You are currently viewing I tvivl om hvornår tøj passer sammen? Principper for farvekombinationer her!

I tvivl om hvornår tøj passer sammen? Principper for farvekombinationer her!

Idag fylder Tirsdagstøjklummen 1 år!
 

Jeg har skrevet om tøj og mennesker en gang om ugen i et år – minus lidt ferie af og til – 46 klummer på 52 uger om alt mellem himmel og jord og tøj og mennesker. Det ændrer sig ikke, jeg kan godt lide at skrive den og endnu mere at I kan lide at læse med.

Idag prøver jeg alligevel lidt nyt. Jeg fusionerer dagens nyhedsbrev med Tirsdagstøjklummen, fordi jeg synes det blev ret spændende, det jeg skrev i nyhedsbrevet og derfor ville dele det med jer her også. Til foredraget Garderobeskolen fik jeg et skidegodt spørgsmål. En af tilhørerne spurgte til det her outfit:

“Jamen er der slet ingen regler?”

Hun spurgte, fordi hun ikke kunne lide outfittet og syntes det SLET ikke passede sammen. Det var ret fedt, at hun turde sige det højt! Jeg er sikker på der var andre der tænkte det samme og tit er ingen modige nok. Spørgsmålet om der slet ingen regler er, var godt, fordi det ofte er regler man vil have. Uanset om det gælder kur, kærlighed eller klædeskab, så er en tretrinsguide, der lover at løse ALT, det der bliver klikket mest på. Men altså … sådan fungerer intet jo. Alt kan ikke løses eller ændres i et snuptag. Hvis noget lyder for godt til at være sandt, er det det nok også.

Der er stor forskel på både vupti-løsninger og strenge regler, som presses ensformigt ned over andre og så det at lære noget og øve sig, til man selv finder ud af hvad man kan lide af mad/tøj/mænd/venner/job … you name it. At prøve sig frem, kombineret med viden, er en topdollar kombi, jeg vil anbefale enhver.

Det gælder også med tøj. Som tøjnørdet ekspert, har jeg masser af principper, tips og tricks til at få dig til at føle dig lidt mere dig selv, i det rigtige tøj. Jeg deler hele tiden viden ud, men det jeg prøver er at give dig der læser med, redskaber til at kunne mere selv. Og at lære dig at mærke efter, hvad du selv kan lide.

Så tilbage til spørgsmålet, som er fedt af de her 3 grunde:

1. fordi smag, behag, kroppe og sind er forskellige, derfor skal vi IKKE slavisk følge regler som jeg eller andre udstikker.

2. fordi alle kan lære at sætte tøj sammen selv, så de ikke er i tvivl om det er fedt – men ved det, fordi de elsker at have det på!

3. fordi jo, der er nogle gode retningslinjer og principper at følge, så du kommer i gang. Du må bare aldrig blive slave af dem!

For eksempel, har jeg sparket mangt et farvekort til hjørne i mit prøverum, fordi kvinder der 20 år inden de kom ind til mig, havde fået lavet en farvetest, siden havde været slave af det. Jeg har set mange som frivilligt har sat sig selv i alskens tøjfængsler, fordi de KUN kunne gå i den og den farvetone. Ligesom dem der har hørt at stor barm betyder at man KUN kan bruge v-hals og så videre.

Faren ved den slags opskrifter er, at man glemmer at se og mærke efter selv. Der findes masser af udskæringer til stor barm som ikke er v-hals og masser af farver du kan gå i, som ikke er på dit farvekort. I øvrigt er dine farver i hud og hår heller ikke de samme efter 20 år. Så tid til at prøve sig frem igen og SE sig i spejlet med åbent sind og venlighed. Måske duer den der røde så fint, selvom den slet ikke var på det farvekort. Og er du forelsket i gul, men sgutte synes den gør noget for din hudtone, så prøv med den som underdel eller sæt et tørklæde i halsen, med en farve du er sikker på. Det behøver ikke være så kompliceret.

Tilbage til svarene

1. SMAG OG BEHAG ER FORSKELLIG
Foredragstilhøreren spurgte, fordi hun ikke kunne lide mit outfit. Allerede der, er hun i stand til vælge selv, fordi hun kan se, når der er noget hun ikke kan lide. Det gør det langt nemmere, når hun skal finde noget selv.
Hun skal blot være opmærksom på, om hun vælger fra af vane eller efter at have set grundigt på det nye. Forudsætningen for at få noget ud af at vælge fra, er at man også kan vælge til. De sværeste kunder at klæde på, er altid dem der kun ved hvad de ikke vil have.

