Hjem » Blog

Om at blive træt af moden, men elske mode …

Prabal Gurung, prefall 2018

Jeg elsker mode, men kan blive træt af moden. Det er jo lidt paradoksalt, når jeg arbejder med både mode og beklædning. Men det er fordi jeg bliver træt af hypen omkring moden. Hysteriet og jagten på at eje det nyeste af det nye. Når man prøver at blive del af en stamme,  ved at investere i dette eller hint, bliver jeg så træt. For mig er det er inderligt ligegyldigt. Om man har råd til tasker til flere måneders løn eller sko, der kun skal vises frem, så alle kan se man har dem. Den del at the fashion circus, har jeg for mange år siden drømt stakåndet om, uden nogensinde at have haft råd til at deltage i. Og da jeg fik mere råd, var jeg blevet ligeglad. Fordi jeg elsker mode og bliver boblende inspireret af at se shows fra Paris med berusende nye snit, materialer og stylinger, der på et sekund rammer helt rent inde i mit æstetiske hjerte og rør mig, som kun kunst ellers gør. Lige i forleden blev jeg helt blød indeni, over det her billede fra Prabal Gurungs 2018 Prefall kollektion – snittet, farverne, flow, materialer, det forførende friske … det rørte mig. Jeg tager det med mig og bruger det som inspiration for mig selv og i al mit andet arbejde med tøj og mennesker.

Den her hænger i mit køkkenvindue og jeg bliver glad hver gang jeg ser den. Det er en håndlavet gave, fra en kær bekendt, der helt uventet sendte den med posten … skønhed og venlighed i et. YAY!

For det handler ikke om at jeg MÅ EJE det for at forløses. Det handler om skønhed, æstetik, det unyttige, men livsvigtige, som ligger i den skønhed mennesker kan frembringe, som de eneste væsener på jorden. Vi kan skabe noget der ikke handler om artens overlevelse, men som alligevel gør himlen til forskel på os og dyr. Det adskiller os fra dyrene. På den måde elsker jeg mode. Som visuel inspiration. Noget jeg er dybt afhængig af, for at have det dejligt indeni. Skønhed er en del af min hverdag. Hver dag. Det handler om vindueskarme med pynt eller blomster, billeder på mine vægge, at se lyset på køreturen og ja, at vælge noget tøj jeg føler mig godt tilpas i og synes jeg ser dejlig ud i. Æstetik rør mig. Indholdet gør forskellen. Med det mener jeg at skønheden påvirker mig mentalt. Jeg bliver glad og rørt, når jeg ser, mærker, sanser noget smukt.

Horisontlinjer og lys … måske er det min barndom på det fla’e Lolland med uendelig udsigt, der gør at jeg ikke kan få nok af det.

I disse instagram tider, er der meget æstetik up for grabs og ja, iscenesatte hverdage, der ser betydeligt pænere ud gennem et filter og en hård beskæring – det er et udsnit, vi ser. Det ved jeg alt om, for jeg bor på ingen måde supertjekket, jeg roder, køber loppefund, reder sjældent seng, støvsuger max en gang om ugen og ville ønske nogen var vilde med at gøre mit badeværelse rent, mine unger synes jeg laver verdens bedste pizza og jeg køber lissom alt er færdigt Netto – men jeg kan tydeligvis rulle den færdige dej ud, som ingen anden …  ligesom alt det andet fantastiske mad vi får, tager det 30 min at lave – fra jeg går i gang til det står på bordet. Med det vil jeg sige, at jeg springer over ALLE de lave gærder jeg kan, når det ikke er vigtigt for mig. Jeg vil hellere nå at sidde ned, når vi kommer hjem eller nå at skifte vandet på blomsterne i vasen, end lave pizzadej fra bunden … sådan er vi heldigvis forskellige. Og jeg har små udsnit af ting, jeg holder af at se på, beskåret som en billede til Instagram. Jeg har ikke et toptunet hjem, jeg stresser for at holde toptunet. Jeg har et hjem der gør mig glad, får mig til at føle mig tryg og hvor jeg er vildt god til at sige pyt til alt det jeg ikke lige når. Og til at klappe mig selv på skuldrene for det jeg når.

Det jeg prøver at sige er, man kan godt elske mode, få det vidunderligt indeni af skønhed og prioritere æstetik, uden at sidde faste i en poleret virkelighed, hvor stræben efter det perfekte og higen efter det nyeste, udgør indholdet i livet. Man ved jo helt selv hvad der gør glad og vælger selv, hvad man har lyst til … heldigvis.

Lav dit eget garderobetjek … 5 trin og en sidegevinst.

I sidste uge holdt jeg foredrag om hverdagsgarderobe, velvære og selvværd … det var skønt at komme ud til engagerede tilhørere, der spurgte til dette og hint. Vi rundede mange emner – lynhurtig modehistorie, hvordan man får god hjælp i butikker, garderobeopbygning og meget mere. Og i den anledning skriver jeg idag i tirsdagstøjklummen, om hvad det allervigtigste er, når du selv vil i gang med at tage dit tøj alvorligt og få en garderobe fyldt med hverdagsvelvære.

Trin 1: ryd op i dit klædeskab. Giv alt det tøj videre, du ikke kan passe eller ikke kan lide at have på. Smid alt det tøj ud, der har huller, som ikke kan repareres.

Din garderobe skal IKKE være som et rodet antikvariat, hvor du kun med nød op næppe kan finde noget at tage på.

Trin 2: Prøv alt det tøj der er tilbage på. Kassér også alt det du troede du kunne lide at have på, men faktisk hverken bryder dig om at have på eller hvordan du ser ud i spejlet (det er to forskellige ting og du skal BÅDE kunne lide at have tøjet på kroppen (velvære) og lide hvordan du ser ud i spejlet (selvvære)). Hvis der dyrt fejlkøbt tøj, som du har svært ved at give slip på, så prøv at sælge det eller hæng det på en fin bøjle og lad det være et ‘billede’ på væggen. Så får du lidt af du drømte om da du købte det. Og næste gang du er ved at falde for storblomstret orange gevandter eller hvad det nu er du falder for, men ikke går i, så husker du det og lader være med at købe. Derfor kan du godt synes det er smukt at kigge på.

