You are currently viewing 36 forslag til at vælge noget andet end en kort cardigan

36 forslag til at vælge noget andet end en kort cardigan

Hvad tager du udover dit tøj?

En cardigan, er svaret tit. Forståeligt, for det er nemt og praktisk. Men for pokker, der er ikke meget jazz i en helt almindelig kort cardigan med rund hals (også kendt som Verdens Kedeligste Beklædningsgenstand).  Lige som nr. 1 herunder, som de fleste af os har en eller flere af i skabet.


Men sværger du til den type tøj yderst, så løft lige blikket og se hvor mange andre versioner der findes:

Nr. 2 med markante ærmer og kraftigt garn, der gør den mere jakke-agtig.

Nr. 3 har fået fine perler på, der løfter den matte overflade betydeligt, men stadig passer til det meste  – den er jo sort. Man kan selv sy perler på i et prikmønster, hvis man synes det er fint.

Nr. 4 er gået helt balalaika i romantiske detaljer, som kræver at man er til stilen. Men kedelig, det er den ikke.

Men man kan også finde cardigans, der har et andet udtryk, som dem med lige kanter eller en v-hals. Her kommer 36 forslag til noget andet end den første slags cardiganer.

Nr. 1. Den er ret morfar i stilen, men giver en fed kant hvis man er til en minimalistisk herre-inspireret stil. Sæt en hvid skjorte under og det kører.

Nr. 2 er feminin og let, men stadig mere jakke-agtig end den med rund hals. Så enkel som de fåes.

Nr. 3 er det samme. De lige kanter giver lodrette linjer på overkroppen, som slanker – og længden er god til at skabe kontrast op mod smalt eller kort tøj inderst.

Nr. 4 kalder jeg flaprevers og er god til at give et mere skødesløst og råt udtryk. Det sidste, hvis den er sort, altså. Svært at være rå i lilla. NB! Den gør ikke en stor barm mindre, men kan sagtens virke alligevel.

Det leder videre til andre løse ting til udover, nemlig kimonoer. Dem findes der mange af. Lige fra de helt tynde i boudoir-stil, du kan forføre din bedre halvdel i, over de kraftigere i japansk snit med store firkantede flapper ved ærmerne til de mere jakkede.

Nr. 1 er klassisk og næsten smoking-agtig i stilen med sjalskrave og taljering med bælte. Den har også et tungt fald, der gør at draperingerne falder mere til og den ikke er så ‘livlig’.

Nr. 2 er slet ikke livlig, fordi en er syet i fast stof og i en smal facon med bindebånd og let overlap foran. Det gør den nem at hoppe i selv hvis man ikke er til kimononer. Den bliver nemlig hvor den er. Den er også smuk åben evt. med båndet rynket lidt til i hver sin side, så den bliver taljeret.

3. Det sidste gælder også for denne model, som er lang og løs, men ikke når den bindes til og man lader den stå åben. Den giver kanon facon også til dig med lidt på sidebenene. Husk at smøge ærmerne op. Det gør den let.

Nr. 4 er mere nydelig og blazer-agtig, men de lige linjer gør den nemmere end en blazer for mange. Udtrykket hæver sig højt over det hyggelige, casual cardigan udtryk, men følelsen er den samme.

Et kimono-udtryk kan man også få ved at lade en lang skjorte stå åben, som nr. 3. Det kræver dog at skjorten er enkel og lidt let i det. Husk at smøge ærmerne op.

Nr. 1 Den klassiske hvide skjorte er også ret læks at smide over skuldrene især i sommerperioden. Der giver et laissez faire udtryk af ‘jeg har lånt min kærestes skjorte’ og feriestemning. Men hold det til en enkel skjorte. En grov eller mønstret får et helt andet og lidt amerikansk collge-udtryk.

Nr. 2 Denimskjorten er kanon åben udover, hvis du vil have lidt mere hold i stoffet. Lækker over korte kjoler og nederdele, men bestemt også til jeans eller suit pants.