En god stylist kan langt hen ad vejen læse tanker og kropssprog, så hun finder præcis det kunden kan lide, selvom kunden ikke selv kan beskrive det. Hvis kunden ikke ved hvad hun vil og ikke kan mærke det, når hun får noget på, så er opgaven umulig. En god stylist pådutter aldrig nogen noget – hun klæder folk på og ser om de kan lide det (det kan man nemlig næsten altid se med det samme), men stylisten kan ikke spå om hvad du kan lide, hvis du ikke kan mærke det selv.
Har du har svært ved at finde tøj du kan lide, så dyrk evnen til at mærke hvad der er godt, når det endelig sker. Og husk så at se på dig selv med venlighed i spejlet når du prøver noget nyt. Nogle frø spirer, andre kommer ikke i gro. Bare tag din tid og se om noget vokser på dig. Vær åben!

2. ALLE KAN LÆRE AT SÆTTE TØJ SAMMEN
Min tilgang til at vælge tøj, er enkel når du lærer den, men måske lidt udfordrende til en start. Det handler om wow-øjeblikke, som jeg har skrevet en del om – læs fx. her. Kort fortalt, handler det om der, hvor man får tøj på og har en wow-oplevelse foran spejlet, fordi man bare ELSKER det tøjet helt indefra kroppen og ud i spejlet.
Det der sker er, at ens indre selvbillede matcher (for nogle, måske for første gang i mange år) det ydre spejlbillede. Med andre ord, er der ingen afstand, mellem det eksterne (hvordan vi ser os selv udefra) og det interne (hvordan vi føler og ser os selv, indefra) når selvbillede og spejlbillede matcher og i det øjeblik, bliver vi en lille smule mere os selv i det rigtige tøj.
 
  
Et wow-øjeblik, er lidt det samme som når lynet slår ned i foran spejlet
 

Når man har været gennem processen foran spejlet, hvor lynet slår ned med wow-øjeblikke nogle gange, begynder man at kunne mærke hvad man kan lide og hvornår tøj er helt rigtigt til lige præcis dig. Den følelse wow-øjeblikket giver, skal være udgangspunktet når vi vælger tøj: at vi helt vildt godt kan lide at have det på og at vi SAMTIDIG helt vildt godt kan lide, hvad vi ser i spejlet.
Begynder du at vælge tøj på den her måde, ender du med en garderobe fyldt med kropsligt og mentalt velvære, som samtidig er en direkte formidling af din personlighed til andre mennesker. Det lyder måske lige lovlig langhåret, tænker du. Men ikke desto mindre er det en fremragende måde at vælge tøj, fordi du ikke tvivler mere – det giver sig selv, at tøjet er rigtigt for dig, når du føler dig så godt tilpas i det OG kan lide hvad du ser i spejlet. Når vi har det godt i vores tøj kan det ses. Og det ser altid godt ud.

 
3. RETNINGSLINJER OG PRINCIPPER FOR AT SÆTTE TØJ SAMMEN
Men hvordan skal jeg finde ud af hvad der passer sammen, tænker du måske! Det kan jeg godt forstå og tilbage til tilhørerens spørgsmål – hun kunne ikke lide sættet og spurgte derfor om der slet ingen regler var at følge? Og selvfølgelig er der retningslinjer for sammensætninger og principper for hvordan du styler.
Det jeg gik efter i sættet deroppe, var farvesammenhængen mellem den mønstrede bomberjakke med grå, rust og navy og blusen som er guldgrå og navy. Farverne matcher perfekt og så legede jeg bare med at ramme en strib ind med mønster. Et stylingprincip, jeg selv godt kan lide, men alle jo ikke behøver kunne lide.
 

Jeg viste derfor også hvordan en anden strib kunne sættes sammen med jakken og pludselig kunne tilhøreren godt lide ideen om det. Det der skete, er at hun lige gik med på en lille leg, hvor vi gjorde det samme – striber & mønster – men bare lige i en lidt anden kombination, som var mere spiselig.

 

Her har jeg striben rammet ind af en markant farve. Også en af mine yndlingskombinationer.

 

Tilbage til de overordnede retningslinjer for at sætte farver sammen. De skal kunne noget med hinanden. Enten i et slægtskab, hvor de er indenfor samme skala eller det modsatte, at de er hinandens kontraster. Til at vise det, får I lige en lynhurtig indføring i farvecirklen – jeg summerer op til sidst, hvad du skal huske. Hold fast – nu er der farveskole!

 

  
Johannes Ittens farvecirkel fra 1961 er et godt redskab til at holde styr på farvernes placering ifht hinanden.
 

I midten er primærfarverne rød, blå & gul. De er primære (de første) fordi man ikke kan blande sig frem til dem. Det er de 3 farver, alle andre farver skabes ud fra.

På siderne af de primære, sidder de sekundære farver grøn (blandet af blå & gul), orange (blandet af gul og rød) og lilla (blandet af blå og rød).

Kransen omkring de primære og sekundære farver, er de tertiære farver. Det er alle de andre farver. Her kan du se farveskalaer, hvis du er i tvivl om det.

