36 forslag til at vælge noget andet end en kort cardigan

Hvad tager du udover dit tøj?

En cardigan, er svaret tit. Forståeligt, for det er nemt og praktisk. Men for pokker, der er ikke meget jazz i en helt almindelig kort cardigan med rund hals (også kendt som Verdens Kedeligste Beklædningsgenstand).  Lige som nr. 1 herunder, som de fleste af os har en eller flere af i skabet.

Men sværger du til den type tøj yderst, så løft lige blikket og se hvor mange andre versioner der findes:

Nr. 2 med markante ærmer og kraftigt garn, der gør den mere jakke-agtig.

Nr. 3 har fået fine perler på, der løfter den matte overflade betydeligt, men stadig passer til det meste  – den er jo sort. Man kan selv sy perler på i et prikmønster, hvis man synes det er fint.

Nr. 4 er gået helt balalaika i romantiske detaljer, som kræver at man er til stilen. Men kedelig, det er den ikke.

 

Men man kan også finde cardigans, der har et andet udtryk, som dem med lige kanter eller en v-hals. Her kommer 36 forslag til noget andet end den første slags cardiganer.

Nr. 1. Den er ret morfar i stilen, men giver en fed kant hvis man er til en minimalistisk herre-inspireret stil. Sæt en hvid skjorte under og det kører.

Nr. 2 er feminin og let, men stadig mere jakke-agtig end den med rund hals. Så enkel som de fåes.

Nr. 3 er det samme. De lige kanter giver lodrette linjer på overkroppen, som slanker – og længden er god til at skabe kontrast op mod smalt eller kort tøj inderst.

Nr. 4 kalder jeg flaprevers og er god til at give et mere skødesløst og råt udtryk. Det sidste, hvis den er sort, altså. Svært at være rå i lilla. NB! Den gør ikke en stor barm mindre, men kan sagtens virke alligevel.

 

Det leder videre til andre løse ting til udover, nemlig kimonoer. Dem findes der mange af. Lige fra de helt tynde i boudoir-stil, du kan forføre din bedre halvdel i, over de kraftigere i japansk snit med store firkantede flapper ved ærmerne til de mere jakkede.

Nr. 1 er klassisk og næsten smoking-agtig i stilen med sjalskrave og taljering med bælte. Den har også et tungt fald, der gør at draperingerne falder mere til og den ikke er så ‘livlig’.

Nr. 2 er slet ikke livlig, fordi en er syet i fast stof og i en smal facon med bindebånd og let overlap foran. Det gør den nem at hoppe i selv hvis man ikke er til kimononer. Den bliver nemlig hvor den er. Den er også smuk åben evt. med båndet rynket lidt til i hver sin side, så den bliver taljeret.

3. Det sidste gælder også for denne model, som er lang og løs, men ikke når den bindes til og man lader den stå åben. Den giver kanon facon også til dig med lidt på sidebenene. Husk at smøge ærmerne op. Det gør den let.

Nr. 4 er mere nydelig og blazer-agtig, men de lige linjer gør den nemmere end en blazer for mange. Udtrykket hæver sig højt over det hyggelige, casual cardigan udtryk, men følelsen er den samme.

 

Et kimono-udtryk kan man også få ved at lade en lang skjorte stå åben, som nr. 3. Det kræver dog at skjorten er enkel og lidt let i det. Husk at smøge ærmerne op.

Nr. 1 Den klassiske hvide skjorte er også ret læks at smide over skuldrene især i sommerperioden. Der giver et laissez faire udtryk af ‘jeg har lånt min kærestes skjorte’ og feriestemning. Men hold det til en enkel skjorte. En grov eller mønstret får et helt andet og lidt amerikansk collge-udtryk.

Nr. 2 Denimskjorten er kanon åben udover, hvis du vil have lidt mere hold i stoffet. Lækker over korte kjoler og nederdele, men bestemt også til jeans eller suit pants.

Nr. 4 En skjortekjole, som sagtens kan agere kimono, hvis du lader den stå åben og binder bæltet bagved for at give facon. Om den er blomstret, stribet, ensfarvet eller noget helt andet er ligegyldigt. Den kan det hele. Men prøv at holde det du har under lidt smalt, for at give kontrast til det løse.

 

Går vi i den diamentralt modsatte retning finder vi den klassiske blazer. Det er en slags tøj, mange har læst man ‘skal’ have i garderoben. Men er man ikke til den, hænger den bare og keder sig i skabet. Jeg vil gerne nuancere den lidt.

Nr. 1 er helt klassisk med facon og høje ærmekupler, der giver smalle, men markante skuldre og ikke så meget bevægelsesfrihed. Udtrykket emmer af autoritet og strammer hvilket som helst udtryk op. For tiden er jeg selv vild med at sætte dem til løse, feminine, a-line nederdele og elsker kontrasten mellem maskulint og feminint.

Nr. 2 er også helt klassisk, men uden revers. Det kan nogle gange være en vej ind i det med blazer at ‘skære’ et lag stof fra og vælge en model uden revers (kravestykkerne der ligger fladt ned på nr. 1). Bevægelsesfriheden er stadig begrænset i denne. Og jeg bliver nødt til at sige, at hvis du vil have stramheden fra en blazer, så skal du ikke kunne lave yoga i den. Du må vælge.

Nr. 3 er lidt længere og med 3/4 ærmer. Det giver et mere casual udtryk og kan også være den nemme vej ind i det med en blazer for mange. Jeg selv nøjes med at smøge ærmerne op på dem jeg har.

Nr. 4 er næsten en smoking med de blanke satin reverser. Den er markant, elegant og smukt til fest eller fin kontrast til for eksempel jeans.

 

Men det behøver ikke at være så klassisk, selvom det er en blazer. Vælg en farvet, som nr. 1. Den fornyer stort set alt andet i skabet og farven bløder det stramme op. Der er et utal af farver i kollektionerne nu, så man kan vælge nærmest den variant man har lyst til.

Nr. 2 med terner er altså også et godt bud på fornyelse, som er top moderne og klassisk samtidig. Vælg en taljeret model, for de mange oversized der findes kræver sin kvinde (måske er du hende!) for at rocke den. Der kan gå lidt klovn i den, hvis skuldrene hænger og den ser alt for stor ud.

Nr. 3 men de oversized blazere kan sidde rigtigt godt, hvis du bare går ned i størrelsen, så den passer over skuldrene og giver lange slanke linjer lodret.

Nr. 4 Pas på med de dobbeltradede. De er også meget in, men lægger kun til i volumen. Selv hvis du lader den stå åben, vil det store overslag af stof foran ikke skabe lodrette linjer, fordi de ikke skiller. Men altså fyr den af, hvis du er vild med det. Tynd er ikke altid målet.

 

En lidt udskældt kategori, er bouclé-jakkerne, som rigtigt mange synes er damede. Den er også en direkte afkommer af Coco Chanels klassiske jakke af samme navn. Jeg synes de kan være virkeligt lækre, hvis de kombineres med det rigtige. 

Nr. 1 har en work wear facon med lommer, som giver lidt afslappet kant. Og sat sammen med jeans og sneakers er det virkelig et hurtigløber outfit. 

Nr. 2 har en god facon, hvis det firkantede ikke lige duer. Den passer til alt, fordi den har så mange farver i stoffet. Jeg tænker suit pants og sandaler. 

Nr. 3 Har mere volumen og kan bruges som overgangsjakke også. Den ville jeg sætte til en let, lidt kort kjole og smøge ærmerne op. Fin kontrast mellem tyngde i stoffet og en let kjole. 

Nr. 4 er perfekt til at udnytte at den er kort og bruge den til alle de mange højtaljerede underdele, der er i tiden. En nederdel med svung og lommer og så derud af. 

 

Den mest uformelle jakke, er en comboyjakke som nr. 2. Den er nem at bruge til at give pep og sporty til alt slags tøj og ren for de fleste at have på, fordi vi næsten alle har ejet en engang og derfor genkender fornemmelsen. Jeg bruger min indendøre om vinteren, i stedet for en cardi.

 

Nr. 3 er for at vise at de findes i ret mange farver for tiden og hvid giver et elegant twist på en ellers rå rakke.

Nr. 4 er endnu en farve, som har et helt andet udtryk i denne facon, end blazeren i den samme. Tjek sådan en jakke ud, hvis du godt gider en jakke, men ikke er til blazer.

Nr. 1 er det eksklusive twist på den samme slags jakke – uniforms-inspireret, med samme forfinenede detaljer. Det look er specielt, men virkelig personligt, hvis du lader jakken gro på dig. Nogle gange og især med det lidt stive tøj, skal det gået til, så det får vores facon. Og når det sker, skiller vi os sjælendt af med det igen.

 

Og nu vi er ved de lidt rå jakker, så kan udendørsjakker også bruges indenfor, hvis vi ikke snakker vinterfrakke. En tynd bomber som nr. 1 er et godt bud på en jakke, der har et markant anderledes udtryk end både cardigans og blazere. Vælg den i en anden farve end sort eller armygrøn, så bliver udtrykket blidere.

Nr. 2 er den forfinede korte jakke i smuk jaquardvævet stof og et klokkeformet snit, Den kræver lidt højde, men åbentstående til smalle bukser og med opsmøg på ærmerne er den über stiligt alternativ til en blazer.

Nr. 3 Læderjakken er også en cool klassiker med kant. Den findes i masser af farver og vælger du skrå lynlås som her, får du et råt motorcykel-udtryk, hvor imod en lige lynlås og kinakrave giver et mere sporty udtryk.

Nr. 4 er en blanding af en trenchcoat og en militærjakke. Den giver et skødesløst og cool safari look, især hvis du igen smøger op og binder bæltet til. Vælg den hvis du ikke kan lide at være for feminin eller larmende. Den er stille og med kant samtidig. Og meget fin i andre farver som camel eller blå også.

 

Sidst men ikke mindst, så runder vi lige ting til udover, som ikke kan åbnes: trøjer.

Nr. 1 En trøje er god udover, men lettest få meget ud af, hvis ribben forneden ikke strammer ind. Når den er lige, kan du lave fine looks med en skjorte eller bluse, hvor kanterne runder og kan hænge nedenfor. Det giver et casual og preppy look.  En lidt dyb v-hals giver også mulighed for at style med en fine top/blondekant/t-shirt/andet som kigger frem.

Nr. 2 Vælger du en kant der er kortere foran end bagved, giver det også en fin dynamik ifht. det du har under. Er det en langærmet t-shirt, så husk at hive lidt op i ærmerne, så det underste lag kigger frem.

