Altid tvivl om hvornår tøj passer sammen? Principper for farvekombinationer her!

Idag fylder Tirsdagstøjklummen 1 år!

Jeg har skrevet om tøj og mennesker en gang om ugen i et år - minus lidt ferie af og til - 46 klummer på 52 uger om alt mellem himmel og jord og tøj og mennesker. Det ændrer sig ikke, jeg kan godt lide at skrive den og endnu mere at I kan lide at læse med.

Idag prøver jeg alligevel lidt nyt. Jeg fusionerer dagens nyhedsbrev med Tirsdagstøjklummen, fordi jeg synes det blev ret spændende, det jeg skrev i nyhedsbrevet og derfor ville dele det med jer her også. Jeg kører også kampagne på mit Garderobetjek

Garderobetjek 3325,- + bonus værdi 500,-

Normalpris ialt 3825,- 

Kampagnepris 3000,- 

Book senest 28. november. 

Du kan ønske dig det i julegave, for aftalen skal ligge mellem 1. januar - 1. maj og du betaler først når vi er færdige 

 

 

Men det er nu ikke det, det handler om idag. Til foredraget Garderobeskolen fik jeg et skidegodt spørgsmål. En af tilhørerne spurgte til det her outfit:

"Jamen er der slet ingen regler?"

Hun spurgte, fordi hun ikke kunne lide outfittet og syntes det SLET ikke passede sammen. Det var ret fedt, at hun turde sige det højt! Jeg er sikker på der var andre der tænkte det samme og tit er ingen modige nok. Spørgsmålet om der slet ingen regler er, var godt, fordi det ofte er regler man vil have. Uanset om det gælder kur, kærlighed eller klædeskab, så er en tretrinsguide, der lover at løse ALT, det der bliver klikket mest på. Men altså ... sådan fungerer intet jo. Alt kan ikke løses eller ændres i et snuptag. Hvis noget lyder for godt til at være sandt, er det det nok også.

Der er stor forskel på både vupti-løsninger og strenge regler, som presses ensformigt ned over andre og så det at lære noget og øve sig, til man selv finder ud af hvad man kan lide af mad/tøj/mænd/venner/job ... you name it. At prøve sig frem, kombineret med viden, er en topdollar kombi, jeg vil anbefale enhver.

Det gælder også med tøj. Som tøjnørdet ekspert, har jeg masser af principper, tips og tricks til at få dig til at føle dig lidt mere dig selv, i det rigtige tøj. Jeg deler hele tiden viden ud, men det jeg prøver er at give dig der læser med, redskaber til at kunne mere selv. Og at lære dig at mærke efter, hvad du selv kan lide.

Så tilbage til spørgsmålet, som er fedt af de her 3 grunde:

1. fordi smag, behag, kroppe og sind er forskellige, derfor skal vi IKKE slavisk følge regler som jeg eller andre udstikker.

2. fordi alle kan lære at sætte tøj sammen selv, så de ikke er i tvivl om det er fedt - men ved det, fordi de elsker at have det på!

3. fordi jo, der er nogle gode retningslinjer og principper at følge, så du kommer i gang. Du må bare aldrig blive slave af dem!

For eksempel, har jeg sparket mangt et farvekort til hjørne i mit prøverum, fordi kvinder der 20 år inden de kom ind til mig, havde fået lavet en farvetest, siden havde været slave af det. Jeg har set mange som frivilligt har sat sig selv i alskens tøjfængsler, fordi de KUN kunne gå i den og den farvetone. Ligesom dem der har hørt at stor barm betyder at man KUN kan bruge v-hals og så videre.

Faren ved den slags opskrifter er, at man glemmer at se og mærke efter selv. Der findes masser af udskæringer til stor barm som ikke er v-hals og masser af farver du kan gå i, som ikke er på dit farvekort. I øvrigt er dine farver i hud og hår heller ikke de samme efter 20 år. Så tid til at prøve sig frem igen og SE sig i spejlet med åbent sind og venlighed. Måske duer den der røde så fint, selvom den slet ikke var på det farvekort. Og er du forelsket i gul, men sgutte synes den gør noget for din hudtone, så prøv med den som underdel eller sæt et tørklæde i halsen, med en farve du er sikker på. Det behøver ikke være så kompliceret.

Tilbage til svarene

1. SMAG OG BEHAG ER FORSKELLIG
Foredragstilhøreren spurgte, fordi hun ikke kunne lide mit outfit. Allerede der, er hun i stand til vælge selv, fordi hun kan se, når der er noget hun ikke kan lide. Det gør det langt nemmere, når hun skal finde noget selv.
Hun skal blot være opmærksom på, om hun vælger fra af vane eller efter at have set grundigt på det nye. Forudsætningen for at få noget ud af at vælge fra, er at man også kan vælge til. De sværeste kunder at klæde på, er altid dem der kun ved hvad de ikke vil have.

En god stylist kan langt hen ad vejen læse tanker og kropssprog, så hun finder præcis det kunden kan lide, selvom kunden ikke selv kan beskrive det. Hvis kunden ikke ved hvad hun vil og ikke kan mærke det, når hun får noget på, så er opgaven umulig. En god stylist pådutter aldrig nogen noget - hun klæder folk på og ser om de kan lide det (det kan man nemlig næsten altid se med det samme), men stylisten kan ikke spå om hvad du kan lide, hvis du ikke kan mærke det selv.
Har du har svært ved at finde tøj du kan lide, så dyrk evnen til at mærke hvad der er godt, når det endelig sker. Og husk så at se på dig selv med venlighed i spejlet når du prøver noget nyt. Nogle frø spirer, andre kommer ikke i gro. Bare tag din tid og se om noget vokser på dig. Vær åben!

2. ALLE KAN LÆRE AT SÆTTE TØJ SAMMEN
Min tilgang til at vælge tøj, er enkel når du lærer den, men måske lidt udfordrende til en start. Det handler om wow-øjeblikke, som jeg har skrevet en del om - læs fx. her. Kort fortalt, handler det om der, hvor man får tøj på og har en wow-oplevelse foran spejlet, fordi man bare ELSKER det tøjet helt indefra kroppen og ud i spejlet.
Det der sker er, at ens indre selvbillede matcher (for nogle, måske for første gang i mange år) det ydre spejlbillede. Med andre ord, er der ingen afstand, mellem det eksterne (hvordan vi ser os selv udefra) og det interne (hvordan vi føler og ser os selv, indefra) når selvbillede og spejlbillede matcher og i det øjeblik, bliver vi en lille smule mere os selv i det rigtige tøj.
Et wow-øjeblik, er lidt det samme som når lynet slår ned i foran spejlet

Når man har været gennem processen foran spejlet, hvor lynet slår ned med wow-øjeblikke nogle gange, begynder man at kunne mærke hvad man kan lide og hvornår tøj er helt rigtigt til lige præcis dig. Den følelse wow-øjeblikket giver, skal være udgangspunktet når vi vælger tøj: at vi helt vildt godt kan lide at have det på og at vi SAMTIDIG helt vildt godt kan lide, hvad vi ser i spejlet.
Begynder du at vælge tøj på den her måde, ender du med en garderobe fyldt med kropsligt og mentalt velvære, som samtidig er en direkte formidling af din personlighed til andre mennesker. Det lyder måske lige lovlig langhåret, tænker du. Men ikke desto mindre er det en fremragende måde at vælge tøj, fordi du ikke tvivler mere - det giver sig selv, at tøjet er rigtigt for dig, når du føler dig så godt tilpas i det OG kan lide hvad du ser i spejlet. Når vi har det godt i vores tøj kan det ses. Og det ser altid godt ud.

3. RETNINGSLINJER OG PRINCIPPER FOR AT SÆTTE TØJ SAMMEN
Men hvordan skal jeg finde ud af hvad der passer sammen, tænker du måske! Det kan jeg godt forstå og tilbage til tilhørerens spørgsmål – hun kunne ikke lide sættet og spurgte derfor om der slet ingen regler var at følge? Og selvfølgelig er der retningslinjer for sammensætninger og principper for hvordan du styler.
Det jeg gik efter i sættet deroppe, var farvesammenhængen mellem den mønstrede bomberjakke med grå, rust og navy og blusen som er guldgrå og navy. Farverne matcher perfekt og så legede jeg bare med at ramme en strib ind med mønster. Et stylingprincip, jeg selv godt kan lide, men alle jo ikke behøver kunne lide.

Jeg viste derfor også hvordan en anden strib kunne sættes sammen med jakken og pludselig kunne tilhøreren godt lide ideen om det. Det der skete, er at hun lige gik med på en lille leg, hvor vi gjorde det samme – striber & mønster - men bare lige i en lidt anden kombination, som var mere spiselig.

Her har jeg striben rammet ind af en markant farve. Også en af mine yndlingskombinationer.

Tilbage til de overordnede retningslinjer for at sætte farver sammen. De skal kunne noget med hinanden. Enten i et slægtskab, hvor de er indenfor samme skala eller det modsatte, at de er hinandens kontraster. Til at vise det, får I lige en lynhurtig indføring i farvecirklen – jeg summerer op til sidst, hvad du skal huske. Hold fast - nu er der farveskole!

Johannes Ittens farvecirkel fra 1961 er et godt redskab til at holde styr på farvernes placering ifht hinanden.

