Tre funky stiltips, du ikke vidste, du havde lyst til at lære …

Hvorfor er det fedt at vide hvad Tante Grøn, Sporty Spice og Kostskoleeleven aka tantet, sporty og preppy står for, når vi snakker outfits? Fordi det er stile, der udstråler noget forskelligt og passer til forskellige mennesker alt efter smag. Det handler aldrig om kropsfacon, når det kommer til personlig stil og smag. Her råder alene din smag, det du synes er en fed stil. Hvis du er fanget allerede der, hvor du ikke kan finde tøj, der sidder godt på din krop, kan du få hjælp af fagpersoner som fx. mig. Det er vores opgave at finde tøj der passer til både din facon OG til din smag. Det er tit her det går galt, når man selv leder – man finder man noget man kan lide, men som man ikke kan passe. Man føler sig forkert og efter 3 par dårligt siddende bukser i et varmt prøverum, kan man lige så godt give op … og gå hjem og spise mere kage. Tit ender man med at tro, at det er en selv, der er noget i vejen med. Ens krop der er forkert. Som ægte tøjnørd og fagperson med 20 års erfaring i arbejdet med tøj, mode og mennesker, vil jeg en gang for alle gerne skyde den ned. Det er aldrig dig, der er forkert, men du har måske prøvet noget tøj, der er forkert til dig. Tilbage til på stilsporet.

grå trøje jeans blå sokker skjorte stribet
Preppy – skjorte under strik.

Preppy (Kostskoleeleven) kommer af preparatory school, som er forberedende skoler, fortrinsvis i England, hvor man går med skoleuniform. Looket, stilen henviser til, er lidt konservativt med skjorte og strik, slips til mænd, korte nederdele med lidt vidde, klassiske farver som bordeaux, navy, flaskegrøn og koksgrå. Jeg bruger udtrykket om det her look, som jeg har gået vildt meget i, denne vinter og det er jo hverken mørkt eller uniformsagtigt, tænker du. Nope, men det har et fremtrædende element fra det preppy look, nemlig skjortekraven, der stikker ud ved halsen under strikken. Fordi looket har en universel og uniformsagtig feel, bliver det også det signal, jeg sender videre, selvom jeg styler den med farver og jeans og skøre sneakers. Der er noget lidt uptight og tjekket ved looket, der tiltaler mig og jeg tilfører seriøsitet til den ellers mere kreastil, jeg kører.

laksefarvet kimono mønster
Boheme – løse gevandter.

Boheme –  stammer fra en afslappet livsstil, fri for normer og regler. Typisk et ’kunster’look, der er forbundet med løst og gevandt-agtigt tøj. Stilen var meget fremme for nogle år siden – gerne tilsat gamasher. Den er ikke fremherskende nu, men findes i høj grad stadig i fx kimono-looket, der stadig kører og kommer frem igen til sommer. Når det ikke er højeste mode, bliver det typisk lidt et ferie look, hvor man har tendens til at trække i noget løst og let tøj, hvis man skal rejse … eller bare have en afslappet kontrast til pænt hverdagstøj. Jeg selv bruger kimonoer til at dulle op med, fordi de er lidt ekstravagante.

bordeauxrød jakke guldfarvet guld sko grå hue hvid tshirt print
Casual – jeans, sneakers og t-shirt, med blazer til for at stramme det op. Huen … tja, jeg spillede vist bare smart 😉

Casual  – betyder som bekendt afslappet, og er det så ikke det samme som boheme? Nope, for det hentyder til andre afslappede elementer, der typisk stammer fra jeans, sneakers og t-shirt. Alle tre elementer, der iøvrigt er højeste mode, sat sammen, giver et meget afslappet look, der kan være svært at gå i, hvis man har et job, der bare kræver et minimum af præsentabelt look. Elementerne hver for sig er dog helt igennem fremragende til at tone et nydeligt look ned eller give et feminint look kant. Tænk blazer og t-shirt (en nyklassiker med jeans til, hvis du kigger dig rundt i kontorlandskabet). Eller pæn pencil nederdel med oversize strik og sneakers til. Eller hipsterklassikeren – højtaljede jeans, silkeskjorte og røde læber – og hæle, hvis det er fredag.

rød kjole guld guldfarvet sko øreringe lyserød sweatshirt
Sporty – sweatshirt og sneakers. Kontrasten er fin kjole og vilde øreringe.