Nr. 3 Veste er tilbage! Der er masser som strikker dem selv. Her sidder de tit lidt til og har ikke en dyb udskæring i halsen. Det er et fint, lidt tantet (ment positivt!) look. Men man kan også vælge en model, hvor udskæringen er dyb og ærmegabene store. Denne er både tennis-agtigt fin og meget nem at smide over hovedet på kjoler så vel som skjorter, bluser og andet.

Nr. 4 Den jakke-agtige vest i fast stof med facon har et markant udtryk. Den kan være svær at få brug meget, fordi den er lidt kølig, når det er koldt nok til et ekstra lag, pga de manglende ærmer. Men looket er meget stiligt over bukser, kjoler og nederdele eller med en t-shirt eller skjorte under.

 

Håber du har fået øjnene op for nogle af alle de andre beklædningsdele man kan bruge yderst. Har jeg misset noget eller du har spørgsmål, så smid endelig dit bud i kommentarfeltet! Det vil jeg glæde mig til at læse.

Ha’ en rigtigt dejlig sommer, vi ses på den anden side <3

Fra Picasso til mafioso – sådan bruger du striber i din garderobe

Striber er et af de oprindelige mønstre, som man kan finde i naturen. På alt fra sten og planter til de dramatiske dyrestriber, der i før i tiden blev jagtet for netop det: pelsen.

Men striber har også en lang historie i de tekstiler vi bruger og fremstiller.

Selv er striber er det mønster jeg elsker allerhøjest og har elsket hele mit liv. Lige siden jeg for første gang fik lov til at købe en mærkevare i 8. klasse – den lidt løse even striped (lige store striber) model fra Nørgaard på Strøget. I mørkeblå og jadegrønne striber. Åh altså.

Det er stadig Mads Nørgaard, som laver en af de mest elskede striber, nemlig blusen #101. Den er designet af hans far Jørgen Nørgaard i 1967 og storsælger stadig. Den findes i et væld af farver og må siges at have dybe skandinaviske rødder, så vel som stensikre vibes af 70’erne og deres hyggelige mønstermix og bløde materialer.

#101 designet af Jørgen Nørgaard i 1967 forhandles stadig af hans søn Mads Nørgaard

Det var nu ikke den model der hittede i 1990’erne da jeg var teenager. Det var den lidt løsere model a la den herunder.

“Bretagne” også fra Mads Nørgaard

Men ikke helt den samme. Den jeg – vi – gik i havde en ribkant i halsen og som så var striberne lige store. Det giver et helt andet udtryk, end disse med smalle og brede skiftevis.

Blusen er ikke en original Nørgaard, men udødeliggjort af maleren Pablo Picasso, som næsten altid gik i striber – Breton stipes – designet af Coco Chanel til ham specielt.

Oprindeligt var Breton-stiberne en del af den franske maritime uniform. I sin originale form, hvor de er placeret fra top til bund med en ‘pause’ på skuldre og forneden, var der 21 striber. Efter sigende er antallet bestemt af general Napoleons sejre.

Prøv at se hvor stor forskel der er på den anden slags striber han gik i …

Her er det even stripes – lige store striber – og udtrykket bliver et andet. Længere fra det maritime. Tættere på det kunstneriske. Coco Chanel, som excellerede i sort og hvid, må have haft en fest med at designe det enkelt effektfulde udtryk.

Siden min første teenage-stribe, har jeg altid haft en sort/hvid stribet bluse i skabet. Idag er jeg sværger jeg til en anden nyklassiker, nemlig Bitte Kai Rands bluser, som ikke sidder lige så stramt som Nørgaards.

“Popeye” hedder den fra Bitte Kai Rand

Og så er vi tilbage i det maritime, for det betyder Skipper Skræk. Den er vidunderligt enkel og sammen med klassiske farver som sort, sand og blå er den både ikonisk skandinavisk … og svær ikke at føle sig lidt fransk chic i, hvis du spørger mig. Tilføj blot røde læber.

Det er det enkle grafiske udtryk, som tiltaler mig. Et mønster, der er så velkendt at det mere bliver en struktur end et mønster. Det træder i baggrunden, samtidig med det er markant. Strammer op, når det bliver sat til løse overdele.

Og bliver kunstnerisk når man bruger dem sammen med andre striber. Et særligt look, ja. Men en essentiel del af min stil. Lissom glitter …

“Men jeg har altid hørt at man bliver tyk af tværstribet”, tænker du måske … Det gør man ikke. Man bliver bred eller ser tykkere ud end man er, i tøj med dårligt snit. Ikke af striberne. Derfor kan man sagtens komme til at se større ud end virkeligheden i en stribet kjole. Det er bare ikke stribernes skyld.

“Man hvad med brede tværstriber?” prøver du så igen. For nu har du jo været i det tøjfængsel at man bliver tyk at striber så længe, at du ikke orker at slippe det.

Tøjfængsler er de regler vi opstiller for os selv eller som andre gør. Det kan sagtens være at reglen fungerede på et givent tidspunkt, men hvis man følger den uden ontanke livet igennem, glemmer man at se og mærke hvad man kan lide. Der er nemlig stor forskel på hvordan vi ser ud om unge, voksne og ældre. Derfor skal tøjfængsler i min optik spottes og afprøves jævnligt, så man går i tøj man kan lide at have på og ikke bare det man plejer.

Tilbage til tværstribe-tøjfængslet: Nope. Det er ikke de brede striber der gør større. Også her gælder det snittet. Se selv.

Striber er mange ting og hvis man ikke lige kryber i den klassiske #101 når man har sul på sidebenene (den er fin nok inderst, med udstiller ca. alt hvad man måtte have af deller, hvis den spiller hovedrollen) kan det sagtens fungere. Vælger man en model, der enten er i vævet stof eller sidder løst i jersey. Ja, så er mulighederne for kombinationer næsten uendelige. Også med andre mønstre.

Det er det jeg elsker ved striber. At de spiller så fint op mod snart sagt alle andre mønstre. I særlige farvekombinationer stiller det selvfølgelig krav til farverne også. Det er klart. Det er de helt neutrale som går til alt.

Man kan dosere sine striber, så de bare er en lille stylingdetalje, der kigger frem. Læg mærke til hvordan både tern og tweedbukser passer til den sort/hvide stribe inderst.

Striber med krudt i kan noget lidt andet. Her gælder det om at finde noget der matcher. Og så udnytte kraften i både farve og udtryk. Farvede striber springer mere i øjnene, den de neutrale. Men sådan er det jo også med ensfarvet.

Kig også lidt på skalaen. Smalle striber har et ret anderledes udtryk end de bredere. Det er fordi fladen bliver mere ensartet, næsten som en skravering.

Udsnit at originalt tryk fra Birmingham Museum

De tætte striber bliver til en flade, som kan sættes til mange andre mønstre.

Man kan også vende dem på højkant til lodrette striber.

Den smalle slags striber er kendt som mælkedrengestrib. Jeg har kun een lodret strib i skabet. Og den har guldfisk på. Men det understreger pointen om at striber bliver en slags baggrund, når de bliver smalle. Skal du starte med striber, er smalle er godt sted at begynde.

De lodrette striber kommer også fra herregarderoben. Her stammer de både fra kostskoleuniformer – og dertilhørende sportsdragter.

Og de smalle to-farvede kender vi foruden mælkedrenge striber også i versionen nålestribet. De er ikke ret fremme i herremoden for tiden. Og er næsten overtaget af kvindemoden.

Der følger en vibe af mafioso, gangster … eller bare noget lidt råt med nålestriberne. Men de er også som taget ud af en Godfather-film, eller for den sags skyld, miljøer hvor man spiller ekstra smart.

Det kan man bestemt ikke klandre dens lodretstribede kusine for! I hør og lyse farver emmer stoffet af uskyld og nordisk sommer og alt andet uberørt.

Er det ikke vildt, så forskellige konnotationer vi har til nålestriber og hørstriber? Det hænger også sammen med at de lodrette striber peger direkte ind i mange oprindelige almuemønstre.

De findes i næsten alle kulturer – vævet med både striberne på den lange led (kæden) på væven og på den smalle (skuddet). Og hvis man blander de to og både har striber lodret og vandret bliver det til … tern. Men det må vi tage en anden gang.

Det blev lidt historisk idag, men der er også så meget historie i de striber!

Vil du have et hands on stylingtip til striber, så vælg dem i en neutral version og brug dem som baggrund for andet du har i skabet.

Striber med mange farver og bredder i mønstret er et lille kunstværk i sig selv og ganske svære at kombinere med andet. Den slags tøj er også godt at have i skabet, men ikke god som et mikser item, der kan bruges på kryds og tværs.

Måden striberne er komponeret på + farvevalg er tit bundet op på en specifik tendens.

Det er de gentagne striber ikke. De flyder frit gennem tiden og findes altid ALTID udbuddet af tøj uanset moden.

Sæsonskift: Når forår er tiltrængt i garderobe, såvel som sind

Disclamer: her får du en pause fra coronanyt – vi skal jo have tøj på kroppen og hjemmedagene kan passende bruges til at gennemgå klædeskabet og finde forårstøjet frem.

At genopdage sin garderobe optager mig så meget, at jeg har lavet en GRATIS FACEBOOKGRUPPE, hvor jeg er vært og byder på mådelige lives, challenges, tips tricks og gode tøjvibes, så vi samme lærer er turde, opdage og ikke mindst bare få møgfede outfits ud af klunset i skabet. Det er den her:

Den åbner den 23. marts og du er inviteret! Kom og vær med => her Vi får det sjovt!

Tilbage til sæsonskift. Når du pakker sommertøjet frem og vintertøjet væk, er det en oplagt mulighed for at finde helt nye sæt, hvis du lægger en plan. Brug løs at min metode, hvis du har lyst. 

Der er tit noget jeg er optaget af visuelt i verden og ja moden. For tiden er jeg så inspireret af halvfjerdser looket med brændte farver, brede bukseben, silkeskjorter og lyseblå, orange, mint, syrenlilla, cognac og denim. Det emmer af gode elegante hippie vibes og jeg er faldet pladask for det. Det her er en hurtig collage, bare for at du ved hvad jeg sukker efter. 

De to ens damer er fra Victoria Beckham‘s pre fall kollektion. Ikoniske Farrah Fawcett står på skateboard.

