Hørte I også i pressen mandag morgen, at forbruget er historisk lavt, selvom vi har masser af penge på kontoen og arbejdsløsheden er lav? Politikere, økonomer og andet Djøf-folk bekymrer sig, fordi det ville være bedre, hvis vi brugte flere penge. Men er vækst virkelig den eneste vej frem eller kan balance være en ny måde at forbruge på? Er sund fornuft ved at slå igennem, som en kollektiv ubevidst bevægelse?
Jeg er ikke samfundsøkonom og kender ikke svaret. Jeg er heller ikke hverken socialist eller bange for markedsmekanismer, jeg savner bare sund fornuft. Jeg savner at forstå hvorfor vi, virksomheder, samfundet, verden altid skal VÆKSTE. Hvorfor er det aldrig nok at balancere? Jeg ved en smule om inflation og at man skal justere derefter og derfor vil der altid være stigninger. Men helt grundlæggende forstår jeg ikke, hvorfor det ikke er et mål i sig selv at få ressourcer, økonomi og forbrug til at balancere?
Tidligere har jeg arbejdet under budgetter, der steg med op til 40% fra år til år. Måderne at indfri målene på blev mere og mere kreative uden megen forbindelse til jobbet vi var ansat til. Men det så pænt ud, når vi år for år fejrede nye vilde omsætningshøjder. Måske var det fordi målet var demotiverende højt, at folk faldt fra en efter en. Den måde at arbejde på, er svær at holde til over tid. Jeg ved, jeg ikke er den eneste, med den erfaring, uanset om man arbejder i det offentlige eller private. Jeg ved godt at når man er ejet af en kapitalfond, vil aktionærerne vil have højere udbytte hele tiden, men jeg forstår det ikke, faktisk. Kald mig bare naiv eller fantast eller hvad der nu falder dig for, for mig virker det som sund fornuft at få tingene til at balancere.
Og det er ikke fordi jeg synes udfordringer er dårligt, at man ikke må have høje mål eller at det ikke er sjovt at sigte højt og ramme. Jeg siger bare, at jeg ikke forstår hvorfor det er et mål i sig selv? Det ER sjovt at sætte barren højt, det ER sjovt at drømme og indfri, det ER sjovt at plante et frø og se det både spire og gro. Men hvorfor er succesparametret altid vækst? Hvorfor laver vi ikke mål, der får ting til at balancere, så vi kan leve gode liv, ikke have alt for mange bekymringer og mærke styrken i at det hænger godt og ja, bæredygtigt, sammen?
I min verden var vækst lig med større salg og lad mig dele en lille hemmelighed, som jeg ikke fortalte min chef, da jeg var ansat som personlig shopper: Jeg er en dårlig personlig shopper. Ikke forstået på den måde at jeg er dårlig til at finde det rigtige tøj til de rigtige mennesker, slet ikke. I al ubeskedenhed, så er jeg pissehamrende dygtig til lige præcis det. At nå ind til og forstå det menneske, jeg står foran og med tøj som er rigtigt til hende eller ham, få dem til at blive lidt mere sig selv øjeblikkeligt. Det elsker jeg og har set ske utroligt mange gange.
Nej, jeg er en dårlig personlig shopper, fordi jeg er ret ligeglad med shopping. Jeg er ligeglad med at finde noget nyt hele tiden. Jeg er ligeglad med at købe ting. Jeg er ligeglad med at sælge en masse. Jeg er ligeglad med salgsmål og avancer. Jeg er interesseret i at finde det tøj, som du har lyst til at gå i, til det ikke kan hænge sammen mere, vil gerne vise dig den nye ting, der binder det du har derhjemme sammen, få dig til at stråle i en farve, du ikke vidste du elskede. Jeg vil trylle med alt det du har i skabet, fordi der er så meget guld i at bruge det, du allerede har valgt. Dét interesserer mig intenst. Og det interesserer også jer, kan jeg at dømme efter responsen på mine Garderobetjek.
