på lårene på os alle sammen, uanset vægt og facon – kan du ikke lide det, skal du ikke gå i stramme jeans) hvis du synes, du ser godt ud i det. Men tænk over hvad du sætter til. Hvis du nu er en lidt større knallert end de andre på havnen, så kombiner med noget løst til den smalle underdel. Hvis du nu er lidt mindre end de andre knallerter, så vælg en model der ikke sidder superstramt, så du får en smule fylde på lårbasserne og nummi. Sæt evt. en wrap top til, der giver talje og facon, hvis du ikke har så meget. Men lad være med at vælge oversized tøj. Det får dig bare til at se endnu tyndere ud.

Ærmeløse toppe og korte kjoler, er også et tilbagevendende spørgsmål, og har du fx meget løs hud på armene, meget appelsinhud på lårene osv. er det min erfaring at du også er ret obs på det. Så kan det sagtens være du har det bedre med at camouflere det med et ærme eller en nederdel hvilket så får dig til at stråle, fordi du føler dig godt tilpas i netop det! Det er så fint – vælg altid det der både føles godt indefra og ser godt ud udefra – i dine egne øjne. Jeg skrev det her indlæg om hvor lidt og hvor meget hud, det er passende at vise, inden hedebølgen ramte, men det handler præcis om samme problematik.

Tit er dem der stiller spørgsmålet “Kan man det i min alder?”, meget hårde ved dem selv og deres krop. Og meget hårde og hurtige til at dømme andre kvinder de møder. Den tilgang kan jeg slet slet slet ikke bifalde. Tal hinanden op i stedet for ned. Giv dig selv en gulerod, i stedet for pisk. Det virker altså bare bedre for ens velbefindende og det ser ALTID godt ud! Har du det godt i dit tøj, ser du også godt ud. Punktum. Og så synes jeg du skal gå ind og læse den her artikel fra The Guardian om kvinder på 100 år og deres forhold til skønhed. Kan du ikke engelsk, så er billederne helt vidunderlige alene …

The Guardian, fotograf Adrienne Clément.

Jeg vil så gerne lære dig at vælge og mærke efter selv. Give dig alle mine mange (MANGE) tips og tricks, råd og anbefalinger. Jeg har lavet nyhedsbreve. der kommer i august blandt andet billeder af mine allerbedste og nemmeste stylingtips, så tilmeld dig herunder, hvis du skal have dem lige i indbakken …

 

Tusind tak fordi du læser med! Smid endelig ideer eller kommentarer her, på Facebook eller Instagram. Jeg er nysgerrig efter dine erfaringer og ønsker … kom også med her, vi har det hyggeligt!

Skriv et svar