Det kunne før i tiden få mig til at drømme om nyt tøj – dog stadig uden at købe ret meget af det – og næsten give mig en uretfærdighedsfølelse indeni over ikke at have råd. Sorry, jeg var yngre. Jæs, jeg ved det lyder forkælet. Det var det også, for dengang tænkte jeg (og formentlig en del andre med mig) kun på at jeg ikke havde råd til det. Ingen af os tænkte på at kloden ikke havde råd til det.

Nu ved jeg bedre og lige som til efterårets sæsonskift i garderoben, hvor jeg også sukkede efter lækre looks, har jeg igen en plan for hvad jeg gerne ville finde: brede bukseben, brændte farver, lange linjer og alt det andet jeg forbinder med 1970’erne. Minus rulleskøjter. 

Jeg fandt det særligt i dette sæt – med den lette trenchcoat forfremmet til cardijakke og med flared jeans istedet for smalle, er jeg godt på vej ud i foråret! Læg dertil sandaler eller brune ankelstøvler og solbriller. Åh altså, jeg glæder mig! Her har jeg smøget ærmerne op på jakken, så den bliver mere indendørsagtig. Det er en hurtig og nem måde at dresse alle slags jakker ned.

Er også temmelig pjattet med det her helt anderledes look, hvor halvfjerdser silhuetten ikke er overholdt med de smalle bukser. Alligevel giver det mig den følelse, jeg drømmer om, når den stormønstrede skjorte sættes til lyse chinos. Bestemt også fordi det lige er toppet af med en rød ‘koral’- halskæde fra min mormor, som jeg vil bruge som armbånd til. Jeg kan bruge min langærmede sorte t-shirt under mens det er koldt og ankelstøvler eller sneakers. Det bliver fab!

Men det her sæt, var måske det jeg glædede mig mest til at hoppe i. Så meget at jeg havde det på igår. Det er en kjole som skal draperes med bælte, men jeg bruger den løs her. Det skal lige rettes til, hvordan jeg sætte det løse, men jeg er vild med de lange linjer, farverne og materialesammenstødet i den blanke kjole og den tynde matte hørcardigan. Det er kontrasterne og letheden i materialerne, der gør at det ikke bliver tungt, selvom det er langt. Og så er de smalle korte chinos under også med til at lette udtrykket. Hvis du er typen der ellers hopper i gamasher (dem hader jeg altså bare, beklager) så prøv lige med bukser under i stedet, nu hvor det er moderne igen. 

Det blev ret dejligt, synes jeg. Selvom jeg lige skal øve mig i at drapere kjolen.

Den opmærksomme læser af klummen her, vil vide at jeg normalt altid gør en dyd ud af at markere taljen, uanset om man har en eller ej. Selvsamme læser undrer sig måske derfor over de løse sæt, jeg har lavet. Det kan jeg godt forstå. Men moden ændrer sig over tid og jeg inspireres af det jeg ser. De der lange lige linjer, syntes jeg var kedelige (undskyldningstøj), da det var tunika og storskjorter i den rå bikerstil med leggins under. Nu er de lange linjer inspirerende og lækre i en 70’er setting med farver og gevandter. 

Tænker du at det da heller ikke er til at regne med noget og nu er du lige så glad for dine skinny jeans, så hold fast i det. Måske du får lyst til at style dem med en kjole udover og bare fødder, måske ikke. Du behøver slet ikke hoppe med på noget af det. Jeg bruger moden til at lave nye outfits. Ikke til at købe (ret meget) nyt tøj.

Og i den anledning, så jeg også helt pjattet med det her sæt: Blazeren er koksfarvet og ikke så hård som sort, den lyserøde bluse er et genbrugsfund fra januar og de løse sommerbukser har en del år på bagen. Den smalle blazer en en fin kontrast til de løse bukser. Jeg prøvede faktisk den orange kjole udover bukserne, fordi jeg er lidt lun på djellaba-silhuetten (traditionel løs klædedragt i fx. Marokko). Men det gik altså ikke. Det var løst i løst og selv med høje hæle til, lignede jeg en der skulle til pyjamasparty. 

Men det her outfit, ville jeg endda kunne tage til møde i. Det er fashion og pænt samtidig. Og en combi, jeg aldrig har tænkt på.

En anden ting jeg er nysgerrig for tiden, efter er blazer til nederdel med vidde. I trendforecasts kalder de det skirt suits og det er så pænt, at mine øjne smiler! Min godt brugte rustrøde blazer til den lysegule nederdel og så bare en t-shirt under venter på vejr til bare ben. Det vil ikke fungere med strømpebukser, fordi jeg ikke kan lide de hudfarvede. Men kom bare frem, sol og varme. Mig og mit skirt suit er klar.

Her er en variation over samme tema – skirt suit – bare med en anden nederdel og bluse. Her kunne det godt gå an med strømpebukser, men det bliver tungt. Tror jeg venter på de bare ben og så fusserne i hvide sneakers. Ja tak!

I efteråret, var det især den grønne og lyserøde farvekombination, jeg var vild med. Og den vil jeg gerne forsætte til sommer – i det her sæt, hvor nederdelens grønne leo-pletter træder frem, hvis jeg sætter den lyserøde bluse til. Det er sådan et hurtigløber outfit, jeg kan bruge til personlig shopping dage hvor jeg spæner rundt og finder det rigtige. 

Og så det sidste sæt. Ikke mit yndlings, men jeg har lyst til lyserød og gul og har en gammel fin kort cardi, som jeg ikke har brugt længe. Den vil være fab til den nye bukser med brede ben, fordi den høje talje gerne vil have korte overdele. Den skal jeg nok få brugt igen nu.


Hvad drømmer du om stilmæssigt? Kjoler, farver, ensfarvet, spraglet, klassisk, boheme eller noget du ikke rigtigt kan sætte ord på? Prøv at samle billeder, når du støder på noget du kan lide. Og brug dem så som din visuelle plan, når du sammensætter forårs- og sommergarderoben på ny. Om du river ud fra blade, samler på Pinterest eller bare tager skærmbilleder med din mobil er lige meget. Men prøv for sjov at se om du kan lave bare et eller to outfits ud af tøj du allerede har, der ligner det du drømmer om. Det er penge sparet for både kloden og dig. Og på den måde sliber du også dine outfitskills på vejen mod at blive din egen outfitninja! Kom og vær med inde i GENOPDAG din GARDEROBE hvis du vil lære mere. 

Psst. Smider du også din email (og bliver tilmeldt mit nyhedsbrev) når du anmoder om medlemskab, så får du min videoguide “DÉN ukendte indgrediens til ALLE outfits” som jeg har lavet specielt til jer der vil være med i gruppen. 

God aften. Sammen flytter vi fokus fra forbrug til BRUG. Og sammen passer vi på hinanden. Hver for sig. 

Tøjtricket, der giver nyt liv til velkendte farveflader

Der var jo GARDEROBE LOVE STORM på mailen i to uger: 14 tøjtricks på 14 dage. Man skulle være tilmeldt mit nyhedsbrev, for at være med. Det er både gratis og frivilligt. Tag et kig på dagens garderobekærlighed her …

Foruden tøjtricks, kigger vi på garderober fra alle mulige vinkler. Jeg er så heldig at få lov til at opleve mange forskellige klædeskabe og deres ejerkvinder. Der er næsten en ny vinkel hver gang. Som for eksempel i sidste uge, hvor kiggede jeg ind i en finurlig og kreativ garderobe.

Ejerinden har en ganske distinkt stil, som er lidt udansk – spraglet, farverig og med en del sydlandske toner i stilen. Det passer fint med at hun typisk finder sit yndlingstøj på rejser.

Hun skrev bagefter, at hun havde været bange for om jeg ville forstå og respektere hendes stil. Det var en indvending jeg sjældent møder. Men  det er en megarelevant indvending at have, når man får en garderobeekspert på besøg.

Jeg har mødt kunder, som har forandret alt, efter et besøg af en stylist. Det er ikke lige min tilgang, for det man selv holder af, har allerede værdi.

Jeg var tøjnørdet nysgerrig og bagefter var hun sød at uddybe.

“Min bekymring var helt ubegrundet. Du udviste stor respekt for min stil og tøjvalg. Jeg har fået super gode inputs til hvordan jeg kan gøre min stil lidt bredere og hvordan jeg kan anvende mit tøj på nye måder og sætte farver og mønstre sammen på nye måder. Derudover har jeg fået input til en twist i form af halvlange nederdele, som skal prøves af”

Janni Bormann, 55 år

Den respons passer som fod i hose med at vi sammen, kunden og jeg, udbygger, varierer og fornyer den stil, hun føler sig hjemme i. På den måde bliver hun sikker på hånden, når hun selv skal gøre det. At ensrette og omvende folk til at gøre det samme, lader vi religiøse sekter om, ik’?

Mine outfitmetoder er redskaber taget fra klassiske discipliner som komposition, farvelære, materialekendskab og så videre. Derfor kan de bruges i alle garderober og af alle kvinder – høje, lave, tykke, som smalle.

Hun sagde også sådan her, bagefter:

Du kan læse mange flere udtalelser fra vidt forskellige kunder, hvis du er nysgerrig på hvad kvinderne selv siger efter deres Garderobetjek.

I anledning af at vi gav den endnu mere gas med farver og mønstre i Jannis personlige stil, handlede dagens tøjtrick om mønstermix

TØJNØRDENS  6. TIP

Mønstermix er ikke for alle, tænker du måske. Men det behøver ikke være vildt, for at være effektivt.

Prøv at finde to mønstre, der har et farvefællesskab. På billedet til venstre, er det lyserød fra tørklædet og orange fra kimonoen, som har et slægtskab. Det bliver udbygget med den lilla t-shirt, men havde virket ligeså fint, med en hvid t-shirt. Her finder farverne hinanden og på den måde træder mønstrene i baggrunden og farverne fremhæves. 

En anden hjælp til at få to mønstre til at spille sammen er at vælge mindst ét som er småmønstret. På den måde bliver mønstret mere en struktur, som fx. en rib, en blonde eller andet. Strukturmønster går igen i både kimono til venstre og bukserne til højre. Begge dele er glimrende mixer mønstre. Det samme gælder striber og prikker eller andre små- eller ensartede mønstre. 

Prøv dig frem og vær ikke bange for at vove noget. Du kan altid lave en søndagsøver (se mailen fra i søndags), hvis sammensætningen er lidt udfordrende. 