Nr. 4 En skjortekjole, som sagtens kan agere kimono, hvis du lader den stå åben og binder bæltet bagved for at give facon. Om den er blomstret, stribet, ensfarvet eller noget helt andet er ligegyldigt. Den kan det hele. Men prøv at holde det du har under lidt smalt, for at give kontrast til det løse.

Går vi i den diamentralt modsatte retning finder vi den klassiske blazer. Det er en slags tøj, mange har læst man ‘skal’ have i garderoben. Men er man ikke til den, hænger den bare og keder sig i skabet. Jeg vil gerne nuancere den lidt.

Nr. 1 er helt klassisk med facon og høje ærmekupler, der giver smalle, men markante skuldre og ikke så meget bevægelsesfrihed. Udtrykket emmer af autoritet og strammer hvilket som helst udtryk op. For tiden er jeg selv vild med at sætte dem til løse, feminine, a-line nederdele og elsker kontrasten mellem maskulint og feminint.

Nr. 2 er også helt klassisk, men uden revers. Det kan nogle gange være en vej ind i det med blazer at ‘skære’ et lag stof fra og vælge en model uden revers (kravestykkerne der ligger fladt ned på nr. 1). Bevægelsesfriheden er stadig begrænset i denne. Og jeg bliver nødt til at sige, at hvis du vil have stramheden fra en blazer, så skal du ikke kunne lave yoga i den. Du må vælge.

Nr. 3 er lidt længere og med 3/4 ærmer. Det giver et mere casual udtryk og kan også være den nemme vej ind i det med en blazer for mange. Jeg selv nøjes med at smøge ærmerne op på dem jeg har.

Nr. 4 er næsten en smoking med de blanke satin reverser. Den er markant, elegant og smukt til fest eller fin kontrast til for eksempel jeans.

Men det behøver ikke at være så klassisk, selvom det er en blazer. Vælg en farvet, som nr. 1. Den fornyer stort set alt andet i skabet og farven bløder det stramme op. Der er et utal af farver i kollektionerne nu, så man kan vælge nærmest den variant man har lyst til.

Nr. 2 med terner er altså også et godt bud på fornyelse, som er top moderne og klassisk samtidig. Vælg en taljeret model, for de mange oversized der findes kræver sin kvinde (måske er du hende!) for at rocke den. Der kan gå lidt klovn i den, hvis skuldrene hænger og den ser alt for stor ud.

Nr. 3 men de oversized blazere kan sidde rigtigt godt, hvis du bare går ned i størrelsen, så den passer over skuldrene og giver lange slanke linjer lodret.

Nr. 4 Pas på med de dobbeltradede. De er også meget in, men lægger kun til i volumen. Selv hvis du lader den stå åben, vil det store overslag af stof foran ikke skabe lodrette linjer, fordi de ikke skiller. Men altså fyr den af, hvis du er vild med det. Tynd er ikke altid målet.

En lidt udskældt kategori, er bouclé-jakkerne, som rigtigt mange synes er damede. Den er også en direkte afkommer af Coco Chanels klassiske jakke af samme navn. Jeg synes de kan være virkeligt lækre, hvis de kombineres med det rigtige. 

Nr. 1 har en work wear facon med lommer, som giver lidt afslappet kant. Og sat sammen med jeans og sneakers er det virkelig et hurtigløber outfit. 

Nr. 2 har en god facon, hvis det firkantede ikke lige duer. Den passer til alt, fordi den har så mange farver i stoffet. Jeg tænker suit pants og sandaler. 

Nr. 3 Har mere volumen og kan bruges som overgangsjakke også. Den ville jeg sætte til en let, lidt kort kjole og smøge ærmerne op. Fin kontrast mellem tyngde i stoffet og en let kjole. 

Nr. 4 er perfekt til at udnytte at den er kort og bruge den til alle de mange højtaljerede underdele, der er i tiden. En nederdel med svung og lommer og så derud af. 

Den mest uformelle jakke, er en comboyjakke som nr. 2. Den er nem at bruge til at give pep og sporty til alt slags tøj og ren for de fleste at have på, fordi vi næsten alle har ejet en engang og derfor genkender fornemmelsen. Jeg bruger min indendøre om vinteren, i stedet for en cardi.