I midten er primærfarverne rød, blå & gul. De er primære (de første) fordi man ikke kan blande sig frem til dem. Det er de 3 farver, alle andre farver skabes ud fra.

På siderne af de primære, sidder de sekundære farver grøn (blandet af blå & gul), orange (blandet af gul og rød) og lilla (blandet af blå og rød).

Kransen omkring de primære og sekundære farver, er de tertiære farver. Det er alle de andre farver. Her kan du se farveskalaer, hvis du er i tvivl om det.

Det du skal nøjes med at huske er, at dem der er direkte overfor hinanden f. eks. blå (primær) og orange (sekundær) er er komplementærfarver og det betyder at de spiller op mod hinanden og skaber en kraftfuld kontrast.
Husk det på blå jeans med okkergule (næsten orange) syninger er en helt klassisk og velfungerende farvekontrast, fordi farverne spiller op med hinanden. Det er samme farvekontrast, der gør at blå jeans med brune sko, fungerer så godt.
Af samme grund er grøn og lyserød gode sammen - de kommer af grøn og rød - komplementær kontrast.
Vil du have en harmonisk og mere stille kontrast, så brug farver fra samme ende af skalaen, som her:
En larmende, men harmonisk farveskala - rust, sand, karamel.
En stille og harmonisk farveskala - blå grå

Vil du have signalværdi for alle pengene, så sæt primærfarver sammen, men så er du også selv ude om det.

Når du bruger primærfarver sammen, bliver looket tit lidt maritimt eller barnligt. Farverne bruges meget i legetøj, derfor kan du med fordel give dem et lille twist
Som for eksempel her med rustrød og gul, hvor der stadig er smæk for skillingen

Det var et lille indblik i noget af det du kan bruge, når du skal lære at sætte tøj sammen. Når du booker et garderobetjek, kommer vi igennem de her ting helt naturligt og du oplever at du faktisk godt allerede ved, hvad du kan lide.
Jeg hjælper dig bare med at sætte ord på og blive bevidst om det, når jeg giver dig sæt efter sæt efter sæt på af dit eget tøj. Jeg kombinerer det på måder du ikke har drømt om, fordi det kan jeg bare. Jeg har også øvet mig ræddi meget!
Hele tiden kigger jeg på dig og vi snakker sammen, så jeg er helt sikker på at de outfits vi laver, er nogle du kan lide og ikke kun nogle jeg kan lide. Jeg skal jo ikke gå i dit tøj.

Læs hvad mine kunder siger:

"Jeg var meget glad for at du lod mig være mig selv, bare bedre"

Lone 75 år, 62 sæt

"Jeg er SÅ glad for du viste mig at mine shorts er min nederdel. Jeg elsker jo mine shorts!"

Linda 41 år, 94 sæt

"Jeg kan nu næsten bilde mig selv ind at jeg har lange slanke ben"

Susanne 60 år, 72 sæt

Når mine kunder føler de får noget helt nyt, men stadig er dem selv - bare en lidt lækrere udgave af dem selv, så er min mission opfyldt. De er blevet mere dem selv i det rigtige tøj.

Du kan også blive lidt mere dig selv i det rigtige tøj for 45,- kr pr. sæt tøj, for gennemsnitligt laver vi 67 nye sæt tøj til et Garderobetjek. Udover at du en masse nye sæt tøj i skabet, får ryddet op og skabt overblik, lærer du også

1. hvad du kan lide
2. hvorfor du kan lide det
3. hvordan du skal sætte det sammen
4. hvor meget guld du har i skabet og hvad du ikke har brug for mere af

Og nåhr ja, så får du selvfølgelig også mailen med dit personlige stiloverblik, en fremadrettet shoppingliste så du køber det du mangler istedet for det du plejer og listen med mine bedste tips og tricks til at hænge op i skabet, så de bliver en vane. Tjek lige tilbuddet her ...

Garderobetjek - 4 timer for 3000,-  kr

Normalpris 3325,-

Opfølgende får du en gratis bonus:
1 times online personlig stylistkonsultation værdi 500,- kr

Normalpris ialt: 3825,- book senest 28. november til

kampagnepris 3000,- spar 825,-

Book senest 28. november til kampagnepris
Aftalen skal ligge mellem 1. januar - 1. maj

Din bonus, du får oveni gratis, er en Online Personlig Stylistkonsultation 1 time: værdi 500,-

Den hjælper dig videre med at lære selv, med mine personlige, individuelle råd og vejledning, så du bliver mere og mere sikker i dine valg. Konsultationen kan du indløse, når du efter Garderobetjekket

- har købt nye ting og ikke ved om de passer
- vil købe nyt, men gerne vil have at jeg sender dig link med forslag
- skal finde det perfekte outfit til fest
- har lavet nye sæt og eksperimenteret med accessories, farver eller andet nyt, som du vil gerne vil have din personlige stylists respons på
- eller et helt 5. spørgsmål, du ville ønske du lige kunne få hjælp til (altså om tøj - jeg ved ikke noget om hunde eller hår ...)

I en time er jeg er din personlige stylist (på Skype, Messenger, mail, sms eller bare i telefonen) - helt gratis - hvis du booker dit Garderobetjek inden 28. november.

Vil du have tilbud, nyheder, shopping & alt det andet lækre Verdensfirmaet sælger, skal du skrive dig op her

Du har lyst til at spise farverne, sæsonens hjemvendte brune, kan styles med!

Choko blomme mandarin hindbær pistacie karamel rust kakao vinrød dueblå fersken pudder græs ... Lyder det ikke bare skønt? Jeg elsker farver og brun er en farve der er helt anderledes at style end de klassiske skandinaviske neutrals: hvid, sort, navy og grå. Jeg skrev om den brune farves markante genkomst i moden sidste tirsdag og idag styler jeg den med farver spiller, underspiller, lyser, leger og i det hele taget bare vibrerer i samspillet med hinanden. Det er en leg med kolde og varme toner, med lys og mørke, med pasteller og mættede farver. Du kan bruge det fuldstændigt, som du har lyst. Jeg har lavet dem for at prøve at foreslå nogle lidt anderledes kombinationer. Men prøv også at holde hånden over 1 eller 2 af de 3 farver jeg foreslår. Det fungerer glimrende, uanset hvor mange eller få af dem du vælger at bruge. Husk, det er dig der ved, hvad du kan lide at gå i. Ikke alle os andre. Når man føler sig godt tilpas i sit tøj, kan det ses og det ser altid godt ud 😉

Nederdelen er fra Tiger of Sweden

Mint, blomme, lyseblå og en neutral af camel ... de kølige vandfarver spiller lige op med varmen fra de to jordfarver. Dosér brugen efter smag, vælg en lille smule af den der skræmmer dig mest  - måske et bælte eller et armbånd og en overdel i den du er mest sikker på op mod ansigtet ... og vov så måske at have en tredje farve med i sættet også. Måske som sko ...

Kjolen er fra Just Female

Guld, smeltet chokolade, sort og syren ... de to store drama queens guld og sort, har så godt af den bløde brune og den blide syren. Du kunne faktisk godt vælge verdens mest kedelige beklædningsstykke - en kort cardigan - til den her drøm i guld. Altså bare til at holde varmen med indtil du smider den og danser på bordene, selvfølgelig. Og så hop i smukke høje sorte ankelstøvler og chokoladefarvede negle ... sofistikeret og lige til at spise!

Bomberjakken er fra Ichi

Kraftfuld bærlilla med karamel er tungt, men se så når du sætter lysegrå - som træder i baggrunden og lader de andre lyse - og lysegul eller råhvid til, så letter det. Og bliver helt medgørligt fint. Jeg ville vælge en lilla underdel, et smalt gult bælte og en lysegrå t-shirt. Modigt ja, især den lilla underdel. Men du kan jo bare tone den over i en nemmere blomme eller bordeaux, effekten er flot alligevel.

Blazeren er fra Birgitte Herskind

Sand, mandarin, hindbær og mørk chokolade ... et par læderbukser i mørk chokolade, til en højhalset, lidt løs mandarin strik, under den sandfarvede blazer og en hindbærfarvet taske. Så er det bare afsted på jobbis, men vær klar på at få komplimenter. Jeg har simpelthen lyst til at slikke på den her farvekombination. Sorry!

Nederdelen er fra Gestuz

Klassikeren tern er her stadig, jeg er mest lun på den småternede version, der dufter af engelsk landade. Den er opdateret i et smalt pencilskirt i midilængde - især hvis du bruger pistacie, fersken og mørk vinrød til! Mintfarvede sneakers, burgundy tights og en ferskenfarvet sweatshirt. Sporty klassisk yum!

Sweatshirten er fra Svea

Kaffe, pudder, sand og græs ... tag de lyse farver med ind i vinteren - bare brug dem i små doser, hvis du ikke lige orker en pudderfarvet bluse. Men find nogle cool armyfarvede eller græsgrønne bukser. Det kan være både jeans, cargopants eller nydelige uldbukser, sæt en tynd højhalset bluse under sweatshirten i pudder og top det med smukke ruskindsstøvler i camel ... rimeligt læks, hvis du spø'r mig!

Skal du være med når, jeg har kampagne på Garderobetjek fra på onsdag? Så skriv dig op her. Jeg lover masser af godt læsestof!

Sæsonens største farve er ude af skammekrogen og her bliver den … længe!