Om du er til mønstermix, ensfarvet eller begge dele – no worries! Vi forsætter eller finder vi ud af hvad det er DU  kan lide. Og så laver vi masser af nye fine fede flotte kombinationer, du kan vælge og vrage mellem, når du booker dit eget Garderobetjek.

Inden vi ses, så sæt en dag eller et par aftner af til at løse opgaven jeg sender, når aftalen er i kalenderen. På selve dagen tager Garderobetjekket 4 timer. Her jonglerer vi med tøj, stil, kropsbevidsthed, hverdag og drømme – og tager billeder af alle outfit med din mobil til dit helt eget outfitbibliotek.

Vi plejer at lægge Garderobetjek kl. 9-13 på hverdage, men kan selvfølgelig justere efter dine behov.

Og så starter jeg altid konsultationen med at sige at du ikke kan fornærme mig med stil – hvis der er noget du ikke kan lide, skal du bare sige det. Jeg er der jo for dig <3

Fra 5. marts koster Garderobetjekket 3695,- inkl. moms

Hm, lad mig lige læse flere detaljer om det Garderobetjek!

Glemmer du også, at alle ikke kan det samme som dig?

En lynhurtig klumme idag, fordi jeg har travlt med kampagne på Garderobetjek, som starter imorgen.

Når nu, du læser med her, kan jeg da afsløre at du har 14 dage til at beslutte dig for at booke, inden prisen stiger på det populære Garderobetjek. Det fortæller jeg meget mere om i mailen, der kommer imorgen.

Der er også en seriøs gavebod på vej i din inbox, hvis du har lyst. Det vælger du helt selv. Imorgen. På mailen. Som sagt.

Er du ikke tilmeldt mit nyhedsbrev, kan du gøre det her på forsiden af hjemmesiden. Men svar lige på velkomstmailen, hvis du gerne vil med på de 14 dages Garderobe-love. Ellers sender jeg dem selvfølgelig ikke <3

Nåmmen, det jeg ville dele lidt lynhurtigt idag er, at når man arbejder så længe og intenst med aspekter af det samme – i mit tilfælde tøj, kvinder, kroppe og styling – kommer man let til at tro

1. alle kan det samme som en selv, selvom man har brugt mange år på at lære det. 

2. at man gentager sig selv konstant, hvis man forklarer det samme mere end en gang. 

Jeg er pænt bange for at gentage mig selv. Vil jo gerne have at du kan bruge det jeg deler.

Derfor fik jeg noget af en øjenåbner, da jeg havde været ‘live’ i min værtsuge inde Facebook-gruppen Garderobeguiden – fra tøjspild til garderobeglæde i sidste uge. Kom med, det er sjovt! Derinde er en trofast outfitninja – skønne Signe, jeg har kendt og klædt på i mange år, hun er dælme vaks til tøj selv nu! – selvfølgelig med i gruppen.

Og Signe, som kan SÅ meget med tøj nu, meldte tilbage efter min ‘live’ (en video, hvor jeg fortæller om at genopdage sin garderobe) at

“Man kan altid blive klogere, og det med kontraster har jeg ikke tænkt i før😊”

Lige præcis kontraster, synes jeg, jeg pærer rundt i konstant. Fordi det er så grundlæggende for at lave dynamiske outfits. Men tydeligvis ikke nok. Og derfor får du 14 af mine allerbedste tøjnørdede tips – illustrerede og forklarede – helt gratis (koster din emailadresse ved tilmeldingen) på mail, sammen med kampagnen på Garderobetjek, de næste 14 dage, hvis du har lyst. 

Og lad så lige være med at begå samme fejl som jeg, ikke? Det du er god til og har arbejdet med i årevis, er ikke nemt for os, som ikke laver det samme. Vær generøs med at forklare og vær IKKE bange for at gentage dig selv. 

Den ultimative guide til jeans: Før, under og efter brug

Tag godt imod den ultimative guide til at bruge dine jeans så længe som muligt! Psst. Der er en pixi-udgave lige til at hente og printe i bunden af indlægget 😉

Smid gerne en kommentar til mig her på indlægget. Er guides noget, du kunne tænke dig mere af? Er det unødvendigt, fordi du vidste det hele i forvejen? Eller er det rart med en samlet guide i stil med denne her?

Det vigtigste du skal vide om jeans:

De giver sig tit mindst en størrelse, fordi der både er meget elastik i stoffet, samt stor andel af bomuld, som giver sig i brug, men trækker sig sammen efter vask. Tommelfingerregelen er: Jo mere stretch i stoffet, desto kortere levetid. Det skyldes, at elastikken på et tidspunkt bliver mør.

Den ‘gamle’ slags denim, som var ren bomuld, fås næsten ikke længere. Men de var også meget hårde og skulle gås til for at tage form af kroppen. Fordelen ved jeans med stretch er, at de netop passer så fint på bløde kurver og er behagelige at have på.

Derudover er levetiden kortere des mere behandling, de har fået fra producentens side. Den vask de har fået, inden de rammer butikkerne, er en behandling som både kan indeholde sten (stone washed), kemikalier, sandpapir og alt muligt andet for at give dem et brugt look.

Derfor: jo mindre forarbejdning, jo længere levetid.

4 råd før du køber nye jeans:

  1. Tjek indholdet i skabet! Hvad har du i forvejen? Hvis du går i den samme slags jeans altid, giver det fint mening at have flere par af de samme. Men bruger du mange forskellige bukser, så overvej om det er fint med de blå/grå/sorte jeans du måske allerede har og er glad for.
  2. Finder du ud af, at du faktisk har behov for nye jeans, så prøv dine gamle yndlings. Mærk og se, hvad du allerbedst kan lide ved dem. Er det den høje/lave/medium talje? At de er bløde? Smalle/brede eller noget helt 4? Hvis du bare knuselsker en model, så vælg den samme igen i en ny vask (farve hedder vask på denim-sprog) eller i den samme farve, hvis de gamle er slidt op.
  3. Skal du finde nye yndlingsjeans, så husk hvad du kan lide ved de gamle og sæt tid af til at prøve forskellige nye modeller. DET TAGER TID AT FINDE NYE JEANS, så fredag eftermiddag 30 minutter inden du skal hente børn, giver ikke et godt resultat. Og husk så også, at selvom du ved, hvad du drømmer om, så vær åben, når du prøver nyt. Selv hvis du køber de samme jeans igen, sidder de ikke præcis som de gamle, fordi stof tager form efter kroppe. Jo længere tid du har brugt dem, jo bedre passer de din facon.
  4. Hav ALTID en overdel du godt kan lide på til, så du ikke står i bare deller og prøver at vurdere om de nye bukser er et hit.

Bæredygtige jeansmærker som kan anbefales:

Jeans pasforme, som kan anbefales:

Lee, Scarlett High – gode til både bløde maver og smalle taljer. Holder på plads og høj talje giver fin facon. Scarlett er lavere i taljen, stadig med rigtig godt fit og skinny.

MAC, Dream Skinny – all over jeans, som alle kan passe. Vildt bløde og rare, fås fra lille til str. 48. Vælg i øvrigt 2 størrelser mindre end du plejer. De er store og giver sig.

Mos Mosh – Athena, regular model, som ser skinny ud, hvis du har brede lægge (den udgår, men findes på mange webshops endnu). Modellen Victoria 7/8 er god til jer med korte ben. Alle gode i mid rise i taljen.

Tomorrow – Modellen Dylan sidder virkelig godt på bløde maver, så vel som brede numser. Store i størrelsen. Vælg 1-2 str. mindre end vanligt. Går op til str. 44. Skinny

Won Hundred – Marilyn er højtaljede, Patti regular. Godt fit på almindeligt slanke kroppe. Man får virkelig god r*v i de her 😉

Før du tager dine nye jeans i brug:

Det er altid bedst at vaske tøj inden man tager det i brug, fordi der gemmer sig kemikalier fra fremstillingen i stoffet. Selvom de er økologisk fremstillede, kan der være rester af godkendte kemikalier, der ikke skader naturen, men godt kan fremkalde en allergisk reaktion.

Bæredygtighedsmæsssigt er det faktisk bedst at lade være, fordi brugstiden forlænges, jo mindre man vasker. Jeg vil anbefale at du som minimum giver dem et skylleprogram, gerne uden sæbe, inden du tager dem i brug. HUSK altid at vaske med vrangen udad, så holder farven længere.

 

4 trin til at give længere liv til dine jeans 

  1. Vask dine jeans så sjældent, som overhovedet muligt. Materialet er ret bastant og kan modstå det meste skidt, medmindre det er en makrelmad selvfølgelig. Når du vasker, så aldrig mere end 40 grader. Men 30 er også nok. Undgå tørretumbling. Det slider på stoffet. Luk knapper og lynlåse.
  2. Frisk op. Synes du, de trænger lidt til en upshining uden at være beskidte, kan en nat i fryseren gøre det af med mange bakterier, ligesom en gang gennemluftning også virker opfriskende. Hverken fryser (den er tændt alligevel) eller frisk luft påvirker miljøet, så det forlænger livet for dit tøj uden dårlig samvittighed. Win Win! Du kan også hænge dem ud på badeværelset, hvor damp fra bad vil trænge ind og genopfriske materialet.
  3. Farv. Har du helt sorte eller mørkeblå jeans, kan du med fordel farve dem, når de mister farven, for det gør de. Den store andel af bomuld i materialet kan ikke holde på farven i længden. Men er de gennemfarvede sorte, kan de farves igen.

Jeg bruger altid Dylon, som ikke er bæredygtigt. Omvendt opvejer brugen af farvekemikalier langt det at skulle skifte jeans’ne ud. Det er nemt at farve i maskinen. Følg blot anvisningen på pakken.

HUSK at første vask efter farvning skal være uden tøj, og jeg plejer også at vaske sort som første vask, hvis jeg har farvet mørkt. Så løber man ingen risiko for afsmitning af farven på andet tøj. Vær dog opmærksom på at næste gange du vasker farvede jeans, vil farven stadig smitte af. Sørg derfor for at vaske med lignede farver. Desuden er det en god ide at tørre gummikanter i lågen af med køkkenrulle efter farvning, for at få rester i af små gemmer.

Husk også at sytråd er af polyester og tager IKKE mod farven. Derfor, hvis du farver lyse jeans mørke, vil syningerne fortsat være lyse. Det er et specielt udtryk – overvej om du kan lide det inden du farver. 