Trin 3: Få repareret det slidte/hullede tøj du har valgt at beholde – ellers: smid det også ud.

Den skal være som et velordnet bibliotek fyldt med overskuelige muligheder.

Trin 4: Nu har du meget mindre tøj end før, men det du har, kan du både passe og lide at have på. Læg det hele pænt sammen i ordnede stabler (t-shirts, strik, jeans osv. for sig) og hæng på bøjler – også i kategorier. Det er nu det sjove begynder. Du skal begynde at tænke på dit tøj som kategorier – beklædningsdele – der kan kombineres uendeligt: overdele, underdele, bluser, skjorter, strik, cardigans, jeans, bukser, nederdele, osv.

Trin 5: Nu går du i gang med at lave nye sæt. Start gerne med noget du fandt i oprydningen, som du faktisk gerne vil begynde at gå med. Sæt det sammen med noget du voldbruger i forvejen, så du får kombineret det nye, med det velkendte. På den måde er det nemmere at komme i gang med at bruge noget ‘nyt’. Og tænk så i kontraster, når du laver sæt – kontrast i farver, materialer, udtryk (nydeligt/casual, sporty/feminint osv.), smal eller løs silhuet. Og så vær lidt modig. Sæt farver sammen du måske ikke normalt sætter sammen. Prøv at se om ikke det går … moden lige nu er meget farvestrålende og hvis du kan grave noget frem af det du har og sætte det sammen på ny, får du et nyt friskt udtryk at tage på allerede næste dag. Uden at bruge en krone.

Det her outfit var en helt ny farvesammensætning for mig. Og det behøver ikke være orange guldfisk, for at være et friskt pust 😉
De her megagamle bukser, har jeg siden voldbrugt efter jeg genopdagede dem …
Her lavede jeg et monokromt sæt (en farve), der til gengæld rummer kontrasten mellem den florlette nederdel og den vamsede cashmerestrik.

Når du prøver at gøre det, kan du ikke undgå at få lavet dig nogle nye sæt, af det du allerede har i skabet. Når et outfit virker, så tag et billede med mobilen, så husker du det og får et bibliotek på mobilen også og så er det meget nemmere at finde noget at tage på hver morgen.

Jeg selv behøver for eksempel ikke investere i flere jakker i den rosa-blomme-orange skala. Jeg har nemlig også et par i kælderen, der er pakket væk for sæsonen.

Sidegevinst: Der vil danne sig et billede af hvad du har nok af (fx grå t-shirts, blå jeans, sorte cardigans etc.) Den eller de kategorier er dækket ind i din garderobe, dem skal du IKKE investere i flere af. Men du vil (måske) også kunne se hvad du mangler: farver, skjorter, nederdele, jakker osv. Dem skal du så til gengæld kigge efter næste gang du skal ud at finde nyt tøj … hvor du virkelig også skal lade være med at købe mere af det, du har masser af. Invester hellere i noget du er vild med, kan lide at have på og som du ikke har i forvejen. Så gør det ikke noget det måske koster lidt mere end du plejer. Det kommer til at kunne noget med alt det du har i forvejen.

Alt det her hjælper jeg dig også gerne med – det hedder et garderobetjek og tager 4 timer. Ama’r Halshug, jeg lover dig masser af nye sæt, en glad og overskuelig garderobe og en oversigt over hvad du skal kigge efter, næste gang du shopper.

Det koster 2500,- excl. moms og tro mig, det er det hele værd. Du kan booke ved at skrive til mig her på mail eller sms …

Small step for mankind, giant step for me …

Jeg har sagt mit job som personlig shopper op i Magasin og er selvstændig på fuld tid fra 1. april. Det er det historiske lille skridt for menneskeheden og et kæmpe skridt for mig … jeg er spændt, urolig, rolig og glad på samme tid. For det føles også helt rigtigt. Nu må jeg prøve om vingerne bærer. Friheden er berusende. Fremtiden er åben.

Det var en svær beslutning, fordi jeg elsker at få folk til at blive mere dem selv i det rigtige tøj. Det har jeg nydt at gøre gennem de sidste 7 år i Maga. Damn, jeg kommer til at savne mine skønne kunder! Rejsen startede sidste år, da gik jeg på deltid og startede mit eget firma, fordi jeg vil mere med tøj og mennesker. Fordi det gør en enorm forskel for vores velvære, at det vi tager på gør os godt. Vi tager alle sammen tøj på hver dag og et godt forhold til din garderobe, er en kilde til velvære og ja, i virkeligheden også selvværd. Fordi du også tager dig selv alvorligt, når du gerne vil føle dig godt tilpas. Hver dag.

Men altså, der brænder en ild i mig, for at komme ud over stepperne og få alle – høje, lave, tykke, tynde, unge og gamle til at tage stilling til det tøj de tager på. Jeg vil give redskaber, viden og overblik til at kunne vælge noget du føler dig mere som dig selv i. Så får du øjnene op for alle dine muligheder, i stedet for som mange gør – fokusere på begrænsningerne. Jeg kommer til at holde garderobeskoler, lave garderobetjek, holde foredrag, workshops og meget mere … for det er i samspillet med dem der skal gå i tøjet, jer, jeg har noget at byde på!

Jeg brænder også for at få fagligheden tilbage i tøjkøb – på begge sider af disken, således at du møder fremragende og kompetent service uanset hvor du søger den. Det kalder jeg Servicerevolutionen. Jeg elsker mine kunder. Det ved mange af jer der læser med. Og det er der faktisk mange mennesker i servicebranchen, der gør. Ikke alle. Det ved jeg. Men rigtigt mange gør og hvorfor i alverden har vi så sådan et lavt niveau i servicefagene i Danmark. Det kan vi ændre på! Til alles fordel!