Looket her er en feminin, elegant klassiker, der har brændt sig ind på mangen en kjole-nethinde

 

Kan du huske den kjole Pretty Woman Julia Roberts havde på, da hun lappede huller i polobanen sammen med Richard Gere for pænt mange år siden? Det er næsten lige så længe siden sæsonens største farve sidst var inde i varmen, men det er den i grad nu. Og den bliver her! Har du gættet hvilken farve det er?

Baum und Pferdgarten har lavet en fin opdateret retroversion, som kombinerer feminin lethed og er relativt vinterpraktisk samtidig. Den er i sæsonens største farve ...

Baum und Pferdgartens Pretty Woman kjole

Jæs, rigtig gættet. I dag skal vi snakke om farven brun! Det er på alle måder passende, for efteråret blomstrer i sin vante skala. I år er den skala afspejlet i moden næsten en til en, med en varm, gylden, dyb, intens og tung palet af brune toner.

Foto: Ricardo Gomez Angel

Brun er en farve, der tit skiller vandene med sin tyngde og konnotationer til ja, afføring. Men den er tilbage. Virkelig tilbage. Det er længe siden den sidst var inde i varmen for nu at blive lidt i tarmmetaforerne. Grå har haft den plads i mange år, med dens kølige skandinaviske underspillethed og evne til at få andre farver til at stråle, mens den selv træder i baggrunden. Sådan er det ikke med brun. Den er varm og voldsom, flyder som chokolade ind i rammen og insisterer på plads, ikke på at afgive den. Den bliver vibrerende i sampillet med andre farver. Spiller op til dem, ved at træde ligeværdigt ind på scenen og aldrig i baggrunden.

Da jeg for mange år siden tog afgang fra Danmarks Designskole - nu KADK, Det Kongelige Danske Kunstakademis skoler for Arkitektur, Design og Konservering - gik jeg på hold med en kvinde, der lavede et helt afgangsprojekt om farven brun. Hun var utroligt grundig og fandt ud af alle mulige og umulige ting om farven brun. Det værk hun endte med at lave,  var kæmpemæssige farvebannere hvor hun gradvist trykte transparente farver oveni hinanden, således at de i bunden af det kæmpe banner alle overlappede hinanden, altså blev blandet.

Det hun fandt ud af var, at når man blander alle farver bliver det til ja, brunt. Det lyder helt sikkert indlysende for dig, der også kan mindes en formningstime hvor du delte farver med en, der smattede rundt i vandfarverne UDEN at skylle penslen. Som man SKAL! Tsk tsk ... resultatet var en ubestemmelig brunlig masse i alle hullerne, der startede med grøn, lilla, gul, rød og alt muligt andet fint. Det er sådan set det princip min klassekammerat dengang raffinerede og blæste op i stor skala og hvis du nu tænker at det ikke lyder af noget særligt, så hjælper det helt sikkert, når jeg fortæller at hun idag er en voksen kvinde som jeg selv, hedder Margrethe Odgaard og er en internationalt anerkendt designer, evigt optaget af farvernes kraft.

Foto: Margrethe Odgaard til projektet Popsicle Index, hvor hun håndmalede 250 farver for at give det professionelle farvesystem Pantone et sanseligt, ikke digitalt fremstillet udtryk, hvor kravet til de valgte farver var at man skulle have lyst til at spise dem. Og hold nu op, det lykkedes meget godt, hvar?

Jeg kan ikke kraftigt nok opfordre til at gå ind og se nogle af hendes andre projekter fx. Odgaard serien hvor hun lavede farver til interiør eller installationen Rise and Fall of the Heeringbone ... Hende tænkte jeg på, mens jeg gik og tumlede med vinklen på et trendindlæg i anledning af vintersæsonen i moden. Her er virkelig tale om et menneske, der har fordybet sig i det hun brænder for - arbejdet med farver. Jeg er fan af nørderier. Kæmpefan!

Og så tilbage til brun i moden ...

Foto: Parker Burchfield (beskåret af mig)

Skalen går fra gyldne toner over karamel til den helt mættede chokolade. Den gyldne ende af skalaen, har I nok allerede vænnet jer til med den allestedsnærværende okkergule, men det er længe siden man kunne finde en fuldblodsmørkebrun nogen steder. Men lur mig om ikke du har haft et par brune jeans, uldbukser med pressefold eller a-line fløjlsnederdel i brun for maaaange år siden? Måske ligger de stadig et sted bagerst i skabet og så kan du virkelig se kritisk på dem, hvis du overvejer at genoplive dem. Det er simpelthen ikke altid, ting bliver smarte igen. Nogle gange er de bare bedagede og det er hverken vintage eller retro, bare gammeldags.

Men det er de her lækre sager ikke! Der er så meget at vælge imellem at jeg bare har håndplukket lidt jeg umiddelbart synes kan passe til ting, mange af os har i skabet ...

Gestuz pailletbluse. Ummenum, siger glittergåsen! Den er lidt kort, så den kræver højtaljede bukser eller nederdel, gerne med længde og volumen. De må gerne bare være sorte.

Svea sweatshirt, som er billig, men gonnok pæn til blå jeans og hvid skjorte eller blålilla fløjlsbukser, hvis du er modig ...

Tiger of Sweden bukser med tern og svaj. Oh yes, til hvide sneakers og lysegrå strik. Tigers bukser har forbavsende god pasform og deres all time klassiker Christin går fra størrelse 32 til 46. Men det er en cigaretbuks og ikke denne lækre sag i tweed ...

Mos Mosh cargopants, er er en nem måde at komme i den sporty outdoor tendens, som er ret stor dette efterår. Så hvis du nu ikke lige er til multifarvede fritidssæt (jep, it's fashion darling), så vælg dem her. De har tilmed en ret god pasform, ligesom Tigers har ...

Samsøe Samsøe maxi skirt i satin. Det er da ikke brunt, tænker du. Nope, men den helt mørke dybe vinrøde, hører med i den brune skala og den her sørme da lige til at spise ... Jeg ville style den med en sort stroptop til julefrokost og føle mig noget så lækker og feminin. Til hverdag ville jeg bruge den med støvler, strik, t-shirts, sweatshirts eller andre casual items.

Selected Femme t-shirt i den smukkeste matte karamel, som faktisk elsker sin diamentrale modsætning - sølv. Se bare her

Et #oolaurat fra tidligere på sæsonen, hvor man stadig kunne have netstrømper på uden af fryse. De hudfarvede er mine overgangsfavoritter.

Ichi ja, beklager, jeg ved godt jeg har en fimmel med korte jakker. Især de lidt sporty casual af slagsen. Den her fra Ichi, er møgbillig og for pokker jeg gad den godt. Men jeg må ikke få flere jakke/kimono/cardi-ting i den lyserøde-orange-blommefarvede skala. Vil det sige at jeg gerne må få en karamelfarvet?! Den ville være så utroligt pæn med min petrolgrønne silkeskjorte og helt sorte jeans ...

Line of Oslo er et mærke jeg ikke er stødt på før, men se nu den er lille chokoladesag lige til julefrokosterne der står for døren! Den er i velour - en anden stor trend, denne sæson. Den ville elske en cognacfarvet lædernederdel og røde læber eller bare en vamset cardi og klassiske sorte bukser til hverdag. Så kan du jo altid binde et lille tørklæde højt op i halsen, hvis du føler dig lidt nøgen. Det hjælper mere end du tror og får dine feststyles ud af skabet oftere.

Jeg håber du er klar til et gyldenbrunt penselstrøg i garderoben og næste tirsdag viser jeg dig hvordan du laver de fedeste og mest vibrerende farvekombinationer med brun, så det ikke bare bliver basicfarver, som dem jeg har foreslået idag.

Vil du være med i næste uge, hvor jeg starter en kampagne med masser af sjovt, flovt, brugbart og sexet indhold, så skal du være tilmeldt her

Følg med på Fjæset & Insta, hvor jeg deler Tøjnørdens Tip flere gange om ugen ...

Sig mig, er sund fornuft ved at blive det nye sort?!

Hørte I også i pressen mandag morgen, at forbruget er historisk lavt, selvom vi har masser af penge på kontoen og arbejdsløsheden er lav? Politikere, økonomer og andet Djøf-folk bekymrer sig, fordi det ville være bedre, hvis vi brugte flere penge. Men er vækst virkelig den eneste vej frem eller kan balance være en ny måde at forbruge på? Er sund fornuft ved at slå igennem, som en kollektiv ubevidst bevægelse?

Jeg er ikke samfundsøkonom og kender ikke svaret. Jeg er heller ikke hverken socialist eller bange for markedsmekanismer, jeg savner bare sund fornuft. Jeg savner at forstå hvorfor vi, virksomheder, samfundet, verden altid skal VÆKSTE. Hvorfor er det aldrig nok at balancere? Jeg ved en smule om inflation og at man skal justere derefter og derfor vil der altid være stigninger. Men helt grundlæggende forstår jeg ikke, hvorfor det ikke er et mål i sig selv at få ressourcer, økonomi og forbrug til at balancere?