Symaskinefod sort stof hvid tråd

4. Reparer. De typiske huller jeans får er ved inderlårene, nummi eller knæ. De to første kan ret let fikses uden det ses, fordi det jo heller ikke er særligt synlige steder. Jeg har lavet en udførlig guide til det lige her

Er det på knæene, kan du ikke reparere hullet uden det kan ses. Overvej om du kan bruge det hullede udtryk, som et cool, lidt råt look som kontrast til pænere overdele.

Jeg vil faktisk ikke anbefale lapper på knæ, med mindre det er børnetøj og kan gøres med en sjov lap. Det ser bare mærkeligt ud til voksne kvinder at gå rundt med lapper på bukserne. Men lap dem gerne og brug bukserne på legepladsen, i haven eller andet, hvor du har brug for tøj der ikke skal tages hensyn til. På den måde forlænger du livet på dem endnu mere og sparer planten for unødigt ressourceforbrug.

Er lynlåsen gået, vil jeg anbefale dig at få den skiftet hos en skrædder eller systue, for fejler resten af buksen intet, har du fået næsten nye bukser med en investering i reparation på nogle hundrede kroner eller tre.

Falder knappen ud, skal der enten slås en ny en i af en fagmand eller du kan sy en almindelig knap i selv. Vælg en mørk enkel knap og ikke en kat vil lægge mærke til at de ikke har den klassiske metal-jeans-knap mere.

Små reparationer ved lommer osv. kan oftest zig-zagges på symaskinen (husk at vælge tråd, der er en snas mørkere end bukserne, så blender farven bedst ind). Pil evt. de små nitter ud med en tang, hvis du ikke kan komme til at sy ordenligt. Igen: ikke en kat vil lægge mærke til at der mangler en af dem.

Skal du have lagt dine bukser op og skal det se ordenligt ud, så få en systue til at gøre det og bed om oplægning med original jeanskant. De fleste jeans har en vask (forarbejdning fra producentens hånd), som man har valgt, når man køber. Lægger du almindeligt op og bare syer sømmen fast, kommer det til at ligne de bukser, din mor lagde op i folkeren. Og det er IKKE meningen.

Er jeans’ne helt gennemfarvede uden vask i fx. sort eller blå, kan du godt lægge dem op. Sørg dog for at lave en opsøm der har 3 lag. Det vil sige folder ind i første fold, for at kanten bliver tyk. Det giver det mest originale look. Og lav så en test på stinglængde, inden du syer rigtigt. Der er næsten altid brugt en lidt lang stinglængde, og rammer du den, som resten af buksen er syet med, ser det rigtigt ud.

Og så selvfølgelig: Sy med tråd og trådtykkelse (jeanstråd er altid lidt kraftigere end almindelig sytråd), som matcher resten af buksen.

Du kan også vælge at klippe af til en rå kant, der med tiden vil frynse og trævle. Det look skal du selvfølgelig kunne lide, for lægger du op efter at have klippet af til rå kant (altså den færdige længde), bliver bukserne for korte.

Vask ALTID jeans inden du lægger op! Ellers risikerer du at lave dem for korte, hvis de krymper.

Kirkegård grønt græs hvide kors

Når jeans dør er genbrugspladsen endestationen 

Der kommer et tidspunkt i enhver jeans’ liv, hvor bukserne ganske enkelt ikke kan holde længere. Ikke fordi du ikke gider dem mere (så afleverer du dem selvfølgelig i en tøjcontainer eller giver dem væk), men fordi stoffet er så udpint, at de ikke hænger sammen.

Når den dag kommer, har du flere muligheder – det eneste du IKKE må gøre, er at smide dem i skralderen. Det er ikke gennemført endnu, men EU har besluttet at tekstiler skal indsamles separat senest i 2025. Så vi kan lige så godt vænne os til, at det er slut med at fyre de gamle bukser i restaffald.

Har du børn, kan du jo vælge at lave noget krea ud af stoffet, eller du kan klippe de gode stykker fra til lapper. Resten skal du aflevere på en genbrugsstation. På flere og flere genbrugsstationer sørger personalet nemlig for, at tøjet bliver sorteret i de helt rigtige kategorier. Jeg har set et genbrugscenter der siger, at omkring 64% af det indleverede tøj kan gå til genbrug og knap en tredjedel kan genanvendes til nye formål.

Forskningen er ikke helt nået i mål endnu, men i disse år bliver der arbejdet en hel del på at finde ud af, hvordan fibrene fra ødelagte tekstiler kan genanvendes og indgå i ny tøjproduktion for at gøre den så cirkulær som overhovedet muligt.

I Danmark smider vi omkring 15 kilo tøj ud per hoved om året, så det er vigtigt at tænke over, hvordan vi undgår at tekstilerne bare ender på lossepladsen og bliver brændt af til ingen verdens nytte i stedet for at blive genanvendt til nye produkter.

Ps. hvis du kunne bruge en guide som denne her, må du meget gerne smide en kommentar, for så vil jeg arbejde på flere til andre emner. 

Hent => Den ultimative PIXI guide til jeans

3 fab tøjinvesteringer og de første 15 nye outfits!

“Får du ikke lyst til at købe en masse nyt tøj hele tiden?” … bliver jeg tit spurgt om.

Jo da og især når det er sæson for Personlig Shopping og udsalg. Da sætter jeg tit et hjerte ved noget jeg er nysgerrig efter når jeg laver Personlig Net Shopping til mine kunder, bliver vildt inspireret af et look vi har lavet til Personlig Shopping eller til Garderobetjek.

Men jeg køber meget sjældent.

Min garderobe fungerer så godt og når jeg lige bruger lidt tid på at kigge den igennem kan jeg altid finde et nyt fedt sæt, jeg har lyst til at have på.

Nu har jeg alligevel været lidt på udsalg – i min yndlings second hand butik lige om hjørnet fra, hvor jeg bor. Jeg havde styr på hvad jeg gerne ville have:

  • højtaljerede bukser med brede ben. Stort set alle mine bukser har smalle ben og det rigtige par bukser vil opgradere mit klædeskab betragteligt. De brede ben, giver et outfit en helt anden silhuet og derfor forandrer det alle mine overdele også.
  • en vinterfrakke hvis den rigtige lige var der. Min ellers dejlige uldfrakke er 4 1/2 år gammel og jeg kan bare ikke få den til at se skarp ud mere. Det er ret vigtigt i mit job, synes jeg.
  • og så FARVER! Jeg savner at kunne kombinere flere farver. Ville gerne have mere grøn ind, men det fandt jeg nu ikke.

Foruden vinterfrakken, som jeg allerede knuselsker og poserede i igår fandt jeg disse 3 stykker yndlingstøj.

En bluse, som sidder fuldstændigt formidabelt pga. snit og kvalitet. Den er brugt fra Missoni og alle pengene værd i den klare lyserød, ikke pudder, som jeg ellers tit falder for.
Sorte højtaljerede bukser med brede ben. Præcis, som jeg drømte om. De er nye og fra Stella McCartney.
Og så en joker – leoblusen fandt jeg brugt og fra Ganni. Den havde jeg ikke planlagt, men gik tilbage og købte, fordi den kan SÅ meget med det jeg allerede har.

Det var 3 dyre stykker tøj –

Vinterfrakken endte på 1500,- er fra Sonia Rykiel og så god som ny udenpå. Et fund og vi elsker allerede hinanden.

Missoni-blusen gav jeg 850,- for og det ved jeg mange ikke ville give for en ny bluse. Den har kostet i omegnen af 2000,- fra ny og det ville jeg ikke give. Men fordi jeg havde penge fra jul og med det samme kunne se og mærke hvor perfekt den falder på mig (og ikke mindst min mave, som jeg synes er for tyk) var den en virkelig god investering. Selvom jeg har meget lyserødt, så har jeg ingen pæne bluser, kun t-shirts, strik og jakkecardien.

Stella McCartney-bukserne endte på 950,- halv pris af 1900. De er lige hvad jeg har drømt om og kan også kombineres næsten uendeligt. Disse er det mest fornyende, fordi silhuetten er så anderledes end alt jeg har. Plus de passer i tajlen og jeg kan endda slanke mig lidt, hvis miraklet skulle ske. De passer til fest som hverdag og flade, som høje sko. Også et vigtigt kriterium. Kan heller ikke vente med at komme i dem her.

Ganni-leoblusen er tynd og mest til under noget. Jeg gav 400,- for den brugt – nypris ca. 800,- Den har foer, så den er ikke gennemsigtig. Sådan en bluse, har jeg en af, men den er i mørkeblå blonde og bruger den meget om vinteren. Man kan ikke se brugen gennem 3 år og det kommer man heller ikke til med denne her. Til gengæld er udtrykket et helt andet og de varme farver giver et helt andet look end den kolde, elegante og mere feminine mørkeblå. Jeg har ‘hjertet’ mange tynde langærmede på nettet, fordi jeg siger og skriver kun ejer 5 stk – 2 sorte, 2 stribede og så den blå. Bruger dem hele tiden om vinteren og kan kun have den på en dag af gangen, fordi de sidder tæt til huden (jæs, jeg sveder). Derfor var jeg i tvivl om denne, fordi jeg jo lissom havde kastet om mig med slanter. Alligevel er jeg glad for at jeg slog til, for den er uopslidelig, ligner intet jeg har og kan næsten uendeligt meget i vintersæsonen.

Og nu til en brøkdel, af de mange sæt jeg kan lave med mine investeringer. Et lille NB inden: Selvom du måske ikke kan lide eller mangler præcis disse 3 stykker tøj, så følg med og se hvordan du kan ‘tænke’ lidt anderledes om tøjets funktion og dermed få det i brug på mange forskellige måder.

De sorte bukser og første outfit, er lige til højrebenet, for jeg ville have alle 3 dele på som et sæt. De sorte bukser, er som sagt de allermest fornyende, fordi jeg ikke har bukser med brede ben. 2 par med flare – i jeans og fløjl, men de har et helt andet look, fordi taljen er medium, ikke høj og de sidder til hele vejen ned af benet, undtagen forneden.

Om vinteren er det rart med varme lag inderst og en måde at bruge de tyndere overdele er ikke altid at sætte noget udover, men inderst.

 

Det jeg glæder mig mest til ved bukserne er, at få liv i det kedelige t-shirt-&-kort-cardi. Med de markante bukser, kan den kombi noget helt nyt og det her med lyse sneakers til er da bare yummi + nye farver for mig.