Jeg vil også gerne skrive og gør det allerede i min #tirsdagstøjklumme, som mange af jer har været så skidesøde at melde utroligt positivt tilbage på. TAK! Jeg elsker at skrive om tøj og mennesker. Det kommer jeg til at gøre mere af …

Og så er der hele modedelen … jeg elsker tøj, men er på ingen måde slave af moden. Jeg er i bund og grund interesseret i dem, der skal gå med tøjet. Altså jer. I hvordan I får det bedste ud af det tøj, der allerede findes. Jeg vil både gerne ’oversætte’ moden, men også udvælge og teste den, give dig viden og baggrund for at forstå det der sker, så du måske har mere lyst til at kaste dig ud i det. Måske ikke. Men så blev du bare så klogere.

Modens guldstøv eller mod det uendelige univers …

Moden er uundværlig, ligesom kunst er det. Moden er unødvendig og livsvigtig på samme tid. Moden er skønhed og dekadence og nutid og fremtid i et. Jeg mener at mode, i forhold til den stil man kender og har derhjemme i skabet (som jeg lidt filosofisk kalder historie eller fortid), er det ukendte og flygtige – den repræsenterer fremtid. Når mode og stil (fortid og fremtid) mødes og går op i en højere enhed, kan der opstå en unik følelse af nærvær – nutid – som få andre fænomener end mode kan give på hverdagsbasis. At kaste fremtidens ukendte tryllestøv over det trygge og velkendte, så der opstår en kraftfuld følelse af at have hele sig selv med i fortid, nutid og fremtid. Det er meningen med mode, som jeg ser det.

Og mening er simpelthen et kodeord i det jeg gerne vil, for jeg kan selv godt lide at ting giver mening. Derfor vil jeg vil oplyse og uddanne, give redskaber og vise hvordan, formidle og videregive, så vi begynder at tage stilling til det tøj vi køber, går i og smider ud igen … tekstilindustrien er en af verdens mest forurenende brancher og vi har ikke råd til at lade være. Til gengæld bliver det meget sjovere, når du vælger tøj du reelt har lyst til at gå i og får opbygget en garderobe fyldt med hverdagsvelvære, hvor det er en fornøjelse at vælge at hvilken del af dig selv du har lyst til at tage på den dag … det gør en forskel hvad vi tager på og når det føles godt kan det ses. Og det ser altid godt ud.

Tøv ikke med at spørge om opgaver, foredrag, steder, emner, priser, samarbejder, you name it. Jeg tager gladelig imod. Og jeg glæder mig!

Om at gøre sig til og gøre sig selv godt …

Dagens #oolaurat er tilbage sammen med #tirsdagstøjklummen … yay!

Min mormor (udtales mommor, jeg er fra Lolland) er en af grundene til jeg elsker at klæde mig glad, tror jeg. Min indre glittergås, der elsker glimmer og pynt, blev fodret, helt fra jeg var barn på besøg i deres halve hus lige ud til banen. Min morfar (udtales moffar, stadig Lolland) arbejdede hele sit liv ved jernbanen og de boede i et hus ved Maribo Station. Vi fulgte med i kl. 11 til København og kl. 16 fra København og så videre … alle tog kunne vi høre og jeg har aldrig nogensinde tænkt på lydene som larm, selvom det var de store gamle røde lokomotiver, med laaaaaang hylende bremselyd, der stoppede lige uden for stuevinduerne hele dagen. Det er bare lyden af trygt.

Når min søs og jeg blev passet, skulle vi altid ned til søen for at fodre ænder. Med gammelt franskbrød, skåret minutøst i tern og puttet i gamle, gemte brødposer, der lå i skuffen under ovnen. Hvad har det med pynt at gøre, tænker du? Jo, hver gang min mommor skulle ud af huset, gjorde hun sig fin. Jeg har stået og kigget på hende mange mange gange foran spejlet i teaktræsramme, i den lille gang med trappen op til loftet og gamle slidte væg-til-væg gulvtæpper, der gav en særlig stillestående, lidt tung luft, i hele huset – men en duft af dem: mommen og moffen. En duft af ubrydelige rutiner, der gør at selv i dag, når jeg hører rådhusklokkerne inden middagspressen kl. 12 i radioen, afspilles en film for mit indre øje, hvor vi dækker bord med voksdug og farvede bordskånere af flettet strå til den varme middagsmad. Vi spiste i tavshed, for der var jo presse i radioen. Og vi fik ALTID dessert. Hjemmelavet frugtgrød med mælk. Den allerbedste var ’spyt-u-grø’ – kirsebærgrød, med bær fra træet i haven, kogt med stenene i, deraf navnet: de skulle spyttes ud. Og duften af min mommor, der altid kastede et hurtigt blik i spejlet i køkkenet og jog en kam gennem håret, inden hun satte maden på bordet. Hun skulle jo se ordentlig ud til middagsmaden. Hver gang.

Det gjorde hun også, når hun skulle på den daglige tur i byen. Altid lige et ærinde at løbe, for at få mulighed for at slå en sludder af med dem hun mødte på vejen. Jeg ser hende stå med sin store sorte damecykel med stråkurv foran, med den fine strikkede huehat lidt på skrå, læbestift og tørklæde. Og en broche på jakken. Altid fin. Moffen sagde ”skal du nu gøre dig til?!” når hun stod i gangen foran spejlet og satte strikhuehatten lidt på sned, foldede sit kvadratiske tørklæde på skrå og stak enderne igennem tørklædeholderen (3 ringe der sad sammen i en trekant. De findes ikke mere er jeg sikker på, men måske havde din bedstemor også en?) og strammede den lidt til i halsen, udvalgte sig nogle klipsøreringe fra teaktræsskuffen under spejlet, der var fyldt med skatte.

Skattene var, bortset fra Georg Jensen-margueritsættet (fra før det blev moderne igen) med broche, øreringe og halskæde, alle af plastic. Perlekæder, klipsøreringe og brocher i et væld af farver og når hun havde lagt læbestift, som prikken over i’et, matchede dagens valg af pynt hinanden – hue, tørklæde, smykker og hjemmestrikkede handsker, med fint mønster på håndryggen når det var koldt. For ja, hun gjorde sig til. Hver dag. Når hun skulle i byen. Også selvom det bare var efter mælk og en sludder for en sladder.