Foto: KaLisa Veer @kalisaveer

Tidligere har jeg arbejdet under budgetter, der steg med op til 40% fra år til år. Måderne at indfri målene på blev mere og mere kreative uden megen forbindelse til jobbet vi var ansat til. Men det så pænt ud, når vi år for år fejrede nye vilde omsætningshøjder. Måske var det fordi målet var demotiverende højt, at folk faldt fra en efter en. Den måde at arbejde på, er svær at holde til over tid. Jeg ved, jeg ikke er den eneste, med den erfaring, uanset om man arbejder i det offentlige eller private. Jeg ved godt at når man er ejet af en kapitalfond, vil aktionærerne vil have højere udbytte hele tiden, men jeg forstår det ikke, faktisk. Kald mig bare naiv eller fantast eller hvad der nu falder dig for, for mig virker det som sund fornuft at få tingene til at balancere. 

Og det er ikke fordi jeg synes udfordringer er dårligt, at man ikke må have høje mål eller at det ikke er sjovt at sigte højt og ramme. Jeg siger bare, at jeg ikke forstår hvorfor det er et mål i sig selv? Det ER sjovt at sætte barren højt, det ER sjovt at drømme og indfri, det ER sjovt at plante et frø og se det både spire og gro. Men hvorfor er succesparametret altid vækst? Hvorfor laver vi ikke mål, der får ting til at balancere, så vi kan leve gode liv, ikke have alt for mange bekymringer og mærke styrken i at det hænger godt og ja, bæredygtigt, sammen? 

I min verden var vækst lig med større salg og lad mig dele en lille hemmelighed, som jeg ikke fortalte min chef, da jeg var ansat som personlig shopper: Jeg er en dårlig personlig shopper. Ikke forstået på den måde at jeg er dårlig til at finde det rigtige tøj til de rigtige mennesker, slet ikke. I al ubeskedenhed, så er jeg pissehamrende dygtig til lige præcis det. At nå ind til og forstå det menneske, jeg står foran og med tøj som er rigtigt til hende eller ham, få dem til at blive lidt mere sig selv øjeblikkeligt. Det elsker jeg og har set ske utroligt mange gange.

Nej, jeg er en dårlig personlig shopper, fordi jeg er ret ligeglad med shopping. Jeg er ligeglad med at finde noget nyt hele tiden. Jeg er ligeglad med at købe ting. Jeg er ligeglad med at sælge en masse. Jeg er ligeglad med salgsmål og avancer. Jeg er interesseret i at finde det tøj, som du har lyst til at gå i, til det ikke kan hænge sammen mere, vil gerne vise dig den nye ting, der binder det du har derhjemme sammen, få dig til at stråle i en farve, du ikke vidste du elskede. Jeg vil trylle med alt det du har i skabet, fordi der er så meget guld i at bruge det, du allerede har valgt. Dét interesserer mig intenst. Og det interesserer også jer, kan jeg at dømme efter responsen på mine Garderobetjek.

Fra et af efterhånden ganske mange Garderobetjek ...

Hvad så med mode, tænker du måske? Moden holder forbruget af tøj og sko oppe og er jeg så også ligeglad med mode? Oh no, det er jeg ikke. Moden har sin helt egen relevans i vores samfund. Moden er nutid og nærvær. Moden er skønhed og æstetik. Moden er nytænkning og drømme. Moden er en fortolker af og en måde at tage temperaturen på den tid vi lever i. Det har jeg skrevet om flere gange for eksempel her og her. Jeg elsker mode, jeg behøver bare ikke købe noget nyt hele tiden, for at blive inspireret. Det er et paradoks, det ved jeg godt, men jeg tror ikke modens cyklus stopper, selvom jeg fornemmer og arbejder for at forbruget forandres.

Foto: Kris Atomic @krisatomic

Det er næppe nogen hemmelighed for dig, når du læser med her, at det er min tøjnørdede mission at vise hvor stor indflydelse hverdagstøj har på velvære, selvværd og forbrug. Den dagsorden, som et forandret forbrug sætter, er i høj grad vand på min mølle, fordi essensen er det samme: lær at bruge det du har, før du køber nyt og for at komme ud over rampen, med det budskab, holder jeg foredraget Garderobeskolen.

Næste gang er lige rundt om hjørnet, den 12. november kl. 19-21 i Taastrup. Mig og Vestegnen, er ved at blive ret gode venner og det er jeg helt vild med, for til de foredrag, kommer helt almindelige mennesker, der gerne vil lære at tage deres tøj alvorligt. Arh, ok det er kun  kvinder, udover en enkelt far, der var sød at bakke op om sin teenagedatters interesse for tøj, som til forveksling lignede min egen, da jeg var barn. Hun tænker også altid på nye outfits, inden hun sover ... Kom glad hvis du har lyst - der er stadig billetter og de koster en hund.

Det er for mellem 4 og 100 mennesker (hvis der er mere end 30, skal jeg kunne bruge en projektor, for at alle kan se) og jeg lover der smæk for skillingen, når mig og mit tøjstativ tegner og fortæller. Hvis du har lyst til at samle nogle veninder eller måske kender en forening, klub, synes din arbejdsplads er relevant målgruppe eller et helt femte sted, der kunne tænke sig at få 27 nye sæt tøj eller 53 nye måder at bruge dit tøj på, på to timer, kan I booke et fordrag, for at høre om at:

Hverken miljø eller pengepung kan holde til måden vi forbruger tøj. Det er det tid til at stoppe op og ændre vaner, uden at gå på kompromis med skønhed, selvfølelse og velvære. Heldigvis er det ret enkelt, når du først lærer at tage dit tøj alvorligt. Og det skal du gøre, fordi …

 

 • Dit tøj har lige så stor indflydelse på dit velvære, som mad og motion har!

 

 • Vi tager allesammen tøj på hver dag og det rigtige tøj til de rigtige mennesker gør os mere os selv.

 

 • Når du lærer at vælge rigtigt, bruger du dit tøj længere og køber mindre. Det kommer hele kloden til gode.

 

På 2 timer, viser jeg hvordan du:

 • Opbygger en garderobe, der kan mixes på kryds og tværs
 • Får overblik i skabet, så det bugner af muligheder og ikke begrænsninger – også mandag morgen
 • Bliver ven med både dit spejlbillede og din garderobe, med mentale redskaber og praktiske stylingtricks
 • Køber det rigtige, i stedet for fejlkøb eller det du plejer
 • Vælger tøj med omhu, så det er en direkte kilde til velvære og ja, selvværd. Og hvorfor det er det …
 • Får et klimavenligt tøjforbrug, fordi du køber det du har brug for, i stedet for ’tøjtrøstespisning’
 • Ser og mærker hvornår tøj passer præcis til dig

 

 • Bonus: Garderobechallenge, som du får med hjem – den er en garanteret øjenåbner!

 

Når du går hjem fra mit foredrag, har du lyst til at rydde op i din garderobe, købe mindre og bedre, blive ven med dit spejlbillede, få et skab fyldt med hverdagsvelvære – og sidst men ikke mindst: du ved hvordan du kommer i gang!

Med mig, har jeg mit personlig shopper-tøjstativ, fordi jeg konkret viser tøj, kombineret med billeder. Det er en visuel workshop med redskaber, tips og tricks, du kan gå lige hjem og bruge.

Du kan læse mere om det lige her 

Hvis det passer dig bedre at møde op til et af dem jeg er booket til, er der to mere lige på den anden side af nytår, nemlig den 22. januar på Ballerup Bibliotek og den 31. januar på Brøndbyvester Bibliotek ... jeg håber vi ses!

I efterårsferien, sendte jeg et stort gennemresearchet nyhedsbrev ud med mine bud på 25 vinterfrakker. Hvis du også vil have den slags lige i indbakken, så tilmeld dig her …

Jeg har givet mig selv en gave. Du gætter aldrig hvad det er …

Foto: Jason Leung

Det er min fødselsdag i dag og i gave har jeg fået af mig selv, at jeg må skrive om noget, der ikke handler om tøj. Jeg har lyst til at skrive om håb, drømme og længsler.

"Er håb opium for folket?"

Sådan sagde en af mine venner for nylig til mig i en virkelig fin samtale. Karl Marx sagde at religion var det og mente noget i retning af at religion sløver & skaber afhængighed i jagten på næste fix … og så er der som i narkomanens verden ikke plads til at reflektere over hvad man gør, kun at man skal gøre det: jagte næste high. Den blinde tro eller afhængighed om du vil, giver missionæren frit spil til at manipulere folk til at gøre hvad, der bliver prædiket.

Foto: Vinicius Amano @viniciusamanoSå har håbet indtaget den samme rolle idag, som Marx mente religion havde? Det jeg tænker over er, om jeg – vi – i jagten på glæde og lykke, lever så udtalt i håbet om den lykke, der forhåbentligt kommer, at det bliver en flugt mere end en drivkraft. Er håbet vores high? Omvendt er et liv uden håb jo håbløst, fordi der netop er en enorm kraft i håbet, i drømmene og længslerne. Men det er der jo også både i religion og i opium, ingen af delene er gode at misbruge …

Jeg elsker at drømme, elsker at visualisere alle de ting, jeg gerne vil i mit liv. Mange drømme om stort og småt, nogle har fuldt mig altid, nogle jeg udlever og nogle er nye. Jeg synes, jeg er rigtigt god til at få dem til at gå i opfyldelse og dem der ikke gør, glemmer jeg tit at jeg har drømt om. Jeg er glad for den måde jeg forvalter mine drømme. Jeg håber, at jeg bliver ved med at udleve dem. Og at de bliver ved med at gå i opfyldelse.

Faren ved at være god til at håbe og drømme, er at det er blevet min underliggende energistrøm, min benzin, der driver mig … og som gør at jeg tit lever i fremtiden. Der er så meget kraft i at prøve på at få drømmene til at lykkes og så stor styrke i at håbe, at det driver mig væk fra nuet, nærværet, i dag. I mange år var det min overlevelses- eller bare levelsesstrategi at drømme, håbe og længes efter alt det jeg manglede.

Balancen er blevet meget bedre, klart også med Verdensfirmaet. Bedre fordi jeg nu meget håndgribeligt udlever en drøm hver dag. Ikke fordi jeg har drømt om at være selvstændig, men fordi jeg siden jeg var barn, har været optaget af tøj og mennesker. Og det rigtige tøj til de rigtige mennesker er grundlaget for alt jeg laver nu. Om vingerne bærer, vil tiden vise, men hvis energien er et pejlemærke, er udsigten god. Strålende faktisk. Fordi det er så meningsfyldt, gør det mig glad og fyldt med ideer til nye ting, når noget ikke lige rammer rigtigt og energi til at eksekvere det, der virker. Jeg skal have det til at vokse nu. Jeg vil det så gerne.

Tidligere har jeg haft en tendens til mest at leve i fremtiden, i drømmene. Bestemt også fordi den nutid jeg levede i, ikke var det jeg gerne ville, men så tænkte jeg altid at hvis jeg bare gjorde lidt mere, udviklede mig, arbejdede, gav, prøvede, elskede, forsøgte, rummede lidt mere SÅ ville jeg få det jeg ønskede. Og surprise, sådan hænger det slet ikke sammen. Jo hårdere jeg prøvede, så mindre var der til mig, fordi jeg hele tiden gav væk, i stedet for at give mig selv. Jeg lod en andens lykke gå frem for min, i logikken om, at hvis jeg gav nok, ville der nok en dag komme lidt tilbage til mig.

Man kan ikke holde regnskab med det man giver. Jeg skal give, fordi jeg selv bliver glad af at give, ikke for at få noget igen. Det ved jeg nu. Og nu har jeg skabt mig et liv jeg virkelig godt kan lide at leve. Jeg har givet mig selv og drengene en hverdag jeg og de holder meget af, fyldt med mennesker, der gør os glade. De får mig til at føle mig elsket. Og de lader mig elske dem. Det er et kæmpe skift.

At jeg har taget fremtiden ved hornene og lever som jeg drømte, gør også at jeg ikke er så urolig over fremtiden som selvstændig og alene med 3 drenge, for det går jo hele tiden. Og jeg har det rigtigt godt. Og jeg ved ikke hvad der sker i morgen, men jeg kan ikke gå rundt og være bange for det, når jeg nu har det så sjovt. Det er en mærkelig ligning, som pludselig er gået op i mit hverdagsliv. Jeg er inderligt taknemmelig.

Alligevel trækker drømmene i mig og frister mig ud i det jeg plejer – at junke næste high, ved at forsvinde ud i alt det som jeg håber kommer til at ske. At opleve gengældt kærlighed, at komme til at leve og ikke kun overleve med Verdensfirmaet, at vise dreng’årn verdens syv vidundere, New York og det tidligere Østeuropa (turneen starter næste sommer, hvor vi napper Polen). Især den med kærlighed fylder, for det andet skal jeg på en eller anden måde nok få kringlet, så det lykkes. Det er jeg selv herre over.

Men jeg er jo ikke herre – kvinde – over kærligheden. Den kan jeg kun håbe på og drømme om at opleve. Give den gribende længsel der kommer og går, modspil, for gør jeg ikke det, er den sgu’ en tung fætter at danse med. Jeg er ved at lære at danse med den – rumme at den er der, uden at den får overtaget. For når den gør det, inviterer den sin ven tvivlen med og så blegner troen på, at jeg kommer til at opleve det jeg drømmer om. Dét gør naller! Jeg hader tvivlen, fordi den lyder så overbevisende, som den sidder der på skulderen og overbevisende konstaterer: ”Det er ikke alle mennesker, der oplever gengældt kærlighed i deres liv og måske er du et af dem.”

Det lyder så rigtigt, når tvivlen siger det på den måde. Så tvinger jeg mig selv til at til at svare tvivlen, at det tror jeg ikke på, selvom den altid får mig til at vakle. Jeg kan ikke overbevise den dumme tvivl med rationale, men jeg kan danse rundt om den med længslen i favnen og gøre ting, der gør mig glad. Det virker hver gang. Længslen forsvinder igen og så har tvivlen ingen næring. Karen Blixen sagde engang til en deprimeret Thorkild Bjørnvig at

”Længslen er pant på at det man længes efter, findes i virkeligheden”

Det citat elsker jeg. Det er min veninde der har givet mig det og oh boy, jeg er på Blixens hold.

Jeg ser mit liv som en bom, jeg går på mellem et hav af fortid og et hav fremtid til hver sin side. Bommen er nutiden. Jeg sætter det ene ben foran det andet, får våde ankler og falder sågar i nogle gange. Men jeg kommer altid op på bommen igen og fortsætter. Langsomt, med hvert skridt jeg tager, bliver bommen bredere og bredere, så jeg ikke skal bruge så mange kræfter på at holde balancen, men kan løbe, hoppe og danse. Men bommen fører ikke i land. Livet ér en balancegang og der er ingen andre end mig til at lære, hvordan jeg holder balancen.

Engang var mit et og alt en tro på og et arbejde hen imod, at jeg ville komme i land en dag. Det er for relativt nylig gået op for mig, at sådan er livet ikke. Ting sker hele tiden. Jeg sker hele tiden. Det har været så frisættende, at jeg fattede det. At jeg blev gammel nok, oplevede nok, overlevede nok til at fatte, at det er sådan det er. Livet sker hele tiden. Jeg kan ikke nogensinde gøre, prøve, arbejde, elske nok til at få det til at lande. Livet er livet og det står aldrig stille. Jeg kan bare leve det. Så det gør jeg. Ikke som om hver dag var den sidste, slet ikke. Nogle dage skal sgu’ bare overleves, heldigvis kommer der altid en ny dag. Men at give slip på håbet og drømmen om at ’lande’, har sat mig fri til at være her hvor jeg er og nyde det.

Så ja, jeg synes faktisk af håb kan være som opium – narkotisk vanedannende og sløvende, fordi jagten på at nå hen hvor håbet bliver indfriet og drømmene går i opfyldelse, er en flugt uden nogensinde at blive en indfrielse. Jeg er på afvænning fra det drug, for hvem ved

”These may very well be the best years of my life”

skrev en gammel ven engang på Facebook. Det er så sandt! Jeg ved jo ikke hvordan den lykke ser ud! Men jeg mærker den næsten hver dag alligevel. Balancen mellem at leve i fremtiden – visualisere drømmene, mærke drivkraften i håbet, styrken i længslen - og så at løfte blikket og være i her nutiden er udfordrende, svær faktisk. Men belønningen er meget større og mere solid, end håbets high, der hele tiden kræver mere og mere for at give mig et kick. Det gør hver dag ikke. Den kræver blot at jeg kigger mig omkring, jeg lever jo allerede et liv jeg elsker.

Foto: Christian Kielberg @chilis

Savnede du, at det handler om tøj, så tilmeld nyhedsbrevet senest torsdag morgen den 18. oktober, hvor du får mine gennemresearchede bud på vinterfrakker til alle. Høje, lave, tykke og smalle …

Ladies, tid til gratis nyt tøj igen!

Sæsonerne skifter, kulden kommer krybende, lyset svinder og det er tøjmæssigt den største sæson vi går i møde. AW - Autumn Winter - kollektionerne er altid større end SS - Spring Summer. Selvfølgelig fordi vi har meget mere tøj på. Det er tid til lag på lag, at holde varmen i lækker strik og måske finde den perfekte vinterfrakke. Det sidste har jeg fået flere mails om jeg ikke vil lave et indlæg med anbefalinger. Og jo, der kommer et nyhedsbrev i næste uge - så husk at tilmelde dig, hvis du ikke allerede er der også. Ps. Tak fordi I skriver! Det er en gave at have dedikerede læsere <3

Tilbage til efteråret ... der er mange cykliske bevægelser i moden og i forholdet til tøj. Selvfølgelig fordi vi i Vesten bor hvor sæsonerne skifter, det gør tøjet vi vælger også. Den cykliske gentagelse har moden perfektioneret i en grad at man i modeforskningen taler om et modesystem, som mange andre institutioner kopierer. Se bare i politik, hvor der også er sæsoner for forskellige meninger og om ikke i indholdet, så i timingen af hvor holdningen lanceres.

Dreng'årn og jeg samler kastanjer, men det er kun Mindsten der gider lave kastanjedyr.

Udover kastanjer og tænde lys i vindueskarmen om morgenen er en af mine sæsonvaner at pakke sommer- eller vintertøj frem og tilbage. På den måde får jeg 'nyt' tøj to gange om året uden at skulle lægge en krone.

Altid en dejlig overraskelse at pakke det op fra kælderen ...

I år prøvede jeg at være mere konsekvent, fordi jeg er urealistisk i forhold til hvad jeg kommer i af lyst, let og ærmeløst tøj, når når mørket og kulden er over os. Så jeg pakkede mere væk end frem. Jeg er sikker på jeg ikke kommer til at savne det imens, for hvor end jeg gerne ville tage min fine guldtop på til vinter, så ved jeg bare at jeg kommer til at føle mig bleg i den og aldrig vælger den alligevel. Til gengæld bliver jeg så glad til foråret, når jeg skal pakke det hele frem igen og glæde mig over alle de nye sæt jeg skal i.

Det gav plads på bøjlerne at pakke alt det her væk ind til lyset kommer tilbage.

En sidegevinst ved sommer- og vintertøj er nemlig at jeg altid finder på nogle nye sæt. Eller at jeg kombinerer det med noget af det nye jeg har købt i mellemtiden, så det får et helt andet udtryk. Som for eksempel den her Kenzo-skjorte ...

Den vil jeg bruge under en kjole, så udtrykket bliver lidt spencer-agtigt. Og så give en lange løse kjole facon med et bredt bælte. Det er lidt 70'er retro look og oj, manner jeg glæder mig til at hoppe i det!

En anden sidegevinst er når tøj man har været glad for engang og ikke nænnet at skille sig af med, bliver smart igen.

Inden jeg viser det, vil jeg lige tilføje det jeg også siger til alle mine kunder, jeg laver Garderobetjek med: Du kan godt gemme lidt 'nostalgitøj' men ikke ret meget. Som oftest bliver looket moderne igen, men det vi gemmer ser tit bedaget ud, fordi det ikke er rigtigt vintagetøj med en beklædningsmæssig kvalitet.

Måske gemmer du jeans med bootcut fra sidst de var her ... men dengang var taljerne uklædeligt lave. Du kommer ikke i det igen. Eller du har gemt en fint jakke, men skuldrene er så brede og store at du aldrig vil føle dig velklædt i den, som du gør i de oversized herreblazere der er fremme nu. Og så videre ... gem lidt men godt.

Og sørg for at det har en beklædningsmæssig kvalitet! Med det mener jeg at det skal være GODT tøj. Gode materialer, ikke for slidt, god pasform, godt håndværk. Din gamle yndlingslynlåstrøje i bomuld er bare for træt nu, til du kan hive den med ind i Athleisure-trenden (sportstøj brugt som hverdagstøj) og blive taget alvorligt. Det er fedt at du er god til at bruge og passe på dit tøj, men vær skarp på hvornår det ser træt ud. Slidt tøj kan ikke dulles op. Det er bare slidt.

Nåmmen, den ting jeg genopdagede er min fine Rützou silketop med vandfaldsudskæring. Multifarvede striber er blevet in igen - tjek de glade striktrøjer, der er overalt. Jeg vil bruge den med min denimskjorte som en løs, uformel jakke udover og pæne sorte bukser til. Det glæder jeg mig også til at tage på ...

Rützou-toppen har præcis den kvalitet, der gør den værd at gemme: silke, ser helt ny ud og pasformen er vidunderlig.

Sidste sæt jeg lige fandt ...

En ny nederdel med klassisk a-line, som er faconEN på nederdele these days. Jeg glæder mig meget til at lege fin dame med høje støvler og nydelig lysegul strik, nu hvor det endelig er koldt nok til at have strik på igen. Yay!

Udover det med ikke at gemme for meget gammelt tøj, så har du måske også en tyk og tynd garderobe ligesom mig? Altså tøj der sidder bedre i nogle perioder end andre? Jeg har en lille skinny-bunke, jeg tjekker hver gang jeg pakker frem og tilbage.

Skinny-bunken må ikke være alt for stor - jeg gemmer ikke tøj i en urealistisk lille størrelse, som jeg aldrig kommer i igen.

Denimskjorten fra forrige sæt er også lige snæver nok til jeg er vild med det, men nu har jeg stylet den åbentstående som en løs jakke og er spændt på om det look vokser på mig. Det tror jeg det gør. Jeg ELSKER kontrasten mellem det uformelle og det fine, det cool og det tøsede. Den signalerer uformel og så kan jeg give den gas med overdele jeg ellers føler mig lidt for pæn i indeunder.

Denne sæson forærede jeg fra skinny-bunken, den prikkede skjorte til min søs, som bliver glad for den, ved jeg. Den sidder bare ikke fedt på mig og jeg kommer aldrig så langt ned i vægt, at den kommer til det igen. Det grønne er en silkekjole, jeg sørme kunne passe igen. Lækkert!

Sidste ting med tyk/tynd-garderoben: sørg for at pakke det tøj væk du ikke kan passe! Når det hænger i skabet ligner det en mulighed, men det er det ikke ... og så griner det bare af dig i stedet for at give dig hverdagsvelvære. Din garderobe skal være fyldt med tøj du kan passe og lide, for at være velfungerende.

Jeg kan på det varmeste anbefale dig at skifte sommer- og vintertøj ud med hinanden. Endnu en gang har jeg fået nyt tøj uden at bruge en krone, tøjet holder længere fordi der ikke er slid på det når det er væk og du kan se dit sædvanlige tøj med nye øjne, når det lige har fået en pause.

Til sidst - husk at tilmelde dig mit nyhedsbrev inden uge 42, hvor jeg sender et gennemresearchet bud på mine forslag til vinterfrakker ud - med links 😉 Der er både de elegante, de varme, de praktiske, de moderne vinterfrakken - og selvfølgelig til unge og gamle, høje, lave, tykke og tynde ... hos mig er mode inkluderende og tøj fyldt med velvære.

Tak fordi du læser med!

Her skal du tilmelde dig, hvis du vil have mine bud på de fedeste vinterfrakker …

Festtøjet ud af skabet! 14 hverdagsfine forslag til at dulle lidt op …

Verdensfirmaet er særdeles aktiv på Instagram, som nogle måske har bemærket ... Jeg synes der er inspirerende og rart at være, man kan skrue sit feed sammen som man vil og jeg opdager mange nye ting, jeg ikke vidste jeg gerne ville vide. Selvfølgelig følger jeg mange modedesignere, men ikke så mange modebloggere. En af dem jeg altid har haft et svagt punkt for er Vivienne Westwood. Måske i virkeligheden ikke så meget for hendes design - eller jo, det er også cool, men min smag er blevet mindre fanden-i-voldsk med årenene. Mere for hendes insisteren på at være sig selv. På at bevare et oprørsk punk look gennem alle årene og slippe godt fra det. Og så for hendes øje for detaljen! Den er uforlignelig ...

Vivienne Westwood holder på alle måder stadig. Også i hendes tilgang til tøj ... #buylessdressup

Således faldt jeg for lidt tid siden over et hashtag hun bruger, som jeg straks adopterede fordi det passer perfekt ind i min tøjfilosofi: Buy Less Dress Up ...

Det er ingen hemmelighed at jeg mere optaget af at bruge det man har i skabet på alle mulige måder og begrænse køb til det nødvendige. Det giver et hverdagsaktivistisk bæredygtigheds-spin off (oj, den var mundret, hvar!), for når du lærer at bruge det du har og købe det du mangler, så bruger du dit tøj længere og køber mindre. Jeg forsøger ikke at være et bæredygtighedsorakel, fordi området er helt utroligt komplekst. En økologisk produceret bomulds t-shirt kan forurene mere i vandforbrug end en traditionelt produceret. Genanvendelse er virkelig kompliceret, fordi de fleste materialer er blandede og ikke umiddelbart kan skilles af og så videre og så videre ...  Det er for komplekst et område til jeg virkelig kan dykke ned i det og komme med kvalificerede svar, når mit fokus ikke er 100% bæredygtigt.

Men derfor vil jeg alligevel meget gerne være med til at oplyse, uddanne og vise hvordan du vælger rigtigt og køber mindre: Buy Less Choose Well, har været mit yndlingshashtag lige fra starten. Fordi jeg tror på et skift i måden vi forbruger tøj på, fordi det er min mission at få folk til at tage deres tøj alvorligt og fordi det alt andet lige er bedre at købe mindre og bruge det længere.

Grunden til min begejstring for den gamle punkdronnings Buy Less Dress up, er at jeg nogle gange synes udtrykket i bæredygtighedssammenhænge, bliver lidt ... ahem træt ... for nu at sige det på en pæn måde. Lidt for meget af det samme matte udtryk i støvede farver. Dagens Tirsdagstøjklumme en rungende opfordring til at dresse op! Til at bruge tøj du normalt gemmer til festlige lejligheder. og blive hverdagsfin og glad i låget af det - også på en tirsdag! I den anledning har jeg taget min discokugle af en nederdel på ...

1. All over pailetter med sweatshirt, hudfarvede netstømper og frynsestøvler. Jow jow, det er tirsdag!

Du kan også ...

2. Hoppe i et suit - den samme farve oppe og nede gør indtryk

Eller bruge ...

3. Flere pailletter på overdelen ... de er endda over det hele igen efter frygtelige sæsoner uden!

Måske ...

4. Udleve din indre glittergås i glimmerbukser!

Vove at vise ...

5. Et stykke med bart - ja, ja bare tag tørklæde og støvler på til. Du skal jo ikke blive syg.

Dulle op ved at ...

6. Tage en blazer på - sæt en broche til for at bryde det formelle indtryk.

Dyrke dine feminine sider og ...

7. Være lidt nedringet eller i blonde - eller begge dele, som jeg tydeligvis er glad for her.

Bruge accessories til at sætte prikker over i'et ...

8. En halskæde eller broche ved  skjortekraven ...

Lige så virkningsfuldt diskret ...

9. Fine bælter og gode farver ...

Du kan også 10. kaste dig ud i farver du har kigget på længe, 11. tage fine høje hæle på, 12. prøve at gå i nederdel, selvom du ikke plejer (sæt tætte strømpebukser til - mindst 50 denier, så føles det som bukser), 13. forsøge dig med en af de nye nederdele med vidde, der giver et dejligt feminint retro-look, 14. tage din fineste kjole på og en sweater udover, så den bliver til en nederdel, men i den grad lyser op på en onsdag ...

Selv leger jeg med tanken om at tage mine fine leopardstiletter på til jeans og silketop ud til min kunde på torsdag. Det er en vild udfordring for mig at have tynde hæle på, uden at være 'i byen' fordi jeg er høj og fylder i landskabet. Forstå mig ret - jeg kan godt lide mine proprotioner, men når jeg stiletter på, føler jeg mig altid lidt som Bianca Castafiore fra Tintin - hende den store operasanger. Det helt spinkle for enden af mine ben, får mig til at føle mig feminin og sexet i byen, men udstillet, lidt udklædt og lidt stor til hverdag (og som en der ikke kan holde balancen, men det kan jeg). Jeg går tit i hæle, men til hverdag har de altid volumen og tyngde. Til gengæld synes jeg det er så smukt på andre. Såøh ... måske skal jeg vove det? Hvad har du lyst til, men tør ikke helt?

Velkomstgave med første nyhedsbrev …

Tjekket og tør: Regntøj selv duller som jeg, har lyst til at have på …

Det startede med at jeg var - er - helt vild med Gannis nye regntøjsserie, som i øvrigt er i nedbrydelig miljøvenligt plast. Kommer lidt længere nede ... Eller nej, det startede med at jeg har været gennemblødt til skindet 3 gange allerede! Det her efterår, er i den grad utilregneligt og derfor må jeg gradbøje min forfængelighed og finde noget regntøj, der er pænt nok til, jeg faktisk gider have det på udenfor shelterture og andre passende steder for friluftstøj.

 
Gennemblødt til skindet ... første gang.

Og YAY! Udvalget er blevet helt skønt og meget langt fra en af mine yndlingsaversioner: Helly Hansen-jakken. Som mange af kunder gennem årene syntes er SÅ praktiske og nemme. Bemærk synTES i datid, for de jakker, kommer ikke på bøjlestangen, når jeg klæder nogen på! Praktisk og nem, må ikke være den direkte vej til at glemme æstetik og skønhed. Heldigvis er der nu ingen undskyldninger mine damer, for ikke at ønske sig en FED og FLOT regnfrakke og gemme den praktiske til fjeldture, hvor den hører hjemme. Og nej, det hjælper ikke at du ønsker dig den i 'smart rød farve' ...

Måske kan du lide en af de mange jeg har fundet, men ellers led videre selv. Der er så mange lækre sager. Helt sikkert fordi klimaændringerne giver mere nedbør og så opstår nye produkter. For mig startede det allerede i hedebølgen, da jeg så Gannis fine poetiske bud på regntøj.

Jeg ikke vælge den her selv, jeg er til noget mere råt, men altså ... SÅ fin!

Se den her

Aldrig har jeg haft lyst til at købe en regnbøllehat ... før nu. Findes også i leopard. Si'r det bare.

Den er her

En opdateret version af plasticposen, som jeg ville bruge til at lægge min taske ned i når jeg cykler og undgå gennemblødt læder.

Se her

Nej, det er ikke noget reklamefremstød for Ganni, jeg er bare vild med det og synes det er nytænkende både i udtryk og praktikalitet.

Jeg ved godt du måske ikke deler min smag her, men se så her ...

Vandtæt bomberjacket! Hvorfor har ingen tænkt på det før? Love it!

Tjek den her

Eller denne ultraavancerede korte sag

Regntøj på et helt nyt niveau ... bare ja tak!

Den er desværre ikke billig ...

Så er den her nemmere at komme i nærheden af. Og ok cool!

Helt enkel og næste parka-agtig. Jeg kan godt lide at der slet ingen trælse logo'er eller reflekser er nogen steder. Og høj krave. Hit!

600,- for den her, er ikke engangsbilligt, men hvad skal vi også med engangs.

Den her camouflage-sag er også ret cool, synes jeg.

Og lidt lang, det er smart, når man cykler, hvis man som jeg ikke også orker regnbukser.

Find den her

Så er der min nok all time favorite, som er både kvali og tidløs.

Jeg kan lide farven, snittet og det skødesløst underspillede og lidt spejderagtige.

Den er fra dygtige Rains, som har spottet en god niche, opstået netop i kraft af klimaforandringerne og den megen nedbør vi får. De laver kun regntøj og er møggode til det. Både kvalitet og design er lige i øjet. Og se hvad de også laver: vandtætte tasker ...

Jeg ønsker mig jakken til min fødselsdag lige rundt om hjørnet, men er også superlun på den her: en vandtæt rygsæk!

Jeg har min pc med mig de fleste dage og er på cykel. Det ville spare mig for mange bekymringer, hvis jeg havde mit mobile kontor i den her. Rigtig nørdetjekket ... love it!

Man kan også stoppe cirka hele sit liv ned i den her, hvis man ikke er til nørdelooket.

En vandtæt tote

De her har du måske set rundt omkring i modebilledet. De er vildt in og ret fede ...

Daniel Silfen laver dem og de kommer i alle regnbuens farver ...

Der er også de her tre jakker, som kan noget på hver deres måde

En regnponcho - en videreudvikling af regnslaget og nem at smide ud over alle slags jakker indenunder.

Den er også ret billig

Den her fra klassiske Marimekko er mere sjov, men også let i udtrykket

Stribet regnfrakke ... til de krea typer.

Du kan se den her

Eller den her, der leder tankerne hen på Nana og barndom

Gul regnfrakke ... også lidt nørdet. Men cool.

Den er i flere farver her

Og så er der jo fødderne - jeg er ikke vild med den type gummistøver, der prøver med snører, remme og andet at være noget andet end de er. Derfor kan du jo godt være det. Jeg synes de her tre forskellige klassiske typer, er henholdsvis cool, feminine og klassiske.

Cool. Lav gummistøvle med god sål.

Passer til sådan en som mig, der har brede lægge og ikke kan komme i slanke støvleskafter. Jeg synes også de er fede. Heldigt.

Meget feminine uden at være pyntede

Flot gummistøvle, der læner sig op af ridestøvler, hvis du er til det spinkle og feminine.

Fra altid stilsikre, men ikke billige Sonia Rykiel

Og så til sidst en gammel traver.

Hunter, et originalt jagtmærke, der ikke er til at slide op, hverken kvaliteten eller designet.

Går ikke af mode, fordi den er en ægte klassiker

Jeg har med vilje ikke taljerede regnfrakker med facon og bælte med. Jeg synes de har tendens til at blive lidt damede. Lidt ligesom de der gummistøvler med snører og andet liret regnudstyr. Hvis du savner facon i regnfrakken, så vælg en model med snører i taljen, som kan give facon.

Lige facon, men kan bindes ind i taljen.

Så den måde undgår du dem med kjoleagtig facon, men får taljen frem alligevel. Den er her

Så kom bare an regn, rusk og efterår! Vi er (næsten) klar ...

Når du tilmelder dig nyhedsbrevet, får du listen med mine allerbedste tøjtricks i velkomstgave og kan lave fede outfits med det samme!

To simple ting, der er starten på dit eget outfitbibliotek …

Du skal kunne se hvad du har af tøj. Så enkelt kan det siges, hvis du vil lave lækre nye outfits af alt det du har i skabet. Nødvendigheden af at rydde op i sit skab, er indlysende for mig, gælder det samme for dig? Det virker måske som det største flueknepperi, men djævlen bor jo som bekendt i detaljen og jeg møder tit kunder, der ikke har tænkt på det jeg viser i dag. I fredags til Garderobetjek, endte jeg med at vise min kunde hvordan man folder bluser. Og hun havde bestemt styr på sit tøj, men hun folder det på en måde, så hun ikke kan se hvad hun har. Og essensen af en god garderobe er jo netop:

 1. 1. Overblik – du kan se hvad du har. Det hænger i kategorier eller er lagt pænt sammen.
 2. 2. Relevans - du kan passe alt og lide at have det på (og det er helt og rent)
 3. 3. Udvalg - det passer sammen på kryds og tværs, så du har uanede muligheder

Idag handler det om punkt 1. som har større betydning end man måske skulle tro ...

Selvom du måske har meget tøj, kan du sagtens folde og hænge det, så du kan se hvad du har. Dit skal skal være som et bibliotek: kategoriseret og synligt.

Til torsdagens Garderobetjek, havde min kunde den skønneste og største garderobe jeg nogensinde har set. Og øje for at købe gode ting. Hun ville bare gerne lære at holde op med at købe nyt og bruge det hun har. Det hjalp helt sikkert at vi lavede 75 nye sæt. Men jeg har skrevet til hende at hun skal ønske sig mere plads til sin garderobe, så samme måde som mænd altid liiiige kan knibe en havkajak eller en mountainbike eller noget ind, uanset pladsen. Kunden er reelt rigtigt dygtig og kreativ med tøj, men det hjælper jo ikke noget, når hun ikke kan se hvad hun har.

Det samme gælder måske nogle af jer der læser med. Hvis tøjet hænger i lag på bøjlerne, bliver lagt tilfældigt sammen og ikke hænger eller ligger i kategorier, har man intet overblik. Det kan godt være det er lidt kedeligt både at tænke på og læse om, ikke desto mindre er det en nødvendighed for at få mere ud af sin garderobe: Man skal kunne se hvad man har.

Min egen tøjhylde der roder. Jeg aner ikke hvad der gemmer sig.

 

Den samme, hvor alt er foldet så jeg kan se hvad der er i stablen. Ikke rullet eller kastet sammen. Nemt og overskueligt og masser af tøj på lidt plads.

Jeg ved godt at alle ikke har pladsen, men jeg bor på 85 m2 med 3 drenge, der har egne værelser og jeg har et Walk In Closet. Mindre kan gøre det! Pointen er blot at med lidt fantasi, har du plads til mere end du tror. Skabsplads er nødvendigt, hvis du har meget tøj. Ellers må du minimere garderoben eller (op)finde en måde at organisere dit tøj, så du kan se hvad du har. Alt andet er faktisk spild af godt tøj og din tid.

Den anden helt essentielle ting i garderoben, for at skabe overblik (og dermed muligheder) er at du kategoriserer dit tøj. Hvis det er blandet imellem hinanden, kan du ikke se det og slet kombinere det på kryds og tværs.

Når bøjletøjet hænger blandet hulter til bulter, kan jeg ikke se hvad jeg har af over- og underdele.

 

Når det hænger i kategorier er det nemt at finde forskellige underdele, til forskellige overdele og for eksempel en jakke til udover.

De her to simple ting kan du kan starte med at gøre allerede idag: folde dit tøj ordentligt sammen og lægge det i gode stabler + sortere det i det i kategorier. Hvis du så lægger nysgerrighed til det regnestykke, så kan du begynde at lege med dit tøj og bruge det i næsten uendelige kategorier. Hvis du som kunden med de 75 nye sæt, også vil købe mindre og lære bruge det du har, så skal du bruge tid på at 'lege' med dit tøj og sætte det sammen på måder du ikke plejer. Prøv at udfordre dig selv, med hvor mange nye sæt du kan lave af det du har.

Jeg poster dagligt selfies og det er min måde at vise hvor mange outfits jeg kan lave af det samme tøj på. Ærligt, køber jeg ikke ret meget tøj på et år. Prøv du at gøre det samme – måske uden at vise det frem, hvis det ikke lige er din kop the. Men tag gerne billeder af de outfits du laver, så du kan huske dem næste gang, du ikke har noget at tage på. Lav dit eget outfitbibliotek på mobilen. Du bliver bedre og bedre til at finde på, jo mere du øver dig. Eventuelt, kan du lægge sæt op på gulvet og tage billede af dem, så du husker at prøve det, hvis du ikke lige orker med det samme. Det er ret sjovt hele tiden at finde på nyt af det man har, ja, der går nærmest sport i det, skulle jeg hilse at sige …

Og husk så at tilmelde dig nyhedsbrevet inden næste tirsdagsdagstøjklumme - 25. oktober – så får du mine bedste bud på sko til dumme fødder og hæle alle kan gå i …

Tilmeld nyhedsbrevet inden tirsdag den 25. oktober og få bud på sko til dumme fødder og hæle til alle …

Du vil ikke vide det jeg fortæller om tøj idag … men du skal vide det!

Æstetik og skønhed er livsnødvendigt for civilisationens overlevelse, men det er overforbrug ikke ... tværtimod.

 

Min kunde fra et Garderobetjek i foråret, skrev det her til mig som respons på at jeg linkede til to Tirsdagstøjklummer, fordi det vi snakker om undervejs, har jeg tit skrevet om før:

" (...) Og virkeligt gode indlæg om silhuetten og vedligeholdelse, det gør virkelig en forskel når nogen (som ikke skal sælge tøj) sætter ord på de mere generelle tendenser i moden"

Vivian, 43 år

Kommentaren kom jeg i tanke om efter at have set Detektor i torsdags– om annoncørernes indblanding i redaktionelt arbejde på modemagasinerne Eurowoman og Euroman. Kort sagt: kan man købe sig til at bestemme hvilke produkter der bliver vist på siderne? Svaret er JA! Se udsendelsen her – indslaget varer 17 minutter.

Jeg har ikke tænkt på det før, men det gør jeg nu. Grunden til at jeg skriver Tirsdagstøjklummen er fordi jeg elsker at skrive om tøj og mennesker, for at oplyse og uddanne, men også fordi jeg helt selv må bestemme hvad jeg skriver om. Jeg har ingen annoncører, chefer eller andet der bestemmer indholdet. Jeg vil passioneret gerne vil fortælle dig, hvorfor du skal tage dit tøj alvorligt:

Fordi det rigtige tøj til de rigtige mennesker gør os mere os selv. Når du lærer at vælge rigtigt, bruger du det længere og køber mindre. Og det kommer os alle til gode.

Citat: mig selv, 42 år

jæs jæs, stadig classy!

For mange år siden, da jeg forlod stillingen som Design Manager på et Trendstudie, var jeg ikke helt sikker på hvad jeg ville. Men ad omveje opdagede jeg, at der var meget sjovere i prøverummet end bag tegnebrættet, fordi her på kundens side, forbrugerens side, kroppens side, kvindernes side, hverdagens side … din side, handler det om at give videre i samarbejde med dig og ikke om at diktere hvad du skal gå i. Og så helt egoistisk fordi jeg får vildt meget ud af at se folk gro, når spejlbilledet endelig matcher selvbilledet. Udgangspunktet for mig er altid dig, der skal gå i tøjet - du får uvildig rådgivning af en der kan tøj hele vejen rundt: designe tøj, fremstille det, i helikopterperspektiv ved hvorfor og hvordan det påvirker både samfund og dig, men også kan klæde dig på, så du får øjnene op for dine muligheder i stedet for begrænsningerne.

Når jeg snakker om at være på nogens side, så er det ikke en kamp, men virkelig godt for dig at huske på at du oftest får rådgivning om tøj, fra nogen, der vil sælge dig noget. Tøj og mode er navlestrengsforbundet med annoncører, der skal have noget for deres reklamekroner, med detailhandel der har højere avancer på visse varer, med influencere, der reklamerer for produkter de har fået i gave, fordi det er deres løn og så videre … Markedet er hårdt og kravene til er høje.

Jeg har meldt mig ud af det marked og har med vilje ingen reklamer på min hjemmeside, får ikke tøj i gave og er ikke afhængig af at skulle sælge noget til nogen. Det er skønt! Følelsen er berusende efter mange år i en salgsstilling. Som Personlig Shopper har jeg klædt virkelig mange mennesker på og nydt det. Jeg var på ingen måde træt af at finde præcis det rigtige til mine kunder, da jeg besluttede at flyve fra Magasin-reden i foråret. Men jeg var ærligt blevet træt af kravene til salg som personlig shopper. Sådan er præmissen i jobbet og Magasin er en købmandsbutik. En dygtig, god og sej købmand, synes jeg. Jeg elsker stormagasinet Magasin for deres kompetente og inspirerende udvalg af varer i smukke rammer.

Som årene gik, blev det sværere at holde fokus på det der er min mission: det rigtige tøj til de rigtige mennesker. Når salgsbudgetter stiger umådeholdent år for år, rykker fokus naturligt fra kunde til salg og det skred, kunne jeg ikke arbejde i mere. Man skal være den dygtigste købmand i disse år, fordi så mange parametre rykker sig – annoncekroner, aktionærer, nethandel, forbrugervaner, hastigheden og så videre. Mange ting er i skred – selv det klassiske ’modesystem’, som man med akademiske briller kalder den måde moden produceres, hvor epicentret hidtil har været Paris og modeugerne i de andre fashionhovedstæder London, New York og Milano. Som jeg skrev om tidligere her  er hele systemet af behov og forbrug kontinentalplader i forskydning, ligesom så meget andet er, i tiden.

Fordi vi for alvor er ved at åbne op og favne forskelligheder – køn, etnicitet, kroppe, aldre, for så at lukke ned og dyrke vores nicher på samme tid. Derudover sætter klimaet en dagsorden vi hverken kan eller skal overhøre, men gerne lære at navigere i, så tøj kan få lov at være både hverdagsvelvære og et skud æstetik. Et skud som forsøder med velvære når din krop føler sig rigtigt godt tilpas i det du har på, forskønner når du er vild med det du ser i spejlet og inspirerer visuelt fordi andre kan se at du stråler, præcis hvad mode og tøj kan. Begge dele kan nemlig sagtens eksistere side om side. Du skal bare lade være med at købe noget nyt hele tiden. Du skal bruge det du har og så købe det rigtige, som du også mangler en gang imellem i stedet ...

Få listen med mine allerbedste tøjtricks i velkomstgave når du tilmelder nyhedsbrevet!