 

Men så vil jeg også teste det top moderne vestelook af med en ærmeløs bluse over leoparden. Det ville jeg føle mig meget maskulin og tilknappet i, med smalle bukser til. Men det legende og samtidig elegante ved bukserne gør at jeg kan se mig selv i det.

 

Og så til fest for pokker da! Den mindste lille stroptop får et lækkert, eksklusivt udtryk med de her bukser. Her har jeg sat bælte til, men det går fint uden. Jeg ville sætte toppen lidt i linningen for at markere talje.

 

Det her sæt, ser meget tilforladeligt ud. Men vil være ret grænseoverskridende for mig, fordi blusen sidder lidt mere til på maven, end jeg er vant til. Den lyseblå cardi har jeg fundet på loppemarked for 2 år siden, men ikke brugt meget, fordi den er så … kedelig. Farve og cashmere-kvali er fin, men trøjen: gab! Til leopard og højtaljerede bukser får jeg både en læks farvekontrast og camoufleret mavedellen så meget, at jeg (måske) tør.

Inden vi går videre, runder jeg lige priserne igen, for måske er du stået helt af på hvor dyrt jeg valgte. Det vil jeg gerne nuancere.

Jeg køber som sagt sjældent tøj – sidste gang var i sommers. Det var den orange kjole, som også kommer længere nede. Men jeg køber som regel dyrt, fordi jeg vil have kvalitet. Når jeg endelig finder noget tøj, som er lige i skabet, skal det dælme også kunne holde! Og det kan mærkevarer som regel. Selvfølgelig er der undtagelser, men jeg har ikke nogen dyre køb, som har skuffet mig på kvaliteten. Og så ville jeg klage over det. Man har to års garanti på nyt tøj. Gem bon’en, den skal med.

Den anden ting ved at købe lidt, men dyrt er, at tøj er en investering. Når jeg skal punge ud, vælger jeg med omhu og passer enormt godt på det. På den måde får tøjet et langt liv og er kvaliteten i orden, kan jeg nærmest ikke slide det op. Det er fantastisk, for jeg investerer i tøj for at bruge det, ikke for at sælge videre eller for at have det hængende til pynt. Jeg gør mig umage med ikke at spilde og fx. den lyserøde bluse vil jeg ikke have halskæder på til. Jeg spurgte damen i Secondhand-butikken, som viste sig at have købt den samme fra ny, om den var sart ifht. at trække tråde ud. Det kunne lange kæder godt, sagde hun. Derfor skal den styles med tørklæder og øreringe, ikke kæder. På den måde gør jeg mit til at den kan bruges. Længe.

Leopardblusen er nem.

Med jeans i stedet, bliver sættet helt anderledes nedtonet og casual end med de nye bukser. Bryder man sig ikke om de to lag foroven, duer bluserne glimrende hver for sig eller med en anden strik/jakke/cardi til.

 

Jeg kunne også sagtens sætte en lille nederdel til og den behøver jo ikke være leopard. Når foråret sætter ind, ville næsten hvilken som helst nederdel passe til med bare ben.

 

For eksempel med en enkel grå strik udover – og så ville jeg sætte mine gule bukser (som er 5-6 år gamle) til. Dem mangler jeg noget andet end hvide t-shirts til, så leoparden er som sendt fra himlen.

 

En anden bluse jeg har svært ved at få brugt en den her chokoladebrune silkebluse, som er tynd, men med leo’en under, bliver den varm og anvendelig. Og en fed kontrast til meget slidte jeans.

 

Det mest vovede sæt, skal jeg have på en dag hvor jeg skal være funky og med på noderne. Det giver en længere sæson til sommerkjolen, når man kan bruge den sådan her også.

Er du nysgerrig på en tynd mønstret bluse til inderst, så vælg en i farver der passer til dem du allerede har. Og prøv at at sætte den under både kort og langærmede overdele, tyk strik som vel som tynde bluser og se om du kan lide udtrykket. Den behøver ikke have høj hals, hvis du ikke er til det, men sørg for at hive ærmerne på det yderste lag op, så man kan se blusen under. Og så er det en god ide at vælge et tyndt, glat materiale og ikke den almindelige bomuld. På den måde hænger yderste lag ikke fast og lægger sig som en fold over barmen.

Den lyserøde bluse er fin helt i sig selv …

Den bluse ville jeg også bruge til de sorte bukser alene, men style med det brede 11 år gamle bælte i tajlen, for at give mig selv facon, selvom der ikke er ret meget for tiden.

 

Jeg vil gentage det sæt jeg var allermest vild med at finde da jeg lavede sæsontjek i garderoben i efteråret og kombinere den lyserøde med grøn. Hertil vil de blå uldbukser være smukke, men self også jeans, sort og mange andre.

 

Og så måske den farvekombi, jeg glæder mig allermest til. At sætte den lyserøde op mod de rustrøde bukser. Er forelsket i den kombination for tiden. Og selvom jeg har et gammel smukt arvetykke af et rustfarvet tørklæde fra min farmor, vil jeg bruge det stribede rødhvide i stedet. Ellers kommer det til at matche alt for godt.

 

Og så tror jeg sørme jeg har fundet outfittet til min ældste søns konfirmation til april. Med hudfarvede netstrømper og lidt selvbruner, vil jeg føle mig så pæn, men også som mor og det vil jeg gerne. Ikke noget med sexet feminin, lige den dag.

 

Den orange kjole med blusen udover, kunne også være en smukt sæt til konfi. Måske hvis det er alt for koldt til lille nederdel og netstrømper, kunne jeg hoppe i det her. Men det vil jeg bestemt også bruge med sneakers, når foråret banker lidt mere på. Åh farver!

Jeg kommer til at ryste mange flere sæt ud af de 3 stykker tøj – stay tuned!

Og vil du have mit bud på virkeligt gode investeringer, har jeg 3 tider tilbage på FINAL SALE den 31. januar

Jeg bruger halvanden time på at finde fine udvalgte sager til dig og lave din personlige Stylingoversigt, samt foreslår farvoritter og størrelser – altsammen udfra det skema du har udfyldt inden med behov, drømme og ønsker. Du klikker hjem i ro og mag, når tøjet kommer, så sæt tid af til at prøve det nye med noget du allerede har. Book ved at skrive til mig her. Konsultationen koster 595,- inkl. moms.

Når du shopper: lær at træffe gode tøjvalg

I denne måned står den på personlig shopping fysisk med kunder ude i butikker eller online til Personlig Net Shopping. Selvom jeg bruger de fleste af mine vågne timer på at vise hvordan man kan få meget mere ud af tøjet i klædeskabet, skal der jo nogle gange nyt til. Og her gælder det saftsusenmig om at få valgt så godt tøj, at det bliver til nyt yndlingstøj. Det er nemlig stadig den mest enkle og direkte måde at få en bæredygtig garderobe – at bruge det man har og vælge nyt yndlingstøj, der bliver slidt op.

Jeg har haft 3 meget forskellige kunder ude i butikker, for når man udnytter udsalget, bliver der bedre råd til sådan en som mig. Altså uvildig rådgivning om det rigtigt tøj til de rigtige mennesker.

Det med det uvlidige, uafhængige er simpelthen en ubetalelig frihed, jeg har skabt med Verdensfirmaet. Det var et bevidst valg fra starten, fordi jeg var så træt af at skulle leve op til salgsmål og af at al formidling af tøj er bundet op på et salg enten i form af annoncer, spons eller salgsavance. Det er så vidunderligt nemt at jeg kan garantere at her står der intet mellem mig det gode tøjvalg for kunden.

Og alligevel kom jeg i for nylig tvivl!

I tvivl om jeg alligevel skulle prøve at lave et samarbejde. I sidste uge blev jeg kontaktet af et dansk bæredygtigt sneakerbrand, som ville forære mig et par (VIRKELIGT fede!) sneakers, mod at være med i en reklamefilm. Det var meget tillokkende, fordi jeg jo ikke skulle tjene penge på at få andre til at købe dem + jeg syntes de var fede og anderledes + virkeligt fornuftigt produceret (omend de markedsfører sig med 100% bæredygtigt og det er der intet der er).

Jeg havde lyst til at sige ja, må jeg være helt ærlig omkring!

Kunne lige se hvordan de sko ville opdatere meget af det tøj jeg allerede har og det ville også være sjovt at være med i en film … men altså. Jeg nyder at være uafhængig. Aldrig at skulle anbefale noget frem for andet, fordi min arbejdsplads tjener mere på at sælge dette end hint.

Men fordi jeg var i tvivl, inddrog jeg jer (altså jer, der følger med på Instagram i story). Jeg fortalte om mit dilemma og bad jer være ærlige, hvis I deltog i afstemningen om hvorvidt jeg skulle takke ja til samarbejdet eller forblive uafhængig. Som det ses, var der overvældende opbakning til at jeg bare skulle gøre det. Og jeg fik også mange beskeder bagom, af følgere der ville uddybe og sig ‘go’!

Det er den afstemning, allerflest nogensinde har deltaget i og tak for det!

Men på dagen efter jeg havde spurgt jer, gik ikke ret lang tid, før jeg kunne mærke at det skulle jeg bare slet ikke. Min troværdighed ville måske ikke lide et knæk i første runde, men når jeg havde sagt ja en gang, så ville det være nemt at sige ja næste gang også. Og det er bare så sk*de nemt og enkelt for mig og jer, når der er helt rene linjer. Det kunne og kan jeg ikke gå på kompromis med.

Man kunne argumentere at det ville være fedt at teste dem for at se om jeg kunne anbefale dem. Det ville for eksempel have været rart med mine bæredygtige Veja-sneakers, jeg gav over 1000,- for i foråret. Dem er jeg nemlig, hånden på hjertet, møgtrætte af, fordi den ene gnaver noget så frygteligt på min lilletå. ARGH!

Jeg skulle bare have genkøbt mine elskede Adidas’ser jeg sled op på 3 år og som jeg kunne arbejde 13 timer på fødderne i. Ud fra et bæredygtigt perspektiv, er de ikke lige så ansvarligt produceret som Veja, og det ville jeg gerne støtte. Men de er jo ikke yndlingsko! Mine sko, såvel som tøj, skal jeg kunne bo i og helst slide op. På den måde tjener min investering sig ind og trækket på planetens ressourcer udligner sig, når jeg bruger et produkt til det ikke kan mere, i stedet for at købe nyt.