Nr. 3 er for at vise at de findes i ret mange farver for tiden og hvid giver et elegant twist på en ellers rå rakke.

Nr. 4 er endnu en farve, som har et helt andet udtryk i denne facon, end blazeren i den samme. Tjek sådan en jakke ud, hvis du godt gider en jakke, men ikke er til blazer.

Nr. 1 er det eksklusive twist på den samme slags jakke – uniforms-inspireret, med samme forfinenede detaljer. Det look er specielt, men virkelig personligt, hvis du lader jakken gro på dig. Nogle gange og især med det lidt stive tøj, skal det gået til, så det får vores facon. Og når det sker, skiller vi os sjælendt af med det igen.

Og nu vi er ved de lidt rå jakker, så kan udendørsjakker også bruges indenfor, hvis vi ikke snakker vinterfrakke. En tynd bomber som nr. 1 er et godt bud på en jakke, der har et markant anderledes udtryk end både cardigans og blazere. Vælg den i en anden farve end sort eller armygrøn, så bliver udtrykket blidere.

Nr. 2 er den forfinede korte jakke i smuk jaquardvævet stof og et klokkeformet snit, Den kræver lidt højde, men åbentstående til smalle bukser og med opsmøg på ærmerne er den über stiligt alternativ til en blazer.

Nr. 3 Læderjakken er også en cool klassiker med kant. Den findes i masser af farver og vælger du skrå lynlås som her, får du et råt motorcykel-udtryk, hvor imod en lige lynlås og kinakrave giver et mere sporty udtryk.

Nr. 4 er en blanding af en trenchcoat og en militærjakke. Den giver et skødesløst og cool safari look, især hvis du igen smøger op og binder bæltet til. Vælg den hvis du ikke kan lide at være for feminin eller larmende. Den er stille og med kant samtidig. Og meget fin i andre farver som camel eller blå også.

Sidst men ikke mindst, så runder vi lige ting til udover, som ikke kan åbnes: trøjer.

Nr. 1 En trøje er god udover, men lettest få meget ud af, hvis ribben forneden ikke strammer ind. Når den er lige, kan du lave fine looks med en skjorte eller bluse, hvor kanterne runder og kan hænge nedenfor. Det giver et casual og preppy look.  En lidt dyb v-hals giver også mulighed for at style med en fine top/blondekant/t-shirt/andet som kigger frem.

Nr. 2 Vælger du en kant der er kortere foran end bagved, giver det også en fin dynamik ifht. det du har under. Er det en langærmet t-shirt, så husk at hive lidt op i ærmerne, så det underste lag kigger frem.

Nr. 3 Veste er tilbage! Der er masser som strikker dem selv. Her sidder de tit lidt til og har ikke en dyb udskæring i halsen. Det er et fint, lidt tantet (ment positivt!) look. Men man kan også vælge en model, hvor udskæringen er dyb og ærmegabene store. Denne er både tennis-agtigt fin og meget nem at smide over hovedet på kjoler så vel som skjorter, bluser og andet.

Nr. 4 Den jakke-agtige vest i fast stof med facon har et markant udtryk. Den kan være svær at få brug meget, fordi den er lidt kølig, når det er koldt nok til et ekstra lag, pga de manglende ærmer. Men looket er meget stiligt over bukser, kjoler og nederdele eller med en t-shirt eller skjorte under.

Håber du har fået øjnene op for nogle af alle de andre beklædningsdele man kan bruge yderst. Har jeg misset noget eller du har spørgsmål, så smid endelig dit bud i kommentarfeltet! Det vil jeg glæde mig til at læse.

Ha’ en rigtigt dejlig sommer, vi ses på den anden side <3

Tusind tak fordi du læser med! Smid endelig ideer eller kommentarer her, på Facebook eller Instagram. Jeg er nysgerrig efter dine erfaringer og ønsker … kom også med her, vi har det hyggeligt!

Skriv et svar