Hvad så med mode, tænker du måske? Moden holder forbruget af tøj og sko oppe og er jeg så også ligeglad med mode? Oh no, det er jeg ikke. Moden har sin helt egen relevans i vores samfund. Moden er nutid og nærvær. Moden er skønhed og æstetik. Moden er nytænkning og drømme. Moden er en fortolker af og en måde at tage temperaturen på den tid vi lever i. Det har jeg skrevet om flere gange for eksempel her og her. Jeg elsker mode, jeg behøver bare ikke købe noget nyt hele tiden, for at blive inspireret. Det er et paradoks, det ved jeg godt, men jeg tror ikke modens cyklus stopper, selvom jeg fornemmer og arbejder for at forbruget forandres.
Det er næppe nogen hemmelighed for dig, når du læser med her, at det er min tøjnørdede mission at vise hvor stor indflydelse hverdagstøj har på velvære, selvværd og forbrug. Den dagsorden, som et forandret forbrug sætter, er i høj grad vand på min mølle, fordi essensen er det samme: lær at bruge det du har, før du køber nyt og for at komme ud over rampen, med det budskab, holder jeg foredraget Garderobeskolen.
Næste gang er lige rundt om hjørnet, den 12. november kl. 19-21 i Taastrup. Mig og Vestegnen, er ved at blive ret gode venner og det er jeg helt vild med, for til de foredrag, kommer helt almindelige mennesker, der gerne vil lære at tage deres tøj alvorligt. Arh, ok det er kun kvinder, udover en enkelt far, der var sød at bakke op om sin teenagedatters interesse for tøj, som til forveksling lignede min egen, da jeg var barn. Hun tænker også altid på nye outfits, inden hun sover … Kom glad hvis du har lyst – der er stadig billetter og de koster en hund.
Det er for mellem 4 og 100 mennesker (hvis der er mere end 30, skal jeg kunne bruge en projektor, for at alle kan se) og jeg lover der smæk for skillingen, når mig og mit tøjstativ tegner og fortæller. Hvis du har lyst til at samle nogle veninder eller måske kender en forening, klub, synes din arbejdsplads er relevant målgruppe eller et helt femte sted, der kunne tænke sig at få 27 nye sæt tøj eller 53 nye måder at bruge dit tøj på, på to timer, kan I booke et fordrag, for at høre om at:
Hverken miljø eller pengepung kan holde til måden vi forbruger tøj. Det er det tid til at stoppe op og ændre vaner, uden at gå på kompromis med skønhed, selvfølelse og velvære. Heldigvis er det ret enkelt, når du først lærer at tage dit tøj alvorligt. Og det skal du gøre, fordi …
- Dit tøj har lige så stor indflydelse på dit velvære, som mad og motion har!
- Vi tager allesammen tøj på hver dag og det rigtige tøj til de rigtige mennesker gør os mere os selv.
- Når du lærer at vælge rigtigt, bruger du dit tøj længere og køber mindre. Det kommer hele kloden til gode.
På 2 timer, viser jeg hvordan du:
- Opbygger en garderobe, der kan mixes på kryds og tværs
- Får overblik i skabet, så det bugner af muligheder og ikke begrænsninger – også mandag morgen
- Bliver ven med både dit spejlbillede og din garderobe, med mentale redskaber og praktiske stylingtricks
- Køber det rigtige, i stedet for fejlkøb eller det du plejer
- Vælger tøj med omhu, så det er en direkte kilde til velvære og ja, selvværd. Og hvorfor det er det …
- Får et klimavenligt tøjforbrug, fordi du køber det du har brug for, i stedet for ’tøjtrøstespisning’
- Ser og mærker hvornår tøj passer præcis til dig
- Bonus: Garderobechallenge, som du får med hjem – den er en garanteret øjenåbner!
Når du går hjem fra mit foredrag, har du lyst til at rydde op i din garderobe, købe mindre og bedre, blive ven med dit spejlbillede, få et skab fyldt med hverdagsvelvære – og sidst men ikke mindst: du ved hvordan du kommer i gang!
Med mig, har jeg mit personlig shopper-tøjstativ, fordi jeg konkret viser tøj, kombineret med billeder. Det er en visuel workshop med redskaber, tips og tricks, du kan gå lige hjem og bruge.
Du kan læse mere om det lige her
Hvis det passer dig bedre at møde op til et af dem jeg er booket til, er der to mere lige på den anden side af nytår, nemlig den 22. januar på Ballerup Bibliotek og den 31. januar på Brøndbyvester Bibliotek … jeg håber vi ses!
Pingback: Det er nemmere at forestille sig at verden går under, end …