Det du skal nøjes med at huske er, at dem der er direkte overfor hinanden f. eks. blå (primær) og orange (sekundær) er er komplementærfarver og det betyder at de spiller op mod hinanden og skaber en kraftfuld kontrast.
 
 
Husk det på blå jeans med okkergule (næsten orange) syninger er en helt klassisk og velfungerende farvekontrast, fordi farverne spiller op med hinanden. Det er samme farvekontrast, der gør at blå jeans med brune sko, fungerer så godt.
 
 
Af samme grund er grøn og lyserød gode sammen – de kommer af grøn og rød – komplementær kontrast.
 

En mere harmonisk farvekontrast ...

Vil du have en harmonisk og mere stille kontrast, så brug farver fra samme ende af skalaen, som her:

En larmende, men harmonisk farveskala – rust, sand, karamel.

En stille og harmonisk farveskala – blå grå

Vil du have signalværdi for alle pengene, så sæt primærfarver sammen, men så er du også selv ude om det.

 
Når du bruger primærfarver sammen, bliver looket tit lidt maritimt eller barnligt. Farverne bruges meget i legetøj, derfor kan du med fordel give dem et lille twist.
 
 

Som for eksempel her med rustrød og gul, hvor der stadig er smæk for skillingen

Det var et lille indblik i noget af det du kan bruge, når du skal lære at sætte tøj sammen. Når du booker et garderobetjek, kommer vi igennem de her ting helt naturligt og du oplever at du faktisk godt allerede ved, hvad du kan lide.
Jeg hjælper dig bare med at sætte ord på og blive bevidst om det, når jeg giver dig sæt efter sæt efter sæt på af dit eget tøj. Jeg kombinerer det på måder du ikke har drømt om, fordi det kan jeg bare. Jeg har også øvet mig ræddi meget!
Hele tiden kigger jeg på dig og vi snakker sammen, så jeg er helt sikker på at de outfits vi laver, er nogle du kan lide og ikke kun nogle jeg kan lide. Jeg skal jo ikke gå i dit tøj.

Læs hvad mine kunder siger:

“Jeg var meget glad for at du lod mig være mig selv, bare bedre”

Lone 75 år, 62 sæt

“Jeg er SÅ glad for du viste mig at mine shorts er min nederdel. Jeg elsker jo mine shorts!”

Linda 41 år, 94 sæt

“Jeg kan nu næsten bilde mig selv ind at jeg har lange slanke ben”

Susanne 60 år, 72 sæt

Når mine kunder føler de får noget helt nyt, men stadig er dem selv – bare en lidt lækrere udgave af dem selv, så er min mission opfyldt. De er blevet mere dem selv i det rigtige tøj.

Du kan også blive lidt mere dig selv i det rigtige tøj for 45,- kr pr. sæt tøj, for gennemsnitligt laver vi 67 nye sæt tøj til et Garderobetjek. Udover at du en masse nye sæt tøj i skabet, får ryddet op og skabt overblik, lærer du også

1. hvad du kan lide
2. hvorfor du kan lide det
3. hvordan du skal sætte det sammen
4. hvor meget guld du har i skabet og hvad du ikke har brug for mere af

Og nåhr ja, så får du selvfølgelig også mailen med dit personlige stiloverblik, en fremadrettet shoppingliste så du køber det du mangler istedet for det du plejer og listen med mine bedste tips og tricks til at hænge op i skabet, så de bliver en vane. Tjek det her …

Garderobetjek – 4 timer for 3695,-  kr

 
Tusind tak fordi du læser med! Smid endelig ideer eller kommentarer her, på Facebook eller Instagram. Jeg er nysgerrig efter dine erfaringer og ønsker … kom også med her, vi har det hyggeligt!

Dette indlæg har 3 kommentarer

  1. Susanne

    Tillykke med 1års fødselsdagen Jeg nyder alle dine kloge ord og prøver i det små at efterleve nogle af dine kloge råd.
    Jeg må dog sige at den om din mormor stadig er min favorit ❤️
    Bliv endelig ved!!! Har allerede sat kryds i min kalender når du kommer til Nykøbing næste år.
    Knus

    1. Laura Terkildsen

      Kære Susanne,

      Tusind tak for den skønne kommentar! Den blev jeg rigtig glad for. Og hvor fedt du kommer til foredraget i Nykøbing F … yay, mayn 😉

      Det luner tøjnørdens hjerte, når jeg hører at du prøver at bruge det jeg skriver. Det er jo simpelthen meningen med det. TAK fordi du læser med.
      Og ps. den med min mommor er også en af mine egne yndlings. Også fordi jeg kan se hende for mig, lugte hvordan deres helt specielle duft i huset var og høre hende sige de ting hun altid sagde <3

      Kh. L

Skriv et svar