Sporty – stammer fra sportswear, jep, det havde du nok regnet ud. Det er et lidt rent, grafisk og komfortabelt look, med detaljer som rib, sweatshirts, bomberjakker, polo’er, tracksuitpants (pænt ord for joggingbukser) strik, jersey (t-shirtstof). Det er tøj, der bare sidder, når man har fået det på – gerne lidt tæt til kroppen. Ikke noget med store løse gevandter og bluser der skal sættes lidt ned i linningen. Det er et nemt og hurtigt look uden alt for mange detaljer. Til gengæld bliver der i tiden brugt rigtigt mange sporty detaljer i andre stilarter – tjek bare alle de strikkede glimmerribkanter der sidder på alskens fine skjortebluser lige nu. Det er ikke et look, man kan gennemføre i sit arbejdsliv, med mindre man er dj eller sportstræner. Men det er et look der er vildt in i tiden og som tilfører lækker lækker kant til fx en feminin stil – tænk let sommerkjole og sneakers, pæne cigaretbukser og sweatshirt, skjortebluse og bomberjakke.

Diors New Look fra 1947 – stramt korsetteret taljefokus og vidde i skørtet.
gul nederdel sort offshoulder bluse
Det er det tætteste jeg kommer på looket, fordi jeg ikke har meget talje og slet ikke er til shapewear (nutidens korsetter), der kunne give mig det.

Tantet – det er mit eget ord for den stil, der er fremherskende lige nu – et andet kunne være ladylike eller victoriansk. Det er et look, der afløser mange mange år med en silhuet baseret på rock chic og coolness, som jeg skrev om her. Og adskiller sig fra det ved at fokusere på en smal silhuet på overkroppen og en løsere forneden, samt stort fokus på talje. Halsåbninger er høje og tilknappede, der er flæser, sløjfer, betrukne knapper og chiffon for alle pengene. Højtaljede bukser med bælte i taljen og vide ben. Strikbluser med hulmønstre og cardiganens comeback. Og nederdele med svung i skørterne. Hvis man kører den tantede stil helt igennem, får man et lidt gammeldags, vintage udtryk i stil med Diors new look. En af de mest inspirerende eksponenter for det look, synes jeg er Pia Storm, fra Storms Magasin. Det er et feminint og modigt look, hvor alle kan se at man har taget sit tøj alvorligt. Det er også et look, der kalder på smil, fordi man bare bliver glad i låget af at se på det. Looket kan virke for udklædt til mange, men hvis man bruger delelemter som fx en blød sløjfe der hænger ud over en strik, højtaljede bukser med tee-shirt og kort bomber jakke eller nederdel med svung og en sweatshirt, får man tonet looket ned og bevarer stadig de meget feminine detaljer som følger med.

 

Der er mange mange andre stile og looks, som jeg kommer ind på i et andet indlæg. De nævnte, er dem jeg synes er mest inspirerende og oppe i tiden. Du skal kende dem, fordi det giver dig et bedre overblik over hvad tøj er og gør. Det kan hjælpe dig med at vælge ting til din garderobe, du ikke har, i stedet for at købe mere af det samme. Som nævnt i Garderobetjekket for et par uger siden, består en god garderobe af forskellige (velsiddende) dele, der kan kombineres – gerne uendeligt.

Med de her 5 stile, kan det være det er nemmere for dig at turde springe ud i noget nyt og prøve noget af, fordi du måske har fået en ide til hvordan du skal bruge det. Og så husk altid … kontraster giver et dynamisk look i dit outfit. Konstraster findes både i farvetone (lys mørk), materiale (mat blankt), silhuet (løs smal) og i særdeleshed også i stilarter. Som jeg har beskrevet oppe, kan det være læks at sætte en sporty jakke til et nydeligt sæt, en flagende kjole får modspil af sneakers, slidte jeans dulles op med en feminin taljeret hulstrik og så videre og så videre. Go play!

Tusind tak fordi du læser med! Smid endelig ideer eller kommentarer her, på Facebook eller Instagram. Jeg er nysgerrig efter dine erfaringer og ønsker … kom også med her, vi har det hyggeligt!

Skriv et svar