Hun gjorde det for sin egen skyld, overhørte dagligt moffens misbilligende kommentar – de var gift i over 65 år – og gjorde noget ud af sig selv, fordi hun godt kunne lide det. Det er selvkærlighed på højt plan, for en kvinde, født som den sidste i en søskendeflok på 16. Barn af polske arbejdere, der kom til Lolland for at gå i roerne og som knoklede hele deres liv. Jeg ved ikke hvor pyntesygen kom fra hos hende, men jeg ved hvor min kommer fra … min dejlige varme mommor, der tog os med ned at fodre ænder, på utallige museumsbesøg og byture, lige ovre på den anden side af skinnerne, igennem tunnellen ovre i den store levende by … Maribo.

Den er fra L’Oreal og koster en hund.
Hverdagslæbestift, som er diskret og får mig til at føle mig feminin.

Hvorfor er jeg kommet i tanke om det? Fordi jeg jo har trukket stikket i nogle uger og trukket vejret helt i bund. Det har gjort godt, gennemgodt. Og jeg er klar til nye eventyr med tøj og mennesker. Mens jeg har været hjemme, har jeg smagt min egen medicin – og min mommors: jeg har købt en ny hverdagslæbestift. Og hver dag, foran spejlet i min gang, har jeg tænkt tilbage på min mommor, stå og gøre sig til med læbestiften, som prikken over i’et. Jeg har nydt min egen farve på læberne og fået bekræftet at det jeg arbejder med: at få folk til at blive mere dem selv, i det rigtige tøj, også er en kilde til velvære hos mig selv. Det er en selv-kærlig handling, at jeg gør noget ud af mig selv. Det er for min egen skyld. Og det gør en forskel.

Jeg fortæller hvordan du selv kan komme i gang med at få velvære i hverdagsgarderoben på næste tirsdag i Taastrup Kulturcenter – der er foredrag kl. 19-21 og stadig ledige billetter. Det koster en hund, lige som læbestiften . Håber vi ses …

Tøj, som kilde til velvære … måske især, når man ikke er på toppen.

Jeg lavede et lækkert kunstner-boheme-gevandt look i de blødeste materialer og fine farver, med inspiration fra damer som hende her … malet af W.M. Chase i det 19. årh “The BLue Kimono”

Tøj, som kilde til velvære, er en af mine kæpheste, når vi taler om garderobe … vi tager det på hver dag og det har en enorm indflydelse på vores velvære. Og ja, på vores selvværd. Oveni, så kan andre også se det, når det føles godt og det ser altid godt ud! På allerfineste vis, blev den pointe understreget forleden, da en af mine dejlige stamkunder, var forbi mig inde i Maga. Denne gang desværre i et lidt andet ærinde end normalt. Vi skulle finde tøj, selvfølgelig, og jeg kender hendes smag ud og ind. Hun tager bestemt sit tøj alvorligt og vælger det med omhu. Men … nu er hun i behandling for brystkræft. Den sygdom er noget lort – jeg har også haft den helt tæt på blandt mine allernærmeste – men altså, når den er der, what to do?

Det er notorisk svært at ‘få det bedste ud af’ noget rigtigt møg. Men min kunde er vant til at klæde sig, så hun føler sig godt tilpas. Hun er vant til kropsligt velvære i det hun tager på og har lyst til at overføre den vane, til hendes nye situation med masser af hjemmetid. Derfor lød hendes opgave til mig: find noget blødt og behageligt loungewear, så jeg kan føle mig lidt lækker, selvom jeg er meget træt og ligger ned det meste af tiden. Hun foreslog selv en vinkel med lange længder og løse tunikaer, og ingen kompromisser ifht. komfort: de blødeste materialer og kun naturlige, som bomuld, silke og viskose … ingen uld – det kradser på helt sart hud.

Normalt er hun ikke til så mange farver, men når både hår og hudtone forandres, er farver på sin plads … vi lavede sæt med khakigrøn, blomme, hindbær, armygrøn, gul og en lille smule sort. Men kun sort på underdelene … Ikke op til ansigtet. Det skulle det være fint og feminint og noget der gav glød til huden. Det blev blandet andet det her sæt med bløde bukser, en t-shirt fra Project AJ117, som er kendt for deres fokus på bløde materialer. Og så den smukke kimono fra Rabens Saloner. Alt på udsalg, så heldigt faldt det.

Rabens Saloner, AW17
Project AJ 117, AW17
Magasin, AW17
Bomuld/silketoppe fra Rosemunde koster altid 299,- men kan findes på bud i sæsonfarver. Du skal vælge en model uden blonder, for der er nylon i. Hvis din hud er særligt sart, kan det kradse, selvom det ikke gør det på alle os andre.

Prioriteringen økonomisk i at vælge sig nogle stykker tøj, der kan bruges forskelligt og som SELVFØLGELIG opfylder kravene til komfort og praktik, når man er nede at bide i græsset, giver simpelthen så god mening, synes jeg. Men jeg foreslog hende også at ønske sig ”som blomst” nogle af de klassiske Rosemunde toppe i bomuld og silke, for selvfølgelig har man ikke lige en formue til at shoppe tøj for, som sygemeldt.

Hvis man føler sig som udskidt æblegrød, gør det intet bedre at man også synes man ligner det. Jeg har før skrevet om at klæde sig glad og om arbejdsdisciplin og hverdagsopdulning, noget jeg selv praktiserer. Og det virker. Uden sammenligning med min kundes situation iøvrigt, er det min erfaring, at når jeg arbejder hjemmefra, er det simpelthen lækkert at jeg føler mig lækker. Jeg har intet problem med at tulle rundt uden make up i joggingbukser og gå ærinder i mine træsko (uden hælkap, man er vel fra landet!) når jeg chiller og holder fri. Intet problem som helst. Men jeg får en anden energi og seriøsitet og ja, selvfølelse, når jeg har vasket håret, taget pænt tøj på og måske lidt læbestift. Derfor gør jeg en dyd ud af at gøre det, når jeg skal have noget fra hånden.

Nu skal min sygemeldte kunde vel ikke have noget fra hånden, spørger du. Nej, det skal hun selvfølgelig ikke. Men hun skal have greb om sit sygdomforløb, rumme alle de forandringer det medfører og skabe sig en ny hverdag – ja, en ny virkelighed. Hvem er man, når man ikke er den man plejer at være? Det kan jeg jo ikke svare på, men at overføre nogle af de ting man plejer at finde glæde i, til den nye virkelighed, giver en følelse af tryghed og at have lyst til at føle sig lidt lækker, er at tage sig selv alvorligt.

Jeg kunne se at hun befandt sig så dejligt tilpas i sine nye gevandter og kunstner-boheme look, der ved gud ligger langt fra hendes almindelige stil. Jeg håber inderligt, hun kommer til at føle en lille glæde indeni, hver gang hun svøber sig i sin lækre bløde silkekimono, der flagrer en smule, når man bevæger sig. At hun fanger sit spejlbillede og tænker … den er nu pæn til mig, den hindbærfarvede bluse og den giver farve til mit ansigt. Også selvom det kun er i glimt på en – måske – hård dag. De små glimt af velvære og ja, selvværd, er vigtige at opleve og lagre. Måske især, når man ikke er der, hvor man gerne vil være. Det handler jo i bund og grund om at give sig selv kærlighed. Det hjælper på ALT! Alt ender og begynder med, at vi kan lide os selv. Og det er min filosofi, at når man kan lide sig selv, er man sødere ved sig selv og når man er sødere ved sig selv, er man også sødere ved andre. Og lige pludselig er vejen til verdensfreden banet … halleluja 😉

Purpur, indigo og skarlagen. Farver der både lyder som eventyr … og er det.

Sidste tirsdag skrev jeg om at tage forsmag på foråret med farver. Denne gang dykker jeg lidt dybere ned i et par farver, fordi deres oprindelse er lige så eksotisk, som deres navne. Altså den gang de ikke kunne fremstilles kunstigt og måtte findes, udvindes og hjembringes med livet som indsats. Deres navne skarlagen, purpur og indigo smager af eventyr …

Ecce Homo af Peter Paul Rubens ca. 1610

Jeg kan næsten lugte verdenshavene, som søfarere krydsede for at udsmugle og indføre den lus, som giver farven karminrød. Vi kender den også som skarlagenrød. Skarlagen var dog oprindeligt betegnelsen for dyre stoffer i klare farver som karminrød, safirblå og jadegrøn, men idag forbinder vi kun betegnelsen med højrød.

Det er en dyb og intens rød farve. Den var kostbar, svært tilgængelig og deraf prestigefyldt … med en aura af konger og kardinaler kender vi den fra utallige klassiske malerier af dygtige malere som f. eks. Rubens maleri af Jesus. Farven udvindes af en art af skjoldlusen, der hedder cochenille. Den lever på kaktusser som aztekerne dyrkede i århundreder. Det ligner hvidt pulver, de tørrede hunner af skjoldlus, men de har en kraftig rød farve indeni, som den vestlige adel ville gøre næsten alt for at få fingrene i. Handlen med cochenillepulveret, var under spansk kontrol i århundreder og det var så lukrativ en import, at der var dødstraf for at afsløre hvorfra pulveret stammede.

Ligeså med purpur, som var sin vægt mere værd end guld … den seneste pris jeg har kunnet opdrive er fra 2003, hvor 1 gram koster 17.820,- immervæk en klatskilling. Farven kommer fra purpursneglen Nucella Lapillus og var en af middelalderens absolutte prestigefarver. Den romerske kejser Cæsar så helst at kun han gik i farven. Det og prisen var med til at gøre den dybe mættede violette, til en af de mest eftertragtede farver fra antikken og op gennem hele middelalderen. Farven sidder inde i sneglen, hvor der er et stof, der ved kontakt med ilt bliver lilla. For almindelige mennesker, har naturfarver som brunt og gråt domineret gadebilledet og jeg forestiller mig hvordan  purpur … den forførende mørke violette farve … har gjort et stærkt indtryk, når man en sjælden gang så den. Og forbeholdt den absolutte elite, var det visuelle lighedstegn mellem en farve og magt, mange tusind gange nemmere at huske, end ord nogensinde vil være. Et virkefuldt middel til at understrege positioner i samfundet.

Den sidste farve vi lige runder idag er indigo … et helt vidunderligt ord, som bærer østens mystik i sig, synes jeg. I min stue ligger en lille smule af den mystik, fordi mit tæppe på gulvet er hjembragt fra Marokko. Den blå farve i tæppet er indigo, en naturfarve, som mange berbere stadig anvender. Planten farven udvindes fra er af ærteblomstfamilien og hedder Indigofera. Den er særligt udbredt i tropisk Afrika, men vokser i alle tropeegne. Modsat cochenillelusen og purpursneglen er indigo ikke svært til gengængelig og derfor udbredt. Den smukke, intense og lidt støvede blå, kender vi alle, fordi det er det vi kender som denimblå … altså den klassiske jeansfarve.

Tænk på det, når du næste gang trækker i dine jeans. Farvernes historie er eksotisk og gammel og en gang var det næsten umuligt at komme i nærheden af andet end brunt og gråt. Hurra for at det ikke er det mere.

 

Lys til de forårs-utålmodige og farver til de vinter-modige …

På den her tid af året, hvor vi lige har lagt en massiv og mørk jule-, fest- og pyntetid bag os, længes jeg efter foråret og lys. Nytår betyder altid et skift i sind og hverdag for mig. Solhverv den 21. december kalendermarkerede, at nu går det mod lysere tider og selvom det langt fra er slået igennem, så har jeg så meget lyst til et friskt og jomfrueligt år fuld af muligheder og oplevelser, at jeg også – selvfølgelig – må lade det syne i mit tøj. Jeg køber, som bekendt, ikke en masse nyt tøj hele tiden, så jeg sætter det, ganske som jeg plejer, bare sammen på en anden måde. Det kan man med en langtidsholdbar garderobe.

Farver i samme skala, komplementerer hinanden mere end giver modspil, netop fordi de hører til i samme ende af farvespektrummet
Rust og mørkegrøn er tradtiionelle vinterfarver, men sammen med gul, lyser de alle tre
Basisfarver som cognac & koks, bringer både pudder og rødt i spil.

For nogle år siden, arbejdede jeg med den dygtigste og mest inspirerende visual merchandiser i Magasin (man MÅ ikke kalde dem dekoratører mere, men så ved du måske hvad jeg snakker om). Han kunne sætte farver og outfits sammen, som ingen, jeg siden har oplevet. Det inspirerer mig stadig. Selvom det er små to år siden, er de billeder jeg en dag tog, hvor hans giner var ekstraordinært fede, stadig relevante. Det er kompetente farvesammensætninger, der fungerer – modige, ja – men ikke hovedløst klasksammen. Se selv …

Nåmmen, hvad stiller jeg op med min egen lyst til farver, når jeg ikke nødvendigvis har en masse at vælge imellem i min vintergarderobe? Jeg kigger på min garderobe med nye øjne og sætter ting sammen, jeg aldrig har kombineret før. Jeg forsøger mig frem og prøver at være lidt modig, tænke farver fremfor beklædningsdele og se hvor det bringer mig hen. Og sørme om ikke 3 helt nye outfits dukkede op sent i går aftes, da jeg arbejde med det. Tøjklummen skal ud, når det er tirsdag, også selvom der er lånehund, børn og familie, som skal luftes, puttes eller pauses. Klummen bliver ikke så lang idag, men jeg både elsker at finde på nyt tøj i det eksisterende og glæder mig til at dele det med jer. Tjek resultatet ud her …

Kontrast i kulde og varme
Kontrast i lys og mørke
Samme matte bomuldsoverflader, men kontrasten i farver er så stor at det er nok til at give et dynamisk udtryk

Hvis du skulle få lyst til at prøve selv med dit eget tøj, så start med at finde det frem du har i farver. Måske har du ikke meget, men prøv at kombinere det. Læg det op, som jeg har gjort. Tænk på kombinationer der har forskel i farve, intensitet (lys/mørke), kulde/varme og i over-/underdele, så det bliver et helt outfit. I de her look, sker der så meget, at det ikke er et must med kontrast i materialer, som det fx. tit er i et helt sort eller monokromt (ensfarvet) outfit. Selvfølgelig skal du lige prøve at have det på, for at se om du trives i det, men en af fordelene ved farver er, at du kan have noget lidt comfi tøj på, fordi kuløren lyser op lige meget hvad. Der behøver du hverken hæle eller stramme jeans 😉

Jeg glæder mig så meget til at hoppe i spritnyt tøj, selvom jeg ikke har brugt en krone. Tøj der varsler et skift og som lægger en mørk sæson bag mig … også selvom jeg godt er klar over, det varer lang tid endnu før både varme og lys er tilbage. Det gør det endnu federe at tage forskud på foråret i det tøj, jeg tager på til hverdag. Så bærer jeg mit mentale skift med mig indeni, men mærker det udenpå også … det er ren velvære i hverdagsgarderoben.

Smid endelig billeder op med #tøjnørdenstip, tag mig med @laura.lava eller send en DM, hvis du selv har fået lyst til at eksperimentere. Jeg vil vildt gerne se <3

Julemaver, leopardbodysuits eller undskyldningsfleece. Du vælger selv …

Jeg hader shapewear. Jeg kan lide at man har det godt i sit tøj og i sin krop, og at man ikke manipulerer den i facon. Men gode råd, kan efter uanede mængder mad, godter og alkohol være dyre, når man ikke kan passe sit tøj til nytår eller bare imorgen. Jeg tror hverken på lynkure eller mirakler. Jeg tror på sund fornuft og kropsligt velvære. Men hvad gør man så, når man bare ikke kan passe sit tøj? Tja, man vælger noget løsere, smider et gevant udover og ejer at ens mave er større end normalt. Fordi ingen bliver hverken bedre eller dårligere mennesker af at være tykke eller tynde. I virkeligheden er du jo lige tilpas, som du er, for du er her og du skal noget, hvor du har lyst til at tage pænt tøj på. Det er en fremragende grund til at være lidt ligeglad med den mave, de lår, arme eller hvad hulen det nu er, du har set dig sur på.

I mit outfit idag, fra årets sidste julefrokost, havde jeg lyst til at gå all in på rød. Men jeg er lissom lidt for tyk til den ene røde kjole jeg ejer, har jeg gået og fortalt mig selv hele december. Men så tænkte jeg: ærligt talt den mave, har båret på tre børn, en masse sommerfugle og en masse sorg. Den er min sikre ven udi at vælge, fordi min mavefornemmelse aldrig slår fejl og den tager imod alt det gode og alt det crap, jeg spiser. Den rummer mig, som jeg er. Som jeg lever og føler. Så sku’ pokker da osse stå i, at jeg ikke står ved den. Det står jo ikke i loven, at man ikke kan have en god dag eller fest i en kjole, man objektivt set har fyldt anderledes ud, på andre tidspunkter.

Ja, jeg tog noget shapehalløj indenunder og jeg syntes min mave kunne ses helt utroligt meget på det billede, jeg postede på Insta, men så kunne jeg heller ikke bruge mere krudt på det. Jeg er jo, som jeg er. Og det gjorde ikke noget ved den julefrokost med min familie, som jeg havde glædet mig til. Den var dejlig! Sørme så, om ikke min søde personlig shopper kollega har kommenteret det billede med: “du får da også bare alt til at ligne en million” Tak! Det var en dejlig kommentar, lige idag. Det virker, det der med bare at gøre det. Chillax, alle julemaver. I er gode nok, som I er.

Et par tricks, hvis du vil have en hjælpende hånd er: på med shapewear, det virker. En elastisk kjole, er nem at hoppe i, fordi der oftest ikke er noget der strammer. Hæld gerne glimmertingeltangel på et helt andet sted end maven – i ørerne, om håndleddet, sko, broche osv. Det flytter fokus. Eventuelt på med et gevandt, der syner af noget og som du kan gemme dig lidt i. Du kan også vælge en stram underdel og en løs top – det tager fokus fra maven og flytter det over på benene. Men prøv at lade, som om du selv, synes din mave er lækker. Det virker altid. Det er mest i dit – mit – eget hoved, at den mave fylder … Og hvis den fylder i andres, hvis nogen tænker: har hun ikke lagt sig ud? Sidder den ikke lidt stramt den kjole … eller hvad det nu er du frygter andre tænker, så jo. Det har jeg. Jo, det gør den. Og?

Du straffer kun dig selv, ved at sætte begrænsninger op. Kommentaren på insta faldt på et tørt sted idag og bekræfter at missionen lykkedes: jeg bliver set. Min mave gør ikke. TAK! For jeg føler mig virkelig tyk i tiden og jeg HADER når jeg ikke kan passe mit tøj. Jeg aner ikke hvad jeg vejer, men mit tøj er velvære og jeg vil gerne kunne passe det. Dét er min målestok. Og jeg ved at det nok skal vende igen, for det gør det altid. Og som jeg altid svarer mine kunder, når de står i noget de selv ELSKER at have på og stråler i, men spørger “Hvad vil andre ikke tænke, hvis jeg kommer i det her?”. Mit svar er altid: “Jeg vil til enhver tid foretrække hende, der kommer i to numre for småt leopardbodysuit, end hende der kommer i en fleecetrøje og undskyldningsjeans. For den første har i det mindste prøvet OG har stået foran spejlet og syntes hun selv var lækker.” Det vinder ALTID i min bog.

Glædelig bagjul!

Rejsecapsule … what to bring and how to wear

Hvordan pakker jeg flest mulige sæt til flest mulige anledninger på mindst mulig plads?

Der er to hovedregler i en ab fab rejsegarderobe: tag kun noget med du kan lide at have på og som kan kombineres med noget af det andet du har med.

Tænk på din garderobe, som et bibliotek af muligheder. Din rejsegarderobe er et koncentrat heraf. Kombinationer er nøgleordet og det gælder både farver, mønstre, udtryk og beklædningskategorier. På en standard weekend get away, plejer jeg at have 3 underdele og mindst det dobbelte antal overdele med. Det ene sæt, er det jeg rejser i. Juster selv efter om der er varmt/koldt osv. Og gang op på antal, hvis du skal være væk i længere tid.

Hvad snakker hun om og hvordan gør jeg selv? Herunder er en oversigt og vejledning. Lad os lege at på billederne tilsammen, har jeg:

2 par bukser – et par slidte jeans og et par pæne mørke

1 strik – lyserød, som passer til resten

2 jakker – en bomberjakke og en kimono

2 par sko – støvler med hæl og sneakers

1 top – blå med stropper og blonder

1 skjorte – hvid og hverdagsagtig

1 t-shirt – stribet

1 kjole – rød


= 11 stykker tøj

Når jeg rejser i 1 par jeans, 1 strik + 1 par sko, giver det 8 stykker tøj at pakke, men mindst 8 forskellige sæt at have på i løbet af turen. For mit vedkommende, fordi jeg sveder, skal det suppleres med 2-3 t-shirts/bluser, 1 top og 1 skjorte, hvilket stadig ikke fylder ret meget … men giver flere sæt. Herudover kommer selvfølgelig undertøj, strømper, 1 overfrakke og 1 tørklæde. De sidste to ting har jeg også på når jeg rejser, så de fylder heller ikke. Se hvordan jeg kombinerer de udvalgte dele her:

En t-shirt under bomberjakken – klar til shopping, sight seeing eller hvad du kan lide at lave på dine ferier …
Når der kommer en fin top under, kan man smide jakken og danse på bordene til den lyse morgen, hvis det er dét man kan lide!
Brunch eller gåtur … en strik over kjolen og sneakers til, så kører det.
Og bare kjolen i sig selv med hæle til … fine dining eller fine wining?
Skjorte under strik = super nydelig. Med kimonoen over, får jeg et varmere og mere ekstravagant sæt.
Skjorte under kimono … casual smart Jeg kunne også have bomberjakken over og jeans på i stedet.
Behagelige jeans, strik og sneakers (leger vi!) er mit foretrukne rejseoutfit …
Blondetoppen til slidte jeans og kimonoen er et mere casual outgoing sæt. Med en bluse under og sneakers til – sæt til dagtimerne. Med den røde kjole under kimonoen, har jeg et iøjnefaldende (og varmt) sæt til at være fin og festlig i.

Hvis du nu tænker “Jamen, jeg har hverken en kimono eller en rød kjole” så chillax – det behøver du heller ikke! Tænk på dit tøj, som ‘dele’ i et samlesæt. Kategorier, der skal kunne noget i det bibliotek af muligheder, en god garderobe er. “Kimono” er i kategorien ‘noget til udover’ og kan være en cardigan, en læderjakke, en blazer osv. Kjolen kan være sort og elsket eller en nederdel med vidde – kategorien er ‘nederdel eller kjole’ . Er du ikke til kjole og nederdele, så tag et par bukser mere med – måske nogle lidt løse, mønstrede, som er fine til en top at gå ud i … og fede til en strik og sneakers på sight seeing.

Et lille ps. til overtøj. Vælg en pæn jakke/frakke evt. med noget varmt under. Jeg vil til enhver tid prioritere et velklædt look fremfor en praktisk regnfrakke. Hellere en paraply i tasken og noget vindtæt under uldfrakken. Det vindtætte kan fx være en tjekket bomber-/thermo- eller læderjakke, som du kan bruge til at spille smart i om aftenen over en lille top … kombi kombi. Det lugter langt væk af turist, når du går rundt i vind-/regn- og/eller fjeldjakke. Den slags hører til på fjeldet, hvor du alligevel ville pakke helt anderledes. Jeg er ikke fan af hverken regnfrakker eller fleece, hvis man ikke er på overlevelsestur. Og det er man ALDRIG på byferier.

Tilbage til en af hovedreglerne: Vælg selvfølgelig noget du elsker at have på … det giver en rar, tryg følelse af velkendt velvære, når du er ude i ukendt land. Selv, føler jeg mig større indvendigt, når jeg rejser. Som om, der bliver mere plads indeni, jeg kan trække vejret endnu dybere og mine sanser er vidt åbne … som en lille svamp, suger jeg indtryk til mig. Jeg elsker det. Men jeg elsker også, at det jeg har på, føles rart mod huden. At skoene er nogle jeg kan gå til månen i og at jeg har lag på lag, så jeg kan justere efter vejret, der jo oftes ikke er helt som beregnet (pun intended). Når jeg har tøj på, som jeg føler mig fuldstændig tilpas i, der passer anledningen, kan jeg fokusere på at optage alle de indtryk, der udgør hele rejsens formål.

God tur og glædelig jul til alle <3

Hvorfor jeans med huller? Om punk, finanskrise og denimdødssynder …

En af mine stamkunder spurgte for nylig, om jeg ville forklare, hvorfor det er smart med huller i jeans, som hun havde set at jeg tit sporter på Insta. Oh yes, det kan jeg, om end hun måske mente om jeg ville kunne få hende til at kunne lide det – og det er tvivlsomt. Her råder smag og behag, ikke trends og forklaringer … 

Finanskrisen i 2008, affødte et stilskift i moden, a la det der sker nu, med Den nye silhuet. Kollektivt gik vi fra købsuenzagalore til en decideret købeforskrækkelse, fordi recessionen gik hårdt ud over mange. Det afspejlede sig, som altid, i moden, der blev nøjsom, underspillet, bomuldsagtig (i al fald matte og ‘tørre’ materialer), rå og maskulin eller mere præcist: ikke klassisk feminin. Det blev storskjorter, læderjakker, læderleggings, bikerboots, lange cardigans, lynlåse og altså … hullede jeans.

Huller i tøjet stammer fra punkmoden fra slut 1970’erne og op igennem 1980’erne. Sammen med sikkerhedsnåle, iturevne nylonstrømper og læderjakker, var hullet tøj et statement, der råbte etablissementet op i hovedet. Det var i øvrigt også en tid med store samfundsøkonomiske vanskeligheder for almindelige mennesker … de der forstod (eller gerne ville ligne at de gjorde) at få økonomisk vinding – yuppierne – gik i ’powersuits med skulderpuder’. En stor kontrast til ’oprørsmoden’, som punkbevægelsen stod for.

Tilbage til trenden vi er ved at lægge bag os: Som altid fandtes looket i den dyre High Fashion (men stadigt underspillede) version – tænk tilbage på Rick Owens læderjakker, overpriced jeans,oversized Acne-cardigans og så videre. Det blev selvfølgelig lynhurtigt kopieret af prisvenlige fast fashion & high street mærker, hvor man stadig kan få looket. De hullede jeans, koster dog, som regel, lidt mere end dem uden, fordi det er dyrere at producere præcis det RIGTIGE slid.

For det går SLET ikke bare selv at klippe hul – jo til nøds i helt sorte jeans, præcis på knæet. Men i blå og grå jeans med en ’worn’ vask (vask er den måde denim er blevet behandlet på, inden den rammer butikken, for at have det helt rigtige look. Det er en videnskab i sig selv), ville dét, at lave sine egne huller, uden fx. tråde henover hullet og slid udenom, svare til at begå den største denimdødssynd af dem alle: at lægge jeans med slid op, uden at bruge original jeanskant! OH VE, OH SKRÆK! Det kommer altid til at se ud som om nogens mor, har lagt dem op … det går jo slet, slet ikke, for det look har vi ikke betalt for, tsk tsk. (Ps. Man kan til nøds lægge gennemfarvede jeans op selv, hvis man vel at mærke kan finde en tråd, der matcher den originale OG indstiller stinglængden, så de er lige så lange, som alle de andre sting. It matters. Trust me!)

Tilbage til Signe’s, spørgsmål: hvorfor er det smart? Fordi de rigtige mennesker begyndte at gå med det (Innovators), fordi det supplerer den rå, underspillede stil og fordi det har karakter af fandenivoldskhed, som alle kan tage på og i det mindste ligne en, der er med på noderne og sin egen herre. Noget man blev nødt til at afspejle i moden, efter at hele den vestlige verden med lemmingeadfærd strømmede udover samme økonomiske afgrund uden individuel stillingtagen eller bare sund fornuft.

Blazer og jeans – en nyklassiker.

Helt utroligt mange blev glad for et look med ’kant’ og en ’rå’ stil i den trend, som hullede jeans hører under. En blazer med en hvid skjorte og blå jeans med slid – voila, en nyklassiker, som tiltrængt puster til det helt klassiske blazer look med suit. Slidte jeans, sammen med nitter, lynlåse og lange cardigans, er nu nået så bredt ud, at vi er en hårsbredde fra at min mor går i det (arh, det er nok mere end en hårsbredde, men I forstår), og det tager jo al gassen af individualitetslook og rå stil … Når alle går med det, er det svært at skille sig ud. Og det er netop her på Diffusion of Innovation kurven, at trenden går ind i en ny fase: den bliver accepteret af late majority, det sene flertal, og så har den ikke lang vej igen.

Grunden til at min kunde overhovedet lægger mærke til det, er selvfølgelig, at jeg konstant lægger dem på insta, hvor hun følger med, men det er også fordi trenden er kommet så bredt ud, at den er svær at overse, hvis man bare følger en smule med. Jo længere tid der går og jo mere man eksponeres for en trend, jo mere disponeret er man for at acceptere den og måske endda have lyst til at gå i den selv.

Det hører med til moden at være lidt modig – altså at prøve noget nyt, som ikke ligger lige til højrebenet. Derfor kan det føles rigtigt modigt at trække i hullede jeans, når man ellers klæder sig pænt, forstået som præsentabelt. At tilføje hullet tøj til et præsentabelt look, vil være ‘modigt’, fordi konteksten er punk og oprør. Fædre (såvel som sønner, min egen ældste er evigt provokeret og forundret over at tøj med huller i koster MERE end hele bukser), vil korse sig over det ulogiske i at gå med slidt tøj … præcis som fædrene gjorde det i 1980’erne.

Modens væsen er flygtig og omskiftelig, men den er også smittende og tiltrækkende … og den kan kun være det, så længe den også skifter.  Hop af eller på, præcis som du lyster. Smag og behag er forskellig og forklaringer som denne, gør ingen forskel i den henseende. Derfor er det alligevel både kulturhistorie og beklædningsdannelse at kende den.