Det er præcis sådan jeg vejleder mine kunder, når de skal beslutte hvad de skal købe: Hav overblik over hvad du har, har brug for og hvad der kan forny. I sidste ende er det altid kundens valg, hvad der skal med hjem, men udvalget er et andet end det hun selv ville have fundet. Faktisk skrev en af mine stamkunder efter endnu en Personlig Net Shopping konsultation sådan her:

Kunderne oplever simpelthen at de bliver bedre til at vælge. Bedre til at turde, bedre til at kunne mærke hvad der lige dem. Det gælder både nye kunder, såvel som gamle. Med et udvalg af tøj, de ikke selv har valgt, bliver de nødt til at prøve andet end de plejer og fordi jeg vælger udfra helt andre kriterier, end de fleste selv gør, er udvalget mere velsiddende og fornyende.

Men man behøver ikke forny sig, mere end man har lyst til …

 

… derfor kan det tøj man vælger sagtens forny garderoben og selvfølelsen. En af de ting, som går igen ved næsten alle personlige shoppinger, er at kunden holder op med at hade at købe tøj – og ikke mindst føle sig forkert. Pludselig oplever kunden at komme i tøj der passer, passer sammen, ser fedt ud og ikke mindst føles vildt fedt på kroppen. Og så er vejen banet for yndlingstøj!

Så sent som idag fik jeg et kram af min personlig shopping kunde, fordi hun var så glad, da vi skiltes. Og hun indledte konsultationen med at udbryde: “Jeg har ikke gået i andet tøj end det jeg købte i sommers!”  

Jeg ved, at hun føler sig lidt mere som sig selv nu, hvor hun godt kan lide at prøve og vurdere tøj, har lidt mere end de samme par sæt hun brugte om og om igen. Og så en uventet sideeffekt: hun er blevet modig og har rykket sig helt vildt siden jeg først mødte hende.

Hendes udbytte er at nu glæder hun sig til at komme i klunset om morgenen, istedet for at hade det som pesten. Hun føler sig velklædt og pæn. Tøj er blevet sjovt for første gang. 

Noget tyder på, at en helt ny online kunde jeg havde i starten af januar, har det på samme måde …

Hvis du selv har fået lyst til at udnytte udsalget til at gøre et kup, men ved at når procenterne kalder, er det nemt at vælge forkert, kan du booke en tid til Personlig Net Shopping på lørdag, hvor jeg har afsat en dag i weekenden til at finde fine nye sager til 6 kunder.

 

3 af tiderne er booket, men kl. 12, kl. 14 og kl. 15.30 er ledige. Nup en af tiderne ved at skrive til mig her

Du kan også vente helt til final sale, fredag den 31. januar, hvor jeg har 5 tider tilbage:

Vil du selv prøve lykken på udsalg, så HUSK

1. Tjek hvad du allerede har og lad være med at fylde nyt på der ligner, med mindre det trænger til en udskiftning.

2. Når der står -70% så bevar overblikket og se og mærk om du virkelig har brug for det stykke tøj

3. Prøv noget du ikke plejer. Men hav yndlingsover-/underdele på hjemmefra, så du kun skal forholde dig til en ny del når du prøver.

Og hænger du stadig på, kan jeg afsløre at kunderne i indlægget her har været fra størrelse 36 til 46. Aldersfordelingen på alle mine personlig shopping kunder fordeler sig fra 33 til 59 og stillingerne er så forskellige som pædagog til ingeniør. Disse kvinder har taget deres dårlige forhold til tøj i egen hånd og valgt at få hjælp til at finde det rigtige. Præcis som jeg ikke selv klipper mit hår eller ordner mine fødder. Valget er dit. Det rigtige tøj findes også til dig. 

Rigtig god tøjfornøjelse <3

Hvilke drømme går mon i opfyldelse i det nye år?

Jeg er fan af lister – helst på tavler, hvor jeg kan viske ud og strege over så det aldrig bliver stress over at nå ting, men en måde at holde styr på min evindeligt urolige tankestrøm. 

Sidste år på nytårsaftensdag, var disse mine ord til mig selv, for året der skulle komme.

Listen der fulgte med i billedteksten var anderledes, fordi jeg skrev den ned og delte på SoMe og altså ikke kunne viskes ud. Jeg har i årets løb tænkt at det meste af det jeg drømte om, faktisk var gået i opfyldelse, men uden at konsultere listen. Så det gør jeg nu med jer, mens jeg gør status over et hektisk år.

1. At kunne lave pull ups – bare med elastik – Det lykkedes ganske kortvarigt i efteråret, men jeg er kommet helt ud af træningsrutinen efter halvandet virkeligt gode år med crossfit. Jeg vil gerne i form igen i 2020. Det gør mig godt i krop, som sind.

2. At leve af mit firma – Det gør jeg sgu’! Med hiv og sving og kanon evne til at spare så går det. Men jeg og drengene lever af Verdesnfirmaet. Det er jeg stolt af.

3. En dejlig kæreste – Altså det har jeg faktisk svært ved at fatte. Men ham har jeg mødt. Han er så dejlig og rolig og på mange måder mit diametrale modstykke. Jeg kniber mig stadig lidt i armen over at han ikke smutter, når jeg panikker over selvopfundet halløj igen igen. Hurra for min T <3

4. At skrive og få udgivet et debatindlæg om tøj, mennesker og forbrug – Det gjorde jeg sgu’ dælme også! Det var på Altinget i foråret og blev delt og læst af mennesker jeg ser op til. Det var jeg også megastolt af.

5. At få pudset vinduer – Den smuttede. Der kommer stort set ikke lys ind mere. Jeg må i sving. Hvor svært kan det være?!

6. At lave en ny ret hver uge dreng’årn er her – Det startede ok godt, men er gået fløjten det sidste halve år. Resultat: vi spiser de samme 7-10 retter i turnus og er ved at dø lidt over dem. Måske i 2020 begynder jeg at lave lidt nyere mad. Måske ikke.

7. Blive ved med at mærke og lytte til mine unger – Det gjorde og gør jeg! Faktisk har jeg skiftet min ellers konsekvente opfattelse af mig selv som en dårlig mor (intern logik: fordi jeg ikke savner dem, når de er hos deres far, fordi jeg er intenst optaget at ting i mit liv der ikke angår børn, fordi jeg ikke orker at skrive dem op til nye fritidsaktiviteter, når de mister interessen for dem de går til, fordi jeg tit ikke er nærværende nok, når de er hjemme osv osv osv). Jeg er sgu’ en fremragende mor for mine drenge. De stortrives og er sådan nogle gode børn, ja små og halvstore mennesker. Vellidte, glade, irriterende, kloge, drillende, sjove, nysgerrige, dovne og kærlige. Ergo kan jeg ikke have gjort det helt skidt, selvom deres fine far, selvfølgelig også har en del af æren.

8. Være på Smukfest igen – Det var jeg også! Nøøøj, det var sjauw! Endnu sjovere end første gang. Selvom det øsregnede. I år har vi desværre ikke fået billetter, men så sker der noget andet dejligt. Note to self: forbered på intens FOMO i august, hvis jeg ikke finder en billet.

9. At lade andre tale ud, uden at afbryde – Det lykkedes nok ikke ret godt. Men den kan godt ryge med på listen til næste år igen. Jeg vil bare gerne være bedre til at lytte.

Det er jo en ret vild liste, når jeg sådan genlæser den. 5 hele opfyldte ønsker og så et par halve – pull ups og en ny ret – ud af 9 ønsker. Det skal jeg huske på, for min evige fjende er tankespind og tvivl. Jeg har sat kraftigt ind på at give tvivlen modspil. Selvom jeg i sin tid har gået i terapi on/off gennem 10 år og fået en masse ting på plads, så er tankespind og tvivl stadig en stor del af mit liv og en kilde til at have det træls med mig selv. Det er åndssvagt, for jeg synes ellers jeg er så god til at leve mit liv, at gøre det jeg drømmer om.

Men jeg er ikke alene. Nogle af os havde en fin samtale om det på IG i efteråret, da jeg delte et langt rant om tvivl på story. Jeg fik de fineste svar bagom og essensen – at rigtigt mange af os har tvivlen med os – gør mig godt. Det gør altid godt at vide, jeg ikke er alene.

Jeg holder jul i det lille hus ved vandet, hvor jeg også var første gang drengene holdt jul hos deres far.

Her er så skønt. Roligt og udsigt til havet fra sengen, fra arbejdsbordet i køkkenet. Overalt. Jeg elsker det. Og alligevel kom den irriterende tvivl snigende dag 2 hernede. Trods et pissegodt år. Og masser af spændende tiltag i støbeskeen for året der kommer!

Men fordi jeg har tid til at mærke tankerne til ende og spinde en anden ende selv, er jeg kommet til den konklusion (som vist ikke er første gang jeg når den, men glemmer hele tiden alligevel – helærlimigsæl!!?!!) at tvivlen er min følgesvend og kun jeg selv kan holde den stangen. Der er forskellige ting som går direkte ind på glædeskontoen og dem må og skal jeg dyrke. Gerne lidt mere systematisk i 2020, for når jeg har travlt, bliver det bare arbejde – som bestemt gør godt – men jeg glemmer at gøre ting som gør mig godt lidt længere inde, i hjertet måske. I maven i al fald. Det er enkle ting som at tegne, dyrke motion, lave ting med drengene, læse og en del andre ting. Men fælles for dem er at de ikke involverer skærmtid.

Jeg elsker at være online med jer. At scrolle i timevis på IG, men det gør mig ikke godt i de mængder jeg gør det. I små afmålte portioner, da er det fab. Så det skal jeg tøjle i 2020. Jeg ved jeg skal, for jeg har slet ikke lyst til at skrue ned for forbruget … sagde junkien. Ergo, det skal jeg.

For det at være herude og have tid og ro til andet end IG har gjort så godt. Giver tvivlen modspil, fordi jeg bliver tvunget til at løfte blikket og se ud i verden istedet for at rode rundt inde i mit eget hoved. Som en vis veninde sagde over julefrokosten: “Jeg vil gerne udfordre det med at kigge mere indad, for at få det bedre. Gør istedet godt for andre, så det indre ikke fylder det hele” Det er godt set og sagt. Jeg er heldig at have gode mennesker omkring mig. Og taknemmelig.

Nå, sikken smøre! Nu kigger jeg frem mod det nye jomfruelige år, hvor både forandringer og mere af det samme venter.

En ret stor forandring for mig bliver at Tirsdagstøjklummen ikke kommer hver uge mere. Jeg kan ganske enkelt ikke nå at skrive den. Jeg tjener ingen penge på at skrive den, fordi jeg ikke har reklamesamarbejder. Sådan bliver det ved, fordi en af grundene til jeg startede Verdensfirmaet jo er, at jeg er træt af at formidling af tøj, altid har et salg for øje. Men jeg må også sande at jeg skal tjene flere penge, hvis firmaet skal bestå. Som det er nu, hænger det primært sammen fordi jeg er god til at spare. Før skat har jeg cirka lavet et overskud på 230.000. Det kan man godt overleve for med 3 børn, men ikke leve af i længden. Derfor må jeg fokusere mere i fremover og lave p*ssegodt og brugbart indhold til jer, men også tjene penge på det. Klummen kommer stadig – mindst en gang om måneden. Tusind tak fordi du læser med <3

Derudover kommer jeg til at fokusere på at gøre mit onlinekursus Garderobeskolen endnu bedre! Det var en gigantisk hurdle at lave det, sætte platformen op og også skifte emailsystem her i efteråret. Men nu er jeg igang, andet hold er ved at starte, for salget er åbent indtil kl. 18 idag juleaften. Yay! Kurset bliver løbende opdateret og nu hvor kursisterne melder tilbage, kan jeg lave endnu bedre indhold til jer, så vi sammen kan forsætte rejsen hvor anvendelig hverdagsmode er for alle!. Og dermed også flytte fokus fra forbrug til brug.

Jeg laver en lukket facebook gruppe til foråret, hvor du kan være med på udfordringer, opgaver og alt muligt andet, som giver skarpe dig tøjskills. Redskaber, der giver selvtillid og gør dig i stand til at vælge og sammensætte det tøj, der gør dig godt.

Og så er jeg også igang med et samarbejde med 4 tøjnørdede kolleger, som alle har bæredygtighed i garderoben som overskrift. Men på hver vores tøjområde, har vi superheltekræfter som supplerer hinanden. Mine er styling og hverdagmode. De andres superkræfter er for eksempel vintage, materialer, social bæredygtighed og minimalisme. Stay tuned. Det bliver ret fab!

Film! Jeg skal lave flere film, hvor jeg viser hvordan man gør dette eller hint. Både generelle tøjtricks, men også om specialiserede problemstillinger som korte ben, store numser, brystkræft mange andre emner, I har bedt mig runde. Det er jeg spændt på, hvad I siger til. I det hele taget tænker jeg på at lave guides til specifikke emner, som fx. jeans, jakker eller … Interesseret?

Jeg skal også holde mange flere foredrag. Foreløbig er der 6 stk i kalenderen og plads til mange flere! Der er nogle lukkede i støbeskeen også og et i Helsingør, som jeg ikke har fået endeligt på plads endnu – det kommer. Glæder mig allerede. Elsker at komme ud i virkeligheden og fortælle om tøj hele vejen rundt – fra modetrends til indholdet i skabet og bedre forhold til spejlbilledet. Færdes du på en arbejdsplads med kvinder, i netværk eller fritidsaktiviteter for kvinder, kan I booke mig til at tegne og fortælle om hvordan man får utroligt meget mere ud af det tøj man har i skabet og mange andre brugbare tøjskills. 

… jeg er også møgstolt over at skulle medvirke i et afsnit af en ny tøjpodcast, som snart har premiere. Og at Designskolen Kolding, hvor jeg er uddannet, har hyret mig til at inspirere kommende kandidater til hvordan man skaber værdi for forbrugerne på alternative måder – jeg er på indenfor mode og bæredygtighed. Det er jeg faktisk helt sindssygt stolt af.  

Hvis du har hængt på gennem mine tirader indtil nu, så thumbs up! Det er sgu’ imponerende, tak! Jeg vil slutte med at dele mine ønsker og overskrifter for 2020, som er lige rundt om hjørnet. 

Temaer for mit nye år er 

Gavmild – fordi jeg er træt at ikke at have ret mange penge, føler jeg mig nærig. Nu vil jeg fokusere på at være gavmild og dele med andre. Den følelse giver overskud i sig selv, tror jeg. I det hele taget at løfte blikket og se ud på verden og andre mennesker. Navlepilleri kan være nødvendigt, men jeg tror muligvis jeg har pillet det navle jeg skal for en tid. 

Udhvilet – fordi jeg tror det meste af min tvivl og tankespind stammer fra dårlig søvn. For at være udhvilet skal jeg lægge mobilen og gå i seng. Det er en gigantisk udfordring for mig. Men næste år vil jeg knække koden til at være udhvilet. Det kommer til at koste på mobilvanerne og Ove, manden der bor inde i mig og som bedst kan lide tingene er som de plejer, bliver udfordret. Men jeg må vise ham at forandringen bringer godt med sig. Nemlig overskud. 

Aktive pauser – det vil sige pauser hvor jeg læser, bevæger mig, tegner lidt eller andet. IKKE hvor jeg har næsen ned i mobilen. Det kommer igen til at give mig en bedre søvn og holde tankespindet stangen. Det her skal jeg putte i dagskalenderen, ved jeg. Jeg vil gerne øve mig så meget at det bliver en vane. En vane at gøre det som gør mig godt, istedet for det jeg har lyst til (mobil, chokolade, chips og tv). Det er min intention at vænne mig selv så meget til at gøre ting, som er gode for mig, at de bliver det jeg også naturligt har lyst til. Endnu en udfordring. 

Og så ønskerne for 2020

At lave et overskud i mit firma, som jeg og drengene kan leve godt af. 

At få pudset vinduer

At komme i form igen

At lave brugbare tøjguides til forskellige kropsbehov

At vise mulighederne i et nyt tøjliv efter forandringer som brystkræft, barsel eller overgangsalder 

At fejre og mærke mine successer! 

At komme tættere på min kæreste og turde give mig mere hen …

At købe lidt bedre mad til mig og dreng’årn, når jeg tjener lidt flere penge

At være mest tilfreds med det jeg når

Nu vil jeg lukke pc’en og dulle op, inden min kæreste kommer og holder juleaften med mig i det lille hus ved vandet. Det er næsten et eventyr. Tænk at det er mit <3

Rigtig glædelig jul til dig og dine. Og godt nytår når vi når så langt. 

Har du lyst til at dele dine ønsker for 2020 med mig, så vil jeg elske at høre dem. Vi ses i 2020

Brug den røde julekjole sammen med 3 nye farver

Julefarven rød er så klassisk og med så meget signalværdi, at den enten skriger ‘mor’ eller ‘vamp’. Det laver vi lige om på, denne jul, ik’? Her er 3 farvekombinationer jeg synes er top notch og selv har lyst til at hoppe i, i den søde juletid. Måske er der også en kombi til dig?

Den første er den helt julerøde kjole, som får en lækker opdatering, når man sætter camel til. Farvekombinationen bliver mere eksklusiv og blød, stadig klassisk. Ofte styler vi den røde med sort, men det bliver simpelthen så hårdt, synes jeg. Og med grå får jeg associationer til nisser. Det er julet, men ikke ret lækkert, hvis du spørger mig.

Tænk ud af boksen – den røde behøver ikke være en kjole. En bluse med en cognacsfarvet ruskindsjakke til eller de flotteste røde bukser med en camel-farvet overdel, giver samme lidt utraditionelle kombi, der klart sig jul, men med et twist.

Denne kombi var iøvrigt et af svarene forleden på min story på Instagram, hvor vi hyggede os med at snakke yndlingsfarver. Alle svarene ligger under ‘Højdepunkter/Yndlingsfarver’.

Næste er den rustrøde, som er lidt nemmere at komme i for de af os, som har det stramt med rød. Den bliver helt opdateret hvis du sætter lyserød til. Den kan både være varm bubblegum som her eller en helt kold mælkelyserød, hvis du mere er til det. Farvespillet er moderne og ikke noget jeg ville have gjort for år tilbage, men nu elsker jeg det.

Iøvrigt vil jeg gerne slå et slag for de lidt udfordrende kjoler som denne, tilsat en hyggelig strik. Det er en perfekt kombi juleaften, som for de flestes vedkommende er en aften i familiens skød og altså ikke der hvor man trækker i det stiveste puds. Nogle bruger aftenen med deres bedre halvdel og er det også en oplagt mulighed at give ham eller hende lidt at kigge på hen over anden og alle børnene. Med strikken til, bliver det stadig familiært nede på jorden og mere indforstået sexet end med stilletter og bare arme.

Den sidste kombi er bordeaux med syrenlilla. Den helt mørke udgave af rød har godt at lidt lys og den syrenlilla som også er supermoderne løfter outfittet betragteligt i forhold til sort, grå eller navy, som vi tit sætter til.

Her har jeg stylet en løs, men fin vinterkjole med sneakers. Det står dig selvfølgelig helt frit for at vælge om det look kunne være relevant for dig. Men fordi kjolen er relativt kort kan du vise ben og alligevel blive på de flade futter og være praktisk. Men tænk så gerne over de flade futter. Er lilla sneakers ikke lige dig, så sørg for at dem du hopper i er velplejede og ikke for slidte. Helst heller ikke i den stil hvor det ligner du kommer direkte fra træning. Sneakers til pænt skal helst være den slags, som er mere en sko end end en løbesko. Fx. i læder, med en fast kant for neden, en fin farve eller andet PÆNT.

Brug iøvrigt tynde sorte strømper hertil, eller netstrømper eller dem med en søm bag på. Så fed en kontrast, når foden ender i en sneaker, at strømpen er ultra feminin.

Rigtig glædelig jul. Håber du bruger den, som du har allermest lyst til. Jeg har ikke dreng’årn denne jul og har masser af andre gode steder at være. Men jeg har selv valgt at være i det lille sommerhus ved vandet, som jeg også lånte første år jeg holdt jul uden børnene. Glæder mig helt sindssygt til at køre derned og holde arbejdsjuleferie med havbad og brændeovn og ro. Det er så tiltrængt med lidt alenetid efter et hektisk og skønt år med Verdensfirmaet. Men helt alene bliver det nu ikke, for den 24. kommer den dejlige mand, som blev min kæreste i år ned og holder juleaften med mig. Yay, altså <3

Men oj, jeg glæder mig til ro til at planlægge næste år, hvor der kommer til at ske en masse nye spændende ting her, lave årsregnskab og gøre status over året der gik. Årets sidste Tirsdagstøjklumme, handler om at se både frem og tilbage og jeg glæder mig allerede